Volgens Duurzaam Nieuw Organiseren zetten vormen van labeling over het algemeen de werkelijkheid vast, terwijl het uitstellen van het labelen juist zorgt voor nieuwe speel- en regelruimte. Dit labelen gebeurt regelmatig in trainingen, maar ook in de gezondheidszorg. Labelen leidt al snel tot het ontstaan en in stand houden van vooroordelen, discriminatie en een verder disfunctioneren van de persoon in kwestie.
GGZ Friesland lanceerde daarom een krachtige campagne tegen vooroordelen in de psychiatrie. ‘Niemand ís zijn stoornis!’ is de slogan. Stigmatisering en discriminatie zijn een dagelijkse last voor mensen met psychische beperkingen en daarom wordt het ook wel de ‘tweede ziekte’ genoemd.
GGZ Friesland lanceerde tijdens de Week van de Psychiatrie een langlopende actie, met deze video als startpunt, om de gevolgen van vooroordelen/stigma’s onder de aandacht te brengen. Deze bewustwordingscampagne moet duidelijk maken hoe schadelijk en onterecht stigma’s zijn en hoe gemakkelijk we allemaal vooroordelen hebben.
Op de website van www.ggzfriesland.nl is hierover verder te lezen:
“Uitgangspunt is dat personen met psychische problematiek zoveel mogelijk regie kunnen (blijven) voeren over hun eigen leven. Herstellen doe je in principe zelf, maar vaak in samenwerking met anderen. Dit wordt een stuk lastiger als anderen (familieleden, buren, collega’s, maar ook behandelaren en welzijnswerkers) jou behandelen alsof je je psychische ziekte bent, in plaats van een ziekte hebt. Vandaar dat GGZ Friesland dit jaar een anti-stigmacampagne lanceert.
Welke vooroordelen zijn er?
Onvoorspelbaar, onbekwaam en onaantrekkelijk: dat zijn de meest voorkomende en hardnekkigste vooroordelen over mensen met een psychiatrische/psychische aandoening. Leren leven met schizofrenie, manische depressie of andere psychische problematiek is al moeilijk genoeg. Maar behalve dat, moet je je ook nog eens wapenen tegen de vooroordelen en discriminatie van medeburgers. Stigmatisering en discriminatie zijn een dagelijkse last voor mensen met psychische beperkingen.
Psychiatrisch stigma wordt ook wel “de tweede ziekte” genoemd omdat het stigma dat mensen moeten dragen soms meer belemmeringen opwerpt dan de aandoening zelf. Uit onderzoek blijkt dat vooroordelen het moeilijker maken om werk te vinden en te behouden, toegang te krijgen tot voorzieningen, woonruimte te vinden en relaties aan te gaan. Dat kan ernstige psychologische gevolgen hebben, een terugval in de hand werken en de bestaande gezondheidsproblemen verergeren. Stigmatisering en discriminatie belemmeren de maatschappelijke integratie en rehabilitatie van mensen met psychische beperkingen.
Wat kunnen we hieraan doen?
Pas als je weet dat je vooroordelen hebt en dus het herstel van een ander in de weg kunt zitten, kun je je gedrag veranderen. GGZ Friesland kiest daarom voor een bewustwordingscampagne: het onderwerp onder de aandacht brengen en de maatschappelijke discussie op gang brengen. Pas na deze bewustwording, kan er daadwerkelijk wat worden gedaan aan verandering van gedrag. Openheid is de enige manier om hiermee aan de slag te gaan. Open het gesprek: vraag aan de ander of hij/zij vindt dat je vooroordelen hebt en vraag wat je daaraan kunt veranderen.
En bedenk altijd hoe je zelf behandeld zou willen worden.
Verder lezen? Help in de strijd tegen stigma’s in de psychiatrie! www.ggzfriesland.nl/vooroordelen