Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

X-factor (voorpublicatie Kantelingsalfabet)

artikel

03 / 03 / 2015

(Henkjan Smits) Het moment dat het voor mij duidelijk werd dat het allemaal anders zou kunnen, was het moment dat het woord platenmaatschappij een lachertje werd. Het moment dat de platenindustrie muziekindustrie werd genoemd en er steeds minder cd’s werden verkocht. In de jaren negentig liep de cd-verkoop drastisch terug. De schuld werd wereldwijd gegeven aan illegaal downloaden. Gevolg was een enorm gevecht tegen de Napsters van deze wereld, die het illegaal downloaden mogelijk maakten met hun online muziekdiensten. Jarenlang is er gestreden in plaats van na te denken over wat de muziekindustrie nou echt inhoudt. Verkopen we platen of maken we mensen blij met muziek van artiesten?

De dynamiek van de muziekindustrie
De muziekindustrie verandert constant. Denk alleen al aan de configuratie waar de muziek op staat. Het begon met een bakelieten schijf, toen kwamen vinyl en de cassette, de minidisk verving de cassette en de CD verving het vinyl, MP3-spelers vervingen de cd-speler en uiteindelijk werd downloaden de nieuwe vorm van muziekconsumptie. Inmiddels zijn we alweer een stap verder. Met streaming audio – bijvoorbeeld Spotify – luisteren we muziek live, zonder het product in huis te hebben.

In deze tijd van transitie gaat het niet meer om het bezit van cd’s, maar om het genot van muziek. De muziekconsumptie blijft enorm. Kijk naar concerten, het succes van Spotify en de hoeveelheid bekeken muziek op Vimeo en Youtube.

Ken je kernkwaliteiten
Als de markt aangeeft dat je klanten op een andere manier consumeren, dien je niet vast te houden aan je productsoort of business model, maar aan je kernkwaliteiten.

Wat zijn je kernkwaliteiten? Hoe kom je daarachter? Als er één industrie is waar dit geen probleem zou moeten zijn, dan is dat de industrie die artiesten exploiteert met de X-Factor. De platenmaatschappijen hebben Artist & Repertoire-managers in dienst om talent te ontdekken en begeleiden. Om een artiest succesvol te laten zijn is echter veel meer nodig dan talent alleen. Talent is immers niet hetzelfde als ergens goed in zijn.

Van dromen naar realiteit
Met een flinke dosis passie, ambitie, visie, wilskracht én talent kunnen we vaardigheden ontwikkelen. Hoe groter de wilskracht, des te meer discipline je kunt opbrengen om vaardigheden te ontwikkelen en vergroten. Deze wilskracht is afhankelijk van je doelen. Als je je doelen duidelijk formuleert, een duidelijk beeld voor ogen hebt van hoe het leven eruit ziet als je dit doel hebt gehaald en je weet waar je zwakke en vooral je sterke punten liggen, dan is het makkelijker om deze doelen te halen. Het is fijn als je een optimistische kijk op het leven hebt, maar ook realisme is nodig. Dromen van onbegrensde mogelijkheden is leuk, maar je stuit vaak op je beperkingen en dit leidt onherroepelijk tot frustratie.
Zelfkennis is essentieel
Introspectie is dus noodzakelijk om je X-Factor te leren kennen. Waar zitten je obstakels op weg naar bepaalde doelen? Deze zitten in jezelf (te weinig talent, ambitie of passie) en buiten jezelf (de wereld om ons heen is constant aan het veranderen). Zonder continue (zelf-)ontwikkeling mis je de boot.

Stel je koers tijdig bij
Als je gaat zeilen, kun je een mooie bestemming voor ogen hebben en ook het plan hoe te varen, maar tijdens deze zeiltocht kan de windrichting veranderen en kunnen er andere obstakels op je pad komen. Daarom wijzig je constant de stand van de zeilen en de koers. Zó haal je je einddoel. Dit is precies wat de platenmaatschappijen hebben nagelaten in de jaren negentig. De hele industrie bleef vasthouden aan de oude strategie en streed tegen een niet te bevechten bedreiging.

