Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Het thuisadres

artikel

30 / 12 / 2014

Voor de deur in het schamele licht van de buitenlamp staat een jongeman. In zijn hand heeft hij een verfrommelde plastic zak. “Mist u iets? Bent u misschien uw TomTom kwijt?”. “Nou nee … eh… niet dat ik weet … hij ligt altijd in het dashboardkastje” stamel ik verward en verbaasd tegelijk. Ondertussen constateert mijn vrouw dat de TomTom inderdaad niet in de auto ligt. Dan tovert hij de onze uit zijn plastic tas. Inderdaad! Dat is ‘m! Inclusief de kapotte rits van het tasje en de versleten voedingskabel!

Eenmaal binnengekomen doet hij zijn relaas. Hij had ‘m in Gouda voor weinig geld tweede hands kunnen kopen. Aanvankelijk blij, maar zag vervolgens dat oude gegevens zoals het ‘thuisadres’ er nog opzaten. In zijn alertheid rees het vermoeden dat het hier om een gevalletje van geen zuivere koffie ging. Dus toog hij naar het ‘thuisadres’.

“Ik vind, ook vanwege mijn geloof, dat ik niets mag aannemen van een dief. Het is mijn plicht om gestolen waar terug te brengen. Daarom wil ik zeker weten of U wel of niet bestolen bent”.

Een voor mij totaal onverwachte situatie. We zijn te midden van het nieuwjaarskaartenschrijven gestoord. We waren daar geconcentreerd en met volle aandacht mee bezig toen de hond aansloeg en de deurbel ging. Langzaamaan besef ik dat ik vorige week op een parkeerplaats de auto niet goed had afgesloten.

Aangeslagen vraag ik wat hij ervoor betaald heeft, want dat bedrag wil ik hem graag geven. Pas nadat ik bij hem aandring met het voorstel dat hij dat bedrag aan een ander kan doorgeven wil hij mijn ‘compensatie’ aannemen.

Terwijl ik met Ali naar zijn auto loop zie ik zijn even jonge vrouw staan. Bescheiden heeft deze prachtige vrouw in haar even prachtige kleding staan wachten. Ik mag haar een hand geven en merk dat ik tegelijk vanuit respect een kleine buiging maak.

Het hele voorval raakt me blijkbaar meer dan ik dacht. Enerzijds schraagt het mijn rotsvaste principe om elk mens vanuit vertrouwen en respect te zien. Ook en wellicht juist binnen organisaties. Immers, wat een fijn mens ontmoette ik zojuist!

En, het laat weer zien dat wat kranten en tv beweren niet overeenkomt met je eigen waarnemingen. Zeker als het over moslimgelovigen gaat. Ik houd het daarom graag bij mijn eigen werkelijkheid. Ook en wellicht juist binnen organisaties.

Anderzijds, waarom ben ik dan toch zo verrast? We schrijven de rest van de wenskaarten met nog meer persoonlijke aandacht voor de geadresseerden. Dank je wel, Ali. Ik ben weer dichter bij mijn thuis.

3 reacties

 1. 02 / 01 / 2015
  Carel Mein

  Wat een mooi verhaal en wat een mooi inzicht. En ook zo herkenbaar. Het is zo jammer dat het wantrouwen zo’n ontwikkeling heeft genomen. Waarom wantrouwen we eerder dan vertrouwen? Hebben we dan te vaak onze neus gestoten? Hoe komt het toch dat we in deze negatieve spiraal terecht zijn gekomen?

 2. 07 / 01 / 2015
  Fokke Wijnstra

  Guido, die test is een goede tip. Dank.
  Uiteraard direct gedaan. Aanbevelingswaardig.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

50 − 41 =

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management