Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Coachingsvragen I

artikel

03 / 06 / 2015

(Guido van de Wiel) In mijn studententijd stelde ik mij bij een loopbaantraject voor het eerst de ultieme coachingsvraag: ‘wie ben ik?’. In navolging van het Oudgriekse aforisme ‘Ken uzelve’ en met een hele loopbaan nog voor de boeg was dat een belangwekkende vraag. Onder leiding van een loopbaancoach viel die vraag in vier avonden al snel uiteen in ‘wat kan ik?’ en ‘wat wil ik?’. De lijstjes die hieruit ontstonden, zetten we af tegen de vraag ‘wat doe ik nu?’. Dat gaf inspiratie om de kloof ertussen te dichten en daarmee bood deze aanpak enige richting.

Later kwam ik er achter dat de vraag ‘waar ben ik?’ zeker zoveel waarde in zich draagt. Deze vraag geeft immers iets weer over de context waarin je je bevindt. Past die context bij jou of niet? De vraag ‘Wie ben je?’ krijgt pas waarde in een context. Context drives meaning. Deze nieuwe vraag was relevant voor mij toen ik korte tijd bij een groot adviesbureau werkte. Het was een mooie club met fijne mensen en ik kreeg de kans om me inhoudelijk goed te verdiepen. Maar… ik had het gevoel dat het voor de rol van consultant toch nodig was om van beton te zijn. Als ik die metafoor doortrok, had ik het gevoel dat ik zelf juist van glas was. Glas en beton hebben allebei goede eigenschappen, maar je moet met de twee materialen wel anders omspringen. Pas dan komen beide materialen tot hun recht. Ik was met glas gaan werken alsof het beton was. Dat is vragen om moeilijkheden. De vraag ‘Waar ben ik?’ hielp om niet mezelf onderuit te halen, om niet tegen mezelf te gaan vechten of om mezelf verder trachten te bewijzen, maar gewoon simpel: om van omgeving te veranderen. Ik was niet zwak, ik bevond me eenvoudigweg niet op de juiste plek.

De vraag ‘waar ben ik?’ voelde na verloop van tijd egocentrisch. ‘Waar zijn wíj?’ werd de vervolgvraag om mezelf te stellen. In wat voor wereld leven we? De onlangs overleden poolreiziger Marc Cornelissen heeft met eigen ogen gezien dat het ijs in de Poolzee veel sneller smelt dan experts voorheen dachten. Hij zag dat het voormalige arctische witte ijs nog als een spiegel functioneerde en zo het zonlicht effectief kon weerkaatsen. Maar op plaatsen zonder ijs absorbeert het donkere water het zonlicht; daardoor warmt de aarde op die plekken veel sneller op dan de rekenmodellen voorspelden. Het is nog niet lang geleden dat experts dachten dat de noordpool pas aan het eind van deze eeuw voor het eerst ijsvrij zou zijn; nu neigen de experts naar 2030.

Bevinden wij ons in een wereld met de champagne aan de lippen of met het water tot de lippen? Beiden lijken tegelijkertijd waar te zijn. Zo kwam ik van de algemene vraag ‘Waar zijn wij?’ toch weer uit op de vervolgvraag wat ík dan wilde betekenen. Wilde ik een leventje leven van ‘champagne zonder ijs’, of ‘alleen als de poolvlakte weer ijs- en ijskoud is’ pas onbezorgd verder genieten? Oprichting van het platform Duurzaam Nieuw Organiseren volgde, om de vraag ‘waartoe’ (waarom/ de bedoeling) van organisaties en van mensen te beantwoorden. De vraag ‘Wie ben ik?’ trachtte ik nu te beantwoorden vanuit de vraag ‘waarom ben ik?’.

Elke nieuwe vraag die ik me stelde, zorgde voor een groeiend bewustzijn en parallel daaraan voor een nieuwe betekenisgeving. De vragen bleken niet altijd makkelijk te beantwoorden, maar gaven stuk voor stuk een nieuwe richting bij alle te maken keuzes sindsdien.

Het gaat niet om het geven van sluitende antwoorden. Het gaat om het stellen van openende vragen.
(In de volgende column na de zomer meer trage vragen met het leven zelf als coach.)

Guido van de Wiel (www.wheelproductions.nl) is schrijver en ghostwriter van managementboeken, hoofdredacteur van het platform www.duurzaamnieuworganiseren.nl en vaste coach bij Rotterdam School of Management. Hij is meerdere malen genomineerd als Trendwatcher of the Year en stond eind 2014 met twee boeken in de top 10 van www.managementboek.nl.

1 reactie

 1. Pingback: Coachingsvragen 2 | Duurzaam Nieuw Organiseren

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

72 − 71 =

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management