Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Mijn reis met Ulab, week 1

artikel

23 / 01 / 2015

Het gaat over transformatie. Over verschil maken. Over een positieve bijdrage leveren aan een wereld waarin mensen tot hun recht komen en in harmonie leven met de natuur. Over leidinggeven in contact met ‘the emerging future’. En het gaat over mezelf.

Genoeg redenen om me in te schrijven voor de online cursus U.Lab: Transforming Business, Society and Self die 7 januari 2015 van start is gegaan. Otto Scharmer en zijn team van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) nemen in zes weken tijd meer dan 25.000 mensen van over de hele wereld mee in wat bekend is geworden als Theory U. Het is tot nu toe een fascinerende, inspirerende ervaring!

theoryU


Bewustzijn
Theory U biedt een raamwerk om met andere ogen te kijken naar de hedendaagse maatschappelijke problemen. We kijken in de cursus naar de dieperliggende structuren en overtuigingen die hieraan ten grondslag liggen. Er wordt verondersteld dat de kwaliteit van de wereld om ons heen wordt bepaald door de kwaliteit van het bewustzijn van mensen. We leren ‘to shift the inner place from which we operate’. Door middel van opdrachten zullen we deze zes weken ook naar onszelf kijken.

De komende tijd neem ik je mee op mijn reis met U.lab. Ik deel de essentie van wat er wekelijks wordt besproken, mijn inzichten, de vragen die het bij me oproept en de ervaringen die ik heb. In de hoop je hiermee te inspireren.

From ego-system to eco-system
Week 1 is gericht op het vertrouwd raken met de thematiek van de cursus. Ik val met mijn neus in de boter. In een anderhalf uur durende documentaire – Fire in the Blood – krijg ik te zien hoe door de werking van het systeem miljoenen mensen sterven aan HIV/AIDS. De prijzen van medicijnen worden door de Westerse farmaceutische industrie en overheden kunstmatig hoog gehouden. Want, zoals een voormalige CEO van een farmaceutisch bedrijf zegt: “Het bedrijf is er om zoveel mogelijk geld te verdienen voor haar shareholders. Niet om mensenlevens te redden.”

Cipla – een Indiaas farmaceutisch bedrijf dat vanaf het begin van de oprichting in 1935 als uitgangspunt heeft ‘Caring for Life’ – besluit medicijnen tegen HIV/AIDS aan te bieden tegen grondstofprijzen, waardoor de medicijnen wel toegankelijk worden voor velen.

Hier moet ik denken aan het model dat Wouter Hart heeft ontwikkeld in zijn boek ‘Verdraaide Organisaties’.

Als je vanuit de bedoeling handelt, oogst je wat je zaait. De inhoud van de bedoeling is dus essentieel! Wat willen we werkelijk bereiken? Is dat gericht op het belang van het grotere geheel? Lukt het ons om voorbij ‘the ego-system’ te gaan en oog te hebben voor het het ‘eco-system’ (Scharmer, Leading from the Emerging Future).

From I-llness to We-lness

De film heeft veel indruk op me gemaakt. Zomaar wat gedachten en gevoelens: “Dat we elkaar dit aandoen.” “Dit is zó groot, wat kan ik daarmee?’ Ik ervoer verdriet. Machteloosheid. En ik ben blijven kijken en voelen. Voor nu eindig ik met de bijdrage die ik naar aanleiding daarvan plaatste op de website waar we met elkaar van gedachten wisselen:

Hi there,

thank you for sharing your experiences and thoughts after watching Fire in the Blood. It’s good to connect and share with other people after such a movie. I watched it yesterday evening and it is still with me.

 

To me the movie can be summarized with two sentences from people in the movie. At the very beginning: “We forgot to be human beings”. And a former CEO of a pharmaceutical company said:
“Pharmaceutical companies are there to make money for their shareholders. That’s it. They aren’t there to save lifes of Africans”

 

To me it comes down to the question: What is your guiding principle? Are we serving life or something else? Do we act from love or fear? Making money alone has nothing to do with life. We became so disconnected from who we really are.

 

To me it is about: Do you live with your heart closed or with your heart open? With an open heart you experience life, you experience that you are connected with the people and world around you, that you are part of this beautiful bigger whole. With your heart closed, you can act as if you exist on your own.

 

As others described, I also felt the urge to do something. And realized that I wanted to, so I wouldn’t feel the pain of seeing people dying. So I wouldn’t feel that I am part of this system too. I’m guilty too. Observe, observe, observe. What does that with me? What does it mean to me?

 

I also had judging, negative thoughts about the  CEO’s of the pharmaceutical companies. Thinking in terms of them and me. That’s not helpful. I realized that when you have different views of the world, you act differently.
So what can I do? Be aware of what I think, of how I see the world. Keep my heart open, again and again and from there act in the moment I’m in. And keep believing that this has an impact on the world. That we can make this world a better place together.

Femmy Wolthuis

 

5 reacties

 1. 26 / 01 / 2015
  Karen Verburgh

  Mooi Femmy! Dank voor het delen.

  • 26 / 01 / 2015
   Femmy Wolthuis

   Dank je voor je reactie, Karen. Graag gedaan!

 2. Pingback: Mijn reis met U.lab – week 2 | Duurzaam Nieuw Organiseren

 3. Pingback: U.Lab - Transforming Business, Society, and Self - De Katalysator

 4. Pingback: U.Lab - Transforming Business, Society, and Self • Lars Lutje Schipholt

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

90 − 83 =

Laatste reacties

 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management