Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Part-up laat voorspelling uitkomen: exit organisatie, welkom organiseren!

artikel

15 / 09 / 2015

Naast het mens-machine-scenario en het virtuele scenario beschreven wij (Van der Schoor & Van de Wiel, 2012) in het boek Teams van de toekomst (2013) het communityscenario. Met de lancering van Part-up wordt dit scenario meer en meer werkelijkheid.

 

Communities als horizontale netwerken
In het communityscenario organiseren leden zichzelf voor beperkte duur rondom een gezamenlijk doel. Deze tijdelijke samenwerkingen hebben dus veel weg van projectteams, maar hun ontstaan is anders.

De organisatie is niet meer de oprichter van een team. Dat zijn communityleden zelf. Hiermee is het probleem van motivatie en aansturing van bovenaf geregeld. Duyvendak & Hurenkamp (2004) hebben het over ‘lichte gemeenschappen’. Dit zijn gemeenschappen die samenhangen door zogeheten ‘zwakke verbindingen’, oftewel verbindingen die opzegbaar zijn, in plaats van aangegaan voor lange tijd. Deze lichte gemeenschappen stellen in staat om meer connecties aan te gaan en tegelijkertijd verbinding te maken met meer netwerken.

Grootste waarde: tijdelijke teams die zelf opstaan uit community
Of mensen nu lid zijn van een LinkedIn-groep, volgers van een hashtag of geabonneerd op een bepaalde nieuwsbrief: zij zijn in wisselende en unieke samenstelling in staat om zichzelf vanuit zo’n groep ineens te organiseren rondom een aansprekend doel. Op dat moment is er vanuit een bestaande groep een tijdelijk team geboren waar geen problemen zijn ten aanzien van commitment of helderheid van focus. De manier waarop mensen zich in korte tijd via social media van groep tot tijdelijk team omzetten is een nieuwe kracht in deze maatschappij. Voorbeelden van dit soort (tijdelijke) teams is een aantal labels binnen de HRcommunity (www.hrcommunity.nl) waar ongeveer 50 duizend mensen bij zijn aangesloten.

Er ontstaan steeds meer labels, doordat mensen ervoor kiezen hier trekker van te zijn. HRzone is een label van HRcommunity dat artikelen publiceert, HRjob bemiddelt tussen werk en leden, HRuniversity zorgt voor opleiden en ontwikkelen: voor en door leden. Naast de labels zijn er ook broedplaatsen die nog wat organischer komen en gaan. ‘Talent de ruimte’ is zo’n broedplaats, net als ‘Leiden in de zorg’ en ‘Vitaal inzetbaar’.

Belangrijke consequentie van werken in een community is dat opheffing van het team niet langer meer samenvalt met de opheffing van het lidmaatschap aan de organisatie. Wordt een team in een traditionele organisatie ontbonden, dan moeten de voormalige teamleden ineens krampachtig zoeken naar een nieuw plekje in de organisatie. Bij traditionele teams willen teams – eenmaal opgericht – zichzelf graag in standhouden. Bij een community speelt deze druk niet: het initiatief zakt gewoon terug in de community. Je blijft lid van de community, alleen het tijdelijke team is weggevallen, omdat bijvoorbeeld het doel bereikt is of de koers nu is verlegd.

Tot zover een vrijwel letterlijk citaat uit Teams van de toekomst. In het vervolg van dit hoofdstuk beschreven we de vele voordelen (en een aantal nadelen) van dit scenario. Toen was deze trend nog maar net zichtbaar in een aantal initiatieven. De kanteling die we voorzagen, gaat nu mogelijk op grote schaal daadwerkelijk gebeuren via een initiatief van Laurens Waling, Ralph Boeije en Erik Soonieus. Dit filmpje geeft weer waar Part-up voor staat.

Wil je meer weten over het communityscenario, waar onder meer Part-up op gebaseerd is, stuur me dan een DM (info@wheelproductions.nl) en ik stuur je gratis en vrijblijvend meer info toe.

Guido van de Wiel

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

7 + 2 =

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management