Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Van complementair naar complimentair

artikel

25 / 08 / 2016

In gesprek met een zeer getalenteerde, jonge consultant kwamen we op het onderwerp van het inzetten van je eigenheid en je unieke kwaliteiten in je werk en je leven. Ik vroeg haar: ‘In hoeverre heb je het gevoel dat je collega’s en opdrachtgevers jouw kwaliteiten en jouw eigenheid werkelijk erkennen?’ Ze antwoordde: ‘Het gaat niet om erkennen, het gaat om waarderen.’

Dat raakte me. Eerst dacht ik nog: op zoek zijn naar waardering? Maar als dat je onderliggende thema is, dan kan dat wel eens uitgroeien tot een voedingsbodem van overdracht, tegenoverdracht, afhankelijkheid, onzekerheid en ongelijkwaardigheid. Een dynamiek van ‘Kijk mij eens, papa!’.
Bezien vanuit het spectrum van ernstigere stoornissen kan de ongebreidelde zucht naar waardering een symptoom zijn van een minderwaardigheidscomplex, bijvoorbeeld als onderdeel van een theatrale of zelfs narcistische persoonlijkheid. Was ‘erkennen wat er is’ niet al voldoende? Geen afzwakking van de term om de afzwakking, maar omdat die zinsnede neutraal verwoordde waar het in de kern om ging?

Maar even later begreep ik wat ze bedoelde. Erkennen, dat is net zoiets als gedogen. Iemand kan wel verschillen erkennen, iemand kan eventueel zelfs die verschillen accepteren, maar dat zegt nog niets over het waarderen van die onderlinge verschillen. Pas bij waardering van onderlinge verschillen ontstaat er een chemie die kan leiden tot 1 + 1 = 3. Iemand schoorvoetend tolereren in een groep is wat anders dan de waarde van elk groepslid zien vanuit wie iemand in essentie is, inclusief alle unieke kwaliteiten die hij of zij heeft.

Het werken met complementaire teamrollen stopt niet zodra we deze gevonden en benoemd hebben.  We zijn er nog niet zodra we tegenovergestelde typologieën in elkaars schoenen hebben laten staan om wat meer begrip te wekken voor het andere perspectief. Dat is hooguit het begin. Het is de kunst om verschillen waarachtig te waarderen. Om verschillen volmondig te vieren.

Ga niet op zoek naar complementaire mensen, maar wordt zelf complimentair. Geef een compliment aan een ander ten aanzien van een eigenschap die jij zelf ontbeert. Een compliment aan datgene wat buiten je ligt, zorgt weer voor inclusie.

Wie alleen complementair blijft kijken, blijft vanuit zijn eigen hokje kijken. De kans op onderling botsen blijft groot. Het risico van onnodig vechten om de ruimte die een ieder inneemt blijft aanwezig. Wie daarentegen complimentair wordt, verandert de voormalige loopgraven ineens in olifantenpaadjes naar “gene zijde”. Ingegraven stellingen vormen plots het fundament van een gezamenlijk podium met een linkerkant en een rechterkant. Tel plus en min niet op, want dan is de uitkomst nul, neutraal, een flatliner, niks, zonder beweging, vlak of afgevlakt, zonder gevoel. Breng plus en min gelijktijdig bij elkaar in de buurt, creëer een menselijk magnetisch veld van aantrekken en afstoten, verdraag én waardeer dit spanningsveld en houd het daar uit met elkaar. Stimuleer de ander anders te zijn. Dat geeft tegenwicht en hefboom voor jou om ook meer van jou te laten zien.

Wees complimentair naar buiten. Wees complimentair naar binnen.
Bedankt voor het anders zijn. Gaaf dat jij jij bent.

Guido van de Wiel

drs Guido van de Wiel is schrijver en ghostwriter van managementboeken, verbonden aan onder meer Verdraaide organisaties en De veranderbrigade. Hij is executive coach bij de business schools Rotterdam School of Management en TiasNimbas. Eind 2015 is hij verkozen tot Trendwatcher of the Year 15-16. www.wheelproductions.nl

Deze column verscheen eerder in het e-zine van het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties (april 2016).

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

9 + 1 =

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management