Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Het verschil tussen vinken en vonken

artikel

15 / 04 / 2015

(door: Ruud van Lent) Herken jij dat: dat je iets verwacht van je team maar dat ze er eigenlijk geen zin in hebben? Dat ze het toch doen, maar dat de ‘vonken’ er niet vanaf vliegen? Vraag jij jezelf ook wel eens af ‘wat gaat dit opleveren? En moet ik mijn kostbare tijd daar wel aan spenderen?’

Hoor jij jezelf ook wel eens denken: ‘wat moet dat moet’ om vervolgens de mouwen weer eens op te stropen en maar weer door te gaan…

Herken jij dit weleens bij mensen in je team, bij jezelf?

Hoe zou jouw werk er uitzien als jij / jouw mensen niet vinken maar vonken? Als jij als leidinggevende af en toe op het rempedaal moet trappen i.p.v. alleen maar achter de auto moet staan duwen… Wat zou dat opleveren? Voor jou? Voor jouw team / organisatie?

Het verschil tussen vinken en vonken

Net zoals iedereen kan ook ik mijn tijd maar één keer uitgeven. Als je niet veel te doen hebt, dan is dat iets waar je niet veel over nadenkt. Maar als er veel tegelijkertijd op je pad komt dan komt het moment dat je daar een keuze moet maken. Nou, de afgelopen maanden is er veel op mijn pad gekomen. Ik heb aan den lijve mogen ervaren welk positief effect leiderschap ont-wikkeling en ver-leiden kan hebben. Laat ik eens twee voorbeelden noemen van initiatieven waar ik bij betrokken ben geworden: Het kantelingsalfabet (een boek waaraan ik mee heb mogen schrijven) en een netwerk start-up.

 • Voor Het Kantelingsalfabet heb ik een hart-keuze gemaakt: mijn insteek hier is niet ‘wat levert het mij op aan business’ (What’s in it for me) maar welke bijdrage kan ik leveren om dit initiatief en deze beweging (en met name het gedachtegoed erachter) succesvol te maken.
 • Het andere initiatief heb ik benaderd vanuit een hoofd-keuze: ‘goed om hier bij aan te sluiten want hier komt mogelijk business uit’. Business die ik uiteraard goed kan gebruiken, want ook in huize van Lent moet de schoorsteen af en toe roken.

De 3 motivatiefactoren van Daniel Pink

Daniel Pink (schrijver van bestsellers over o.a. motivatie) beschrijft dat mensen niet (alleen) gemotiveerd worden door [Geld] maar met name door de volgende 3 factoren:

 1. [Autonomie]: het verlangen om zelfsturend te zijn;
 2. [Meesterschap]: de drang om ergens beter in te worden;
 3. [Zingeving]: het verlangen om een bijdrage aan welzijn (van anderen) te leveren.

Mijn keuzes

 • Voor het kantelingsalfabet is mijn inzet gebaseerd op de volgende vragen: “wat kan ik bijdragen om dit succesvol te maken. Waar is de doelgroep van het boek het beste mee gediend?” Mijn motivatie factoren hier zijn [Autonomie], [Zingeving] én [Meesterschap].
 • Voor het netwerk initiatief is mijn getoond gedrag gebaseerd op de vraag: “Wat kan mij dit opleveren en hoe kan ik mij hier het beste in profileren zodat het rendement maximaal gaat zijn”. Mijn motivatie factor is hier [Geld].

Het resultaat?

Vonken 🙂

Ik heb een hoofdstuk mogen schrijven voor het kantelingsalfabet, ik blog erover, ik tweet erover, ik doe mee aan discussies op facebook. Ik heb de technische basis gelegd voor een community website rondom het boek en heb dit breder getrokken zodat ook toekomstige boeken van deze uitgever hier in mee kunnen liften.
En wat levert mij dat allemaal op aan geld om de schoorsteen te laten roken? Geen idee en dat is ook niet belangrijk: het resultaat zit in het effect dat dit boek te weeg gaat brengen bij de lezers. Hoe beter ik mij inzet in welke rol dan ook, des te hoger zal dat rendement zijn: daar zit mijn verdienste. De groei van de ander.

Vinken 🙁

Aan de andere kant staat de netwerk organisatie: mijn energie besteding daar blijkt van een geheel andere orde te zijn. Ik merk dat ik me daar afzijdig hou, dat ik de contacten wel onderhoud maar er alleen echt tijd in steek als ik weet dat dit ook daadwerkelijk iets gaat opleveren. Dat als er een vergadering is en er moeten dingen gedaan worden ik mezelf zo klein maak dat ik over het hoofd wordt gezien. Ook hier zou bv een community website toegevoegde waarde kunnen hebben en die zou ik dus net als bij het kantelingsalfabet kunnen bouwen, maar dat doe ik niet. Het levert mij op korte termijn niets op.

Voor welke energiestroom kies jij?

(Lees het hele stuk op www.kantelingsalfabet.nl)

 

Over het Kantelingsalfabet

verbinding, inspiratie, co-creatie, uitgeverij, boeken, webshop,

Deze blog van Ruud van Lent is geschreven naar aanleiding van Het Kantelingsalfabet. Een unieke co-creatie van meer dan 100 auteurs, redacteuren en partners die, vanuit de gedachte ‘Verandering begint met delen, binnen vier maanden samen een boek realiseren met meer dan 90 hoofdstukken over kantelen. Deelnemende auteurs zijn onder andere Jan Rotmans, Guido van de Wiel, Nynke Schaaf, Richard van der Lee, Sabine van Baal, Henkjan Smits, Bruno Rouffaer, Crystal Kwee en Arko van Brakel. De hoofdthema’s zijn; persoonlijk kantelen, samenleving, onderwijs en organisatievernieuwing. Het boek is hier te koop voor slechts EUR 7,49.


Deze blog van Ruud van Lent is eerder verschenen op www.x-ceed.nl en op www.kantelingsalfabet.nl

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

16 − = 13

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management