Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

You Must Change Your Life

artikel

14 / 01 / 2015

(by Otto Scharmer, original on Huffington Post) We live on a razor’s edge. From one instant to another, any of us can regress to yesterday’s mindset or connect with an emerging future possibility. In all countries and civilizations around the globe, we face the same challenge: crossing the threshold to this other side, to the field of the future that is waiting to emerge. Rilke referred to crossing this threshold as a shift of perspective and consciousness:

… for here there is no place
that does not see you. You must change your life.
(“Archaic Torso of Apollo,” Rainer Maria Rilke)

This shift might also be referred to as bridging the ecological, social, and spiritual divides that disconnect us — as individuals and societies — from the sources of our wellbeing. Do we see these divides in the same way that Rilke did? It depends. Doing so requires us to see in them the mirror image of our own behavior. What does that image tell us?

Looking into that mirror we see food systems that make us unhealthy, destroy the planet, and leave many farmers hungry. We see educational systems that kill real learning. We see health systems that make too many people sick. We see major governmental agencies turning against their citizens, as has happened one way in Syria and in other ways elsewhere, as the case of Edward Snowden and more recently Eric Garner (“I can’t breathe”) tragically demonstrated.

The mirror tells us that we are collectively creating results that nobody wants. We are deepening the ecological divide (disconnecting self from nature), the social divide (disconnecting self from “the other”), and the spiritual divide (disconnecting self from self). And yet no one gets up in the morning and says, “Today I really want to destroy the planet, harm others, and damage myself.” Still, that’s what we are doing collectively. It’s that gap between our individual consciousness and our collective impact that makes Rilke’s words relevant today: we must change our lives.

Okay, but how? By joining the movement. The movement already exists.

Read more/ lees verder

Otto Scharmer is a Senior Lecturer at MIT, and founding chair of the Presencing Institute. He co-founded the Global Wellbeing and GNH Lab and is Vice Chair of the World Economic Forum’s Global Agenda Council on Leadership.
www.ottoscharmer.com | www.presencing.com

 

Originele post: http://www.huffingtonpost.com/otto-scharmer/you-must-change-your-life_b_6430122.html (c) by Huffington Post/ Otto Scharmer

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

23 − = 19

Laatste reacties

 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management