Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

GGZ Friesland hekelt het labelen van mensen

artikel

17 / 11 / 2014

Volgens Duurzaam Nieuw Organiseren zetten vormen van labeling over het algemeen de werkelijkheid vast, terwijl het uitstellen van het labelen juist zorgt voor nieuwe speel- en regelruimte. Dit labelen gebeurt regelmatig in trainingen, maar ook in de gezondheidszorg. Labelen leidt al snel tot het ontstaan en in stand houden van vooroordelen, discriminatie en een verder disfunctioneren van de persoon in kwestie.

GGZ Friesland lanceerde daarom een krachtige campagne tegen vooroordelen in de psychiatrie. ‘Niemand ís zijn stoornis!’ is de slogan. Stigmatisering en discriminatie zijn een dagelijkse last voor mensen met psychische beperkingen en daarom wordt het ook wel de ‘tweede ziekte’ genoemd.

GGZ Friesland lanceerde tijdens de Week van de Psychiatrie een langlopende actie, met deze video als startpunt, om de gevolgen van vooroordelen/stigma’s onder de aandacht te brengen. Deze bewustwordingscampagne moet duidelijk maken hoe schadelijk en onterecht stigma’s zijn en hoe gemakkelijk we allemaal vooroordelen hebben.

Op de website van www.ggzfriesland.nl is hierover verder te lezen:

“Uitgangspunt is dat personen met psychische problematiek zoveel mogelijk regie kunnen (blijven) voeren over hun eigen leven. Herstellen doe je in principe zelf, maar vaak in samenwerking met anderen. Dit wordt een stuk lastiger als anderen (familieleden, buren, collega’s, maar ook behandelaren en welzijnswerkers) jou behandelen alsof je je psychische ziekte bent, in plaats van een ziekte hebt. Vandaar dat GGZ Friesland dit jaar een anti-stigmacampagne lanceert.


Welke vooroordelen zijn er?

Onvoorspelbaar, onbekwaam en onaantrekkelijk: dat zijn de meest voorkomende en hardnekkigste vooroordelen over mensen met een psychiatrische/psychische aandoening. Leren leven met schizofrenie, manische depressie of andere psychische problematiek is al moeilijk genoeg. Maar behalve dat, moet je je ook nog eens wapenen tegen de vooroordelen en discriminatie van medeburgers. Stigmatisering en discriminatie zijn