Het is een lange tijd geleden dat ik voor dit platform schreef. Inmiddels heb ik een aantal forse bestuursklussen afgerond en is er weer ruimte voor reflectie.
Samen met vriendin dichter Marieke van Leeuwen gaf ik een natuurbundel uit, die mij weer bracht bij het thema Duurzaam Nieuw Organiseren.
In de natuur blijkt duurzaam organiseren simpel:
Een willekeurig stuk leeggevallen polderland. Zaadjes vervoerd door water, dieren of wind strijken neer, ontkiemen, bloeien en vermeerderen zich. Insecten hebben de pioniervegetatie in de gaten en benutten de mogelijkheden. Vogels voeden zich vervolgens met zaadjes of insecten en vestigen zich ook daar. Datzelfde geldt in dit natte gebied voor amfibiën, libellen en vlinders. Wat hoger in de voedselketen komen uiteindelijk de zoogdieren en roofvogels aan de beurt.
Dit is een waargebeurd verhaal, het ontspon zich in de Nieuwe Dordtse Biesbosch, in anderhalf jaar tijd!! Succesfactoren: kansen grijpen, diversiteit, onderlinge afhankelijkheid, samenwerking en maar wat proberen, dag in dag uit. Trial and error.
Heel mooi in dit voorbeeld is, dat een groot aantal samenwerkende partijen (o.a. gemeente, staatsbosbeheer, provincie, waterschap) dit poldergebied aan de natuur hebben terugggeven en dat nu niet alleen de natuur maar ook veel liefhebbers ervan kunnen genieten.
Onbegrijpelijk en jammer dat men in een naastgelegen enorm agrarisch gebied gewoon doorgaat met kunstmest, pesticiden, monocultuur en quasi efficiënte consumptiepret. Overbodig te melden dat dit een voorbeeld is van menselijk gemakzuchtig korte termijn denken. Gelukkig gaan er stemmen op, om hier van lieverlee verandering in te brengen.
Terug naar duurzaam organiseren en de toepassing daarvan b.v. in gemeenten: Wat zou het mooi zijn om in de beleidsredactie van de omgevingswet niet alleen het woord biodiversiteit op te nemen, maar er in de uitvoering ook daadwerkelijk en voortdurend vorm aan te geven! Het gaat immers om de leefomgeving van ons allemaal en niet alleen over het gemakkelijker toekennen van vergunningen en duurzame woningbouw.
Heb het lef een heel aantal protocollen over boord te gooien en gebruik voornoemd ecologisch uitgangspunt vooral bij de verbetering en vergroening van je stad.
– Maak geveltuintjes, boomspiegels en diversiteit in parken onderdeel van de uitvoering van de omgevingswet;
-Laat alle plantjes in de stad welig tieren, bespaar onderhouds kosten en haal de natuur de stad in. Ruim alleen de troep op die mensen maken; onkruid bestaat immers niet!
-Stimuleer burgers stenen uit hun tuinen te halen en te vervangen door planten en bomen. Verwildering wordt het nieuwe mooi 😉
– Stuur niet op vermindering van het aantal klachten (geen doel op zich!), maar leg uit wat het hogere en toekomstbestendige doel is van dit duurzame beleid.
Maak duidelijk dat het hogere doel, een gezondere leefomgeving, meer zuurstof, minder CO2 uitstoot, betere waterafvoer, verkoeling in de zomer, toename welbevinden, meer insecten en biodiversiteit etc. etc., prevaleert boven korte denken en individuele belangen.
Geïnspireerd door al deze gedachten hebben we op aansprekende wijze de schoonheid van -in dit geval nieuwe- natuur in beeld gebracht. We beogen hiermee de bewustwording te stimuleren dat de natuur, waar we ooit onderdeel van waren, ons kompas behoort zijn.
Voor de liefhebbers is er over voornoemde natuur bundel meer te zien in mijn blog: http://miriamsphotoworld.blogspot.com/