Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Over Duurzaam Nieuw Organiseren

Wat is duurzaam nieuw organiseren?
Duurzaam Nieuw Organiseren is een online platform voor HR en bedrijven die duurzaam willen organiseren. Het is een broedplaats voor iedereen die de bedoeling van de organisatie als leidend principe wil nemen. Binnen dit denken zijn procedures en systemen weer ondersteunend en niet leidend en komt de mens met zijn talenten weer centraal te staan.

Ambitie
Duurzaam nieuw organiseren wil kennis delen, inspiratie bieden, verbinden, verdiepen en nieuwe initiatieven tot stand laten komen. Daarom organiseert het platform met enige regelmaat bijeenkomsten, opleidingen en introducties om het gedachtegoed verder in de wereld te zetten.

Op het platform is een geselecteerd aantal artikelen en tools te vinden dat de kern van Duurzaam Nieuw Organiseren raakt. We zijn daarbij steeds op zoek naar next practices en nieuwe inzichten. Sinds het najaar 2012 deelt een groep professionele bloggers hun kennis en ervaringen rondom Duurzaam Nieuw Organiseren via dit platform.

Principes
Het platform heeft het gedachtegoed van Verdraaide organisaties (Wouter Hart) als basis. Dit platform hanteert daarbij de volgende principes:

Principes van Duurzaam Nieuw Organiseren

Duurzaam: niet langer mensen (human resource) uitputten, maar de oneindige potentie van de unieke mens (human source) aanboren in relatie tot een grotere samenleving.
Nieuw: niet langer meer van hetzelfde doen, maar nieuwe dingen doen. Een transformatie in het denken over organiseren die niet langer voortkomt uit het scientific management van begin 20e eeuw, maar past bij de uitdagingen van de 21e eeuw.
Organiseren: niet langer ‘organisatiedenken’ centraal stellen (gesloten harkjes, sturen vanuit macht, beleid en procedures), maar ‘organiseerdenken’ uitlokken, waarin mensen samen werking hebben. Het gezonde boerenverstand mag het weer winnen van de managementlogica die tot zoveel ingewikkeldheid leidt.

Ontstaan van dit platform
Het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LvDO; AgentschapNL) is in 2010 gestart met het opstarten van een Duurzaam HR Netwerk. Dit netwerk was bedoeld om:
1 duurzaamheid handen en voeten te geven voor het HR vakgebied;
2 tot nieuwe kennis te komen voor HR professionals;
3 de dialoog te bevorderen rondom duurzaam organiseren.

Uit dit netwerk is de argumentenkaart voortgekomen. Deze kaart is een handige roadmap voor duurzame ontwikkeling in organisaties en is ontwikkeld via input van 100 HR-professionals uit het bedrijfsleven en overheid. Om dit gedachtegoed verder te ontwikkelen en verspreiden heeft AgentschapNL het initiatief voor een online platform belegd bij beroepsvereniging NVO2. Via dit platform kunnen we zo meer (HR-)mensen inspireren en ontmoeten en op een interactieve wijze het oneindig relevante onderwerp Duurzaam Nieuw Organiseren verder verrijken en uitdragen.

Betrokken partijen
Contentpartners en kennispartners die de dialoog over Duurzaam Nieuw Organiseren via dit platform willen bevorderen:
– CSR Academy
– De Baak
– ECLO
– Go Beyond MBA
– LvDO/ Agentschap NL
– NVO2
– POGG
– Verdraaide Organisaties

Zelf bijdragen
Voor meer informatie en vragen over wat jij kunt doen, mail info@duurzaamnieuworganiseren.nl (Guido van de Wiel; projectleider)

 

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management