Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Business in de board room

artikel

23 / 03 / 2015

Een van de opgaven voor de boardroom  is het verbinden van strategie, ondernemerschap en uitvoerend vermogen.  We hebben ze alle drie nodig, maar er ontstaat pas waarde door ze te combineren: de waarde zit in de combi. Uitvoerend vermogen bijvoorbeeld is mooi maar aan een ongeleid projectiel hebben we niets.  Er moet richting aan worden gegeven.  Er is een voortdurende uitwisseling en verbinding van deze drie perspectieven nodig.

Deze drie perspectieven dienen in onderling verband gewogen te worden tegen de wensen en belangen van de verschillende stakeholders van de onderneming.  In een dynamische markt moet je wel. En al die lijnen komen uit in de boardroom en ergens in dat spel heeft ook de business agenda zijn bijdrage in alle drie aspecten van deze combi.

Zeker in de context van snelle verandering vereist dit heel veel communicatie en zien van bestaande en nieuwe mogelijkheden. Welke bijdrage u hierin ook heeft, als u niet openstaat en uw palet niet voortdurend uitbreidt, snapt u binnen de kortste keren niet meer wat u ziet en bent  u snel uw klanten kwijt. Durf dan ook leraar en leerling te zijn. Durf te ver-staan en anders te kijken. Organiseer uw eigen kritiek en zoek ook uw “vijanden”  op, zodat u niet in uw eigen tunnel terecht komt. Tunnels verstommen ieder gesprek.

Natuurlijk wilt u excelleren op uw vakgebied of met uw onderneming. Het vermogen om vanuit eigen kracht samen te werken met individuen of bedrijven die eveneens excelleren op hun gebied, nieuwe gezichtspunten ( “Blue Ocean”) en het verbinden van de verschillende perspectieven zijn essentieel. Samenwerking is de kerncompetentie van de connected future. Van ‘survival of the fittest’ naar ‘survival of the most cooperative ‘. Wist u dat de stap van het handelen vanuit parallel eigenbelang naar echt samenwerken pakweg 40% kosten scheelt? Daar kan geen ICT investering tegenop!

Wat moet u doen om business als onderwerp van gesprek in de board room te krijgen? Een echte strategische discussie die wat verder weg kijkt als volgende week?  Ik zou zeggen: presenteer uw bijdrage als  antwoord op die vraag hoe strategie, ondernemerschap en uitvoerend vermogen te verbinden binnen uw organisatie. Laat concreet zien hoe een business voorstel een gerichte impuls geeft aan bijvoorbeeld uitvoerend vermogen en daarmee aan verdienvermogen en de interne logica van uw organisatie. En bedenk daarbij: c-level managers houden niet van sheets.

Als u bezig bent met bijvoorbeeld de implementatie van een ERP of CRM pakket, stelt u zich dan eens de vraag of u niet eigenlijk bezig bent met een customer lock-in strategy van het BPM of ICT department van uw onderneming in plaats van het verhogen van verdienvermogen. Immers, als een bedrijf zo’n systeem implementeert komen ze er nooit meer vanaf en in termen van “nodig” zijn als club zit u voor jaren goed.

 

Ik zou zeggen: ga er in deze discussie ook als ondernemer inzitten. Stel uzelf eens de vraag waarom ICT in het MKB nauwelijks een issue is en hoe het komt dat in ICT seminars vrijwel alleen vertegenwoordigers zitten van grote bedrijven en ICT consultants van de bekende firma’s.

Ik denk dat de afdeling ICT, net als de boardroom, meer naar buiten moet. Heeft de lift in uw bedrijf ook zo’n sleutel waardoor u ongezien naar uw kamer op de bovenste verdieping kunt? Stop daarmee en ont-moet uw collega’s. Neem de personeelslift! Hou focus op de business!

Internet, waar iedereen je directe buurman is, dwingt iedereen nog meer om te doen waar ze heel goed in zijn en de overige activiteiten over te laten aan excellerende business partners. Internet creëert ‘nearonomics’. Dat betekent netwerken, communiceren dus,  binnen en tussen ondernemingen. Dat geldt ook voor Business verantwoordelijken: geef vanuit business perspectief voortdurend antwoord op de vraag hoe je de spullen en knullen optimaal op elkaar en op het doel gericht houdt.

Alleen door eerlijk verbindingen te leggen kunnen individuen of bedrijven, u en ik dus, in een samenwerking maximaal toegevoegde waarde realiseren en genieten van the speed of trust.

Ondernemen begint met communiceren. Van machtstrijd naar strijdmacht.  Ik wens u een mooi, leuk en vrij zinnig avontuur!

 

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

18 + = 22

Laatste reacties

 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management