Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Gehacked door ISIS. Is het met de zondagsrust gedaan?

artikel

08 / 03 / 2015

Het is zondagochtend 8 maart…

Via Facebook krijg ik een berichtje door dat het erop lijkt dat het platform Duurzaam Nieuw Organiseren gehacked is door ISIS.
En inderdaad, als ik naar de site surf zie ik een zwart scherm, rode letters, witte Arabische tekst. Dat is wat hackers dus doen op hun zaterdagavond. Hacken.

DNO hack

 

Het zwarte vlak staat in schril contrast tot het veelkleurige, polyfone geluid van het laatste redactieberichtje eronder. Al onze oorspronkelijke berichtjes zijn nog wel te lezen. Is het passend om dat sympathiek te vinden?

Ik ben benieuwd wat er eigenlijk in het Arabisch nu op onze platform staat. Het Engelse tekstje eronder laat geen twijfel bestaan. Een Arabisch melodietje klinkt automatisch op. Ik bedenk of ik er aan zou kunnen wennen als dat voortaan de muziek is die uit onze radio’s komt. Als dat de enige muziek is die op Spotify te horen is. Het is geen lelijke muziek. Het zou in mijn oren wat eenzijdig klinken. Ik zou er snel vol van zitten. Net als ik heb, als ik de hele dag dwarsfluit of kerkorgelmuziek zou aanhoren.

Ik voel me ook weer een jong kind dat naar Engelse teksten luistert. Ik kan ze niet verstaan, maar na een paar keer luisteren wel een soort van mee-neuriën. Als kind wist ik niet wat ik meezong als ik Engelse teksten zong. Dat weet ik nu weer niet. Ik voel me onschuldig en naïef. Ik ben bang dat ik het niet eens ben met de tekst die ze zingen. Ik ben bang dat….

Ben ik bang gemaakt? Heeft de hacker bereikt wat hij wil?

Zou het te maken hebben met de freedom of speech op dit platform? Of zou het puur willekeur zijn? Als mens blijf ik de hacker liefhebben. Als webhost moet ik door wat gevoelens van ongeloof en frustratie. Als vader en echtgenoot gaat dit van mijn tijd in het weekend met mijn gezin af. Als iemand die geïnteresseerd is in onderlinge verschillen tussen mensen ben ik geboeid. Als onopgeleid mens in ICT klik ik doelloos en vruchteloos op wat knoppen van WordPress. Appearance, Plugins, Pages, Dashboard, All Posts, Settings, Custom Fields, Users, Tools…

Dat wordt allereerst contact opnemen met de websitebouwer. Op zondag. Hopelijk rekent hij geen dubbel tarief.
Er wordt aan gewerkt dus.

Tegelijkertijd brengt het bij mij de vraag teweeg hoe hier nu het beste op te reageren. Als mens, als platform, als NVO2, als iemand die graag Duurzaam en Nieuw wil Organiseren.

Aan de hacker wil ik vragen of hij denkt dat hij hiermee sympathisanten verkrijgt? Moet “het” allemaal kapot? Welke dialoog zou mogelijk zijn?

Aan anderen op het platform wil ik vragen of zij ideeën hebben hoe hier – los van de technische wrap up – het beste op te reageren…

Een fijne zondag iedereen…

3 reacties

 1. 08 / 03 / 2015
  Jelle van der Schoot

  Gaat om veel websites. Het is niet zo dat deze website specifiek is getarget. Websites die gebruik maken van een oude versie van de plugin Fancybox for WordPress zijn getroffen, geheel automatisch. Zie ook: http://www.wplounge.nl/wordpress-websites-gehacked/.

 2. 14 / 03 / 2015

  Daarom is het ook erg belangrijk om altijd zo snel mogelijk te updaten naar de laatste versies van plugins, theme’s en de WordPress code. Sommige hosters doen dat automatisch voor je. Ik zit bij WP Monster (www.wpmonster.nl) en daar kan ik zelf kiezen welke onderdelen ik automatisch wil laten updaten en welke niet.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

14 − 8 =

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management