Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Natuur als inspiratiebron voor innovaties

artikel

08 / 02 / 2015

“Natuur als inspiratiebron voor innovaties”, het zou zo maar de titel van een nieuw blog van mij kunnen zijn ;-). Maar nee, het bleek de titel te zijn van het druk bezochte symposium op 6 februari, georganiseerd door Natuurmonumenten en de Hogeschool VHL. Mooi te ervaren hoe de natuur steeds meer onze leermeester wordt!

Gelanceerd werd het boekje: “Natuur & Innovatie” waarvan Louise Vet, directeur van het Nederlands instituut voor ecologie terecht in haar voorwoord zegt dat het zes inspirerende en innovatieve praktijkvoorbeelden voor organisaties en bedrijven uit de natuur bevat. Aan haar verzoek “ga heen en vermenigvuldig het idee”, geef ik hierbij gehoor.

De spreker van het symposium met de meest innovatieve ideeën was wat mij betreft Bob Ursem, wetenschappelijk directeur van de botanische tuin TU Delft. Hij weet de ellende van fijnstof in bv parkeergarages en virussen en bacteriën in operatiekamers vrijwel volledig af te vangen met gebruikmaking van elektrostatische afstoting. Een intrigerend verhaal dat niet op zichzelf staat. Met aanstekelijk enthousiasme vertelt hij over de technische toepassingen van de UV filters zoals ze voorkomen in dennennaalden, de waslaagstructuur van de lotusplant en de kristal gestuurde beweging van bepaalde mossen die op luchtvochtigheid reageren.

LotusLotusbloem, vastgelegd op de Sechellen, voorjaar 2011

De uitvindingen van Bob Ursem zijn baanbrekend en geven hoop voor de toekomst, vooral omdat hij veel “cradle-to-cradle” toepassingen ziet. Hij laat zich bij zijn uitvindingen voortdurend inspireren door de natuur, als gevolg daarvan heeft hij inmiddels 17 patenten op zijn naam staan.

Meer van zijn boeiende gedachtengoed is te vinden in “Natuur & Innovatie”, opgetekend door Mirjam Koedoot en Marianne Wilschut.

Deze uitgave is onderdeel van de boekenreeks Groene Signalementen van dagblad Trouw en Hogeschool Van Hall Larenstein en (gratis) te bestellen via info@hogeschoolvhl.nl  onder vermelding van Natuur & Innovatie.

Een boekje waaraan ik overigens ook een bescheiden bijdrage mocht leveren: “Het eiland van Dordrecht als ecosysteem” en de toepassing van het (eco)systeemdenken op het personeelswerk. Maar daarover wellicht bij een andere gelegenheid meer.

 

1 reactie

 1. 09 / 02 / 2015

  Hoi Miriam, wat leuk dat je dit blogt. Dank je wel! Natuurlijk ook trots dat jullie en wij er in staan!

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

6 + = 12

Laatste reacties

 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management