Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Organisatieverandering: go create the flow!

artikel

26 / 05 / 2015

Veranderingsprocessen in organisaties hebben een beetje dezelfde loop als veranderingen in ecosystemen, zo lees ik in het artikel ‘Transformational change’. Da’s goed en slecht nieuws. Eerst maar het slechte nieuws: Ecosystemen zijn erg complex en de uitkomst van interventies is moeilijk te voorspellen. Het goede nieuws is uiteraard prettiger: het proces van transformatie loopt via voorspelbare fasen die we uit de successie kennen. Deze fase zijn:

 1. Terrein voorbereiden (prepare)
 2. Voeden van veranderingsprocessen (nurture)
 3. Met versnellers er remmers spelen totdat er voldoende is aangepast (adapt)
 4. Invoeren in de gehele organisatie (apply)

De eerste fase vraagt aandacht voor de pioniers in de organisatie. Zij zorgen dat iets nieuws snel groeit en dat de grond geschikt wordt gemaakt voor anderen. In de tweede en derde fase gaat het om het koesteren en voeden van de veranderingen. De derde fase is cruciaal. Hierin gaat het om het leren ‘spelen’ met versnellers en de remmers van het systeem. Versnellers zijn zaken waar je al op mee kunt liften (bezuinigingen, decentralisatie). Remmers zijn bijvoorbeeld het ontstaan van bewerkelijke procedures bij de invoering een nieuwe ICT invoering. Remmers dienen getackeld te worden voordat de verandering breed wordt ingevoerd. Hiervoor heb je als ‘veranderaar’ vooral op de middenvelders in de organisatie nodig. Zij kunnen remmers opheffen en versnellers installeren. Zij gaan over procedures, processen en afspraken. De laatste fase is de toepassing van de veranderingen in de gehele organisatie. Hier heb je ‘volwassen spelers’ voor nodig, het management.

Het zijn processen van jaren en ze laten, zich goed vergelijken met het ontstaan of veranderen van een ecosysteem. Hoe snel het gaat, is soms niet te voorspellen. En de enige manier om dat proces wat te sturen is hier en daar wat veranderen in het systeem aan te brengen en te wachten hoe het reageert en een nieuw dynamische evenwicht heeft. En vooral dat wachten van groot belang!

Starten met een organisatieveranderingstraject? Kijk eerst even naar het filmpje van de introductie van wolven in het Yellowstone Park. De effecten waren verstrekkender dan men vooraf dacht.

youtube filmpje: How wolves change rivers

naamloos

Nature-Wise

Bron: Nature-Wise

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

− 3 = 6

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management