Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Nederland als Moerasland

artikel

20 / 01 / 2015

In de Chinese traditie van de elementen zijn er vijf verschillende klimatologische invloeden op de mens: droogte, hitte, wind, damp en koude. Ons lichaam en geest past zich doorgaans goed aan de verschillende klimatologische omstandigheden aan. Op den duur zelfs zo, dat we ons op een bepaalde wijze gaan gedragen afhankelijk van het klimaat. Niets vreemds aan. Maar wat betekent dat voor organisaties en mensen in dat land?

Nederland is volgens deze klimatologische indeling damp. Anders gezegd: we zijn een moerasland. Het lichaam reageert met transport tussen de verschillende weefsels om zo uit de moerassituatie te blijven. De geest reageert met denken in beweging. Iets van alle kanten bekijken, buiten het moeras denken als het ware. Mocht dit de geest onvoldoende lukken, dan is doorgaans de emotionele reactie bezorgdheid. We maken ons namelijk zorgen als we in de moerasstand blijven staan. We draaien dan in rondjes. We tobben, zeuren en we zeiken. We hebben in Nederland dan ook het best dichtgetimmerde zorgstelsel van Europa en vermoedelijk zelfs wereldwijd. We draaien graag om de hete brei heen. We maken ons voortdurend zorgen en houden veel van onze gewoontes het liefst vast. We pamperen dat het een lieve lust is.

Wat hebben we nodig om uit het moeras te komen en te groeien en te bloeien? De andere klimatologische verschijnselen. Er is bij regelmaat een frisse wind nodig. Er is af en toe hitte nodig, droogte en koude. Maar we zijn niet van het treffen van ijskoude maatregelen. We houden niet zo van frisse winden. We stoken liefst geen vuurtjes op. We dekken liever af. We tobben liever verder en zeiken wat af. We emmeren om de kleinste en gekste dingen. We zeuren ons suf in Nederland over wetgeving, regeltjes, controlemechanismen. We draaien voortdurend in cirkeltjes rond. We vinden enorme aanslagen doorgaans laffe daden, maar vaak zijn we te laf om op te treden tegen wat ons treft in het hart. Onvoldoende laten we van onze echte pijn horen. Uit bezorgdheid dat we onze relaties kwijt raken. Want dat hoort bij damp: relaties, samenwerking, allianties, coöperaties.

Een land is vitaal als het de klimatologische omstandigheden kent en er juist op anticipeert. Een land is duurzaam als het de vijf elementen van organisatie kan doorgronden in zijn samenhang.

Figuur Annelies

(Klik op bovenstaand figuur voor een vergroting)

Damp stimuleert droogte (zie de blauwe pijlen). Droogte staat voor het opborrelen van ideeën en initiatieven. Hoe meer we wegzakken in het moeras, hoe meer dit een stimulans is om op ideeën te komen om uit het moeras te raken. Anderzijds wordt damp gecontroleerd (zie de blauwe pijlen). Hoe meer er een frisse wind waait, hoe minder we in het moeras zullen wegzakken en stil blijven staan. Nederland bevindt zich rechts in het pentagram van elementen. Er valt nog heel wat te leren in het moerasland.

Annelies schreef een proefschrift en een boek over de samenhang van elementen in organisaties.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

− 3 = 1

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management