Jouw X-Factor: formuleer je kernwaarden
De X-Factor is van belang als je op een podium staat, maar is minstens zo belangrijk als je in deze tijd van snel veranderende markten je hoofd boven water wilt houden. Je moet je doel duidelijk voor ogen hebben en weten wat er speelt. Niet bang zijn voor concurrentie maar juist kijken hoe je gezamenlijk de ontwikkelingen in je branche kunt bijhouden. Het formuleren van je kernwaarden is hierin essentieel. Bewustzijn van je persoonlijke kernwaarden creëert jouw X-Factor, de kernwaarden van je bedrijf creëren de Business X-Factor.

Leer doelstellen
De X-Factor is dus onmisbaar voor iedereen die succesvol wil worden en blijven. De grootste misvatting is dat de X-Factor een synoniem is van uitstraling. Een veelheid aan factoren bepaalt of iemand succesvol kan zijn. Daar is charisma er zeker één van. Maar ook vastberadenheid, zelfovertuiging als gevolg van zelfonderzoek, trots, uniciteit, ambitie, authenticiteit, consistent gedrag, passie, het lef om van gebaande paden af te wijken, de durf om te falen en talent. Al die factoren zijn belangrijk om succesvol te worden. Mijns inziens heeft succes niks te maken met roem vergaren of geld verdienen. Je bent succesvol als je doelen haalt en dus moet je leren om doelen te stellen.

Sta open voor verandering
Het moment dat het voor mij duidelijk was dat we heel veel van de muziekindustrie kunnen leren, was toen ik zag dat in alle branches dezelfde dingen gebeuren als in de muziekindustrie. Er wordt vastgehouden aan product of dienst, in plaats van te luisteren naar veranderende behoeftes van klanten.

Deze behoeftes blijven veranderen, doordat de ontwikkeling van de digitalisering steeds sneller gaat. Op het digitale vlak is steeds meer mogelijk. De technologische groei vindt niet lineair plaats, maar exponentieel, waardoor deze onvoorspelbaar is. Kijk maar eens naar de ‘ontwrichters’ Uber, Airbnb, Peerby, Snappcar of de e-sigaret. De voorbeelden zijn legio. Waardoor is de X-Factor van Kodak verloren gegaan? In 1975 negeerde het bedrijf de digitale camera, uit angst marktaandeel te verliezen met de kleinbeeldcamera’s en -fotorolletjes. De concurrentie ging er wel mee aan de slag en Kodak kon de opgelopen achterstand niet meer inhalen.

Gebruik je X-Factor!
Het moment dat het voor mij duidelijk was dat het allemaal anders moet is nu. De dooddoener ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’ is absoluut niet meer van kracht. Dankzij exponentieel groeiende technologie en creatievelingen die deze op innoverende wijze toepassen, veranderen de behoeftes van de klant. Er zijn maar drie dingen belangrijk: je eigen X-Factor, de Business X-Factor en een duidelijk beeld van waar jouw bedrijf voor staat. Kortom: word je bewust van jouw X-Factor. Zet deze effectief in en gooi waar nodig het roer om. Zo mis je nooit de boot.

Dit blog is geschreven naar aanleiding van Het Kantelingsalfabet. Een unieke co-creatie van meer dan 100 auteurs, redacteuren en partners die, vanuit de gedachte ‘Verandering begint met delen’, binnen vier maanden samen een boek realiseren met meer dan 90 hoofdstukken over kantelen. Deelnemende auteurs zijn onder andere Jan Rotmans, Guido van de Wiel, Nynke Schaaf, Richard van der Lee, Sabine van Baal, Henkjan Smits, Bruno Rouffaer, Crystal Kwee en Arko van Brakel. De hoofdthema’s zijn; persoonlijk kantelen, samenleving, onderwijs en organisatievernieuwing. Lees meer over dit ludieke initiatief op de website van Uitgeverij De Alfabetboeken (www.dealfabetboeken.nl) of teken alvast in voor Het Kantelingsalfabet in de bookshop van De Alfabetboeken voor € 12,99, inclusief verzendkosten, door hier te klikken.

Dit unieke boek wordt vanaf begin april uitgeleverd en is alleen verkrijgbaar in de bookshop van De Alfabetboeken.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

− 1 = 4

Laatste reacties

 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management