Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Kerstmis

artikel

15 / 12 / 2014

Kerstmis is het feest van het Kind. Het gaat om een verhaal van een kind dat in een onbegrijpelijke situatie geboren wordt en toch gelukkig is. In een tijd van toename van vechtscheidingen waarbij het kind vaak zwaar onder te lijden heeft, kan dit verhaal ons houvast en hoop geven. Het kerstfeest wordt vooral gevierd als een familiefeest. In Zweden komt de Kerstman uit het hoge Noorden op zijn slee met de cadeautjes om de kinderen blij te maken. Santa Klaus is de Goede Man uit het hoge Noorden die komt om er een mooi familiefeest van te maken.

Jammer genoeg zijn er ook kinderen zonder ouders die geen kerstfeest kunnen genieten in familieverband. Zo is in Nederland een kinderfeest ontstaan voor deze verweesde kinderen. Sinterklaas kwam uit Spanje, de goede bisschop die de kinderen blij maakte die geen familiegeluk kenden. Zijn knecht Piet kwam dan in de nacht door de schoorsteen de cadeautjes brengen die de kinderen in hun schoen vonden.

Op de een of andere manier heeft dit Sinterklaasverhaal een diep verdrongen trauma geraakt uit de tijd van de slavernij. Het kwam tot uitbarsting door de Zwarte Piet, die de pijn van het menselijk onrecht opriep. Men werd bewust dat een kleurling niet als volwaardig mens werd gezien en tot handelswaar werd gemaakt en ook Nederland rijk heeft gemaakt. Door de Zwarte Piet kwam dit collectieve hartzeer tot explosie. Heel begrijpelijk, gezien het zware onrecht.

Met het afschaffen van Zwarte Piet is de aangedane onmenselijkheid niet opgelost, want we kunnen de geschiedenis niet terugdraaien. Er is begrip en diepgaande verzoening nodig, want het gaat om diepgaande belangen. Het gaat om een kinderfeest die we de kinderen niet mogen ontnemen. Het gaat ook om een diep zeer die we niet mogen bagatelliseren. Zwarte Piet kan in een ander licht komen te staan als we erin slagen hem als gelijkwaardig mens te laten zien die erbij hoort, ook al is hij zwart. Het zwart is wel een ander mens, maar wel gelijkwaardig.

Wellicht kan hierin Nelson Mandela een voorbeeld voor ons zijn. Hij werd met een soortgelijk raciaal probleem geconfronteerd van rassenhaat na de Apartheid. Bestraffing of overwinning zag hij niet als oplossing om de samenhang te herstellen. Hij richtte zijn beleid op verzoening in een win-win situatie. Blanken en zwarten zijn wel verschillend, maar we horen bij elkaar en we hebben elkaar nodig.

Een dergelijke eenheid en verzoening kunnen ook in ons Zwarte Piet probleem uitweg zijn om de kinderen niet hun kinderfeest te ontnemen. Het Kerstverhaal is een verhaal over een Kind en de innerlijke vrede door het kind. Het kan in ieder van ons eveneens ons Kind tot leven brengen en innerlijke vrede scheppen. Die vrede wens ik de lezers toe, heel mooie kerstdagen!

PS: Tot slot een uitnodiging om gebruik te maken van ons nieuwe webmagazine over de vonkjes van mijn droom: www.scintillae.nl

Hartelijke groet,

Paul de Blot
Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

Deze blog is ook te vinden op: http://pauldeblot.nl/2014/12/15/kerstmis/

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

11 + = 14

Laatste reacties

 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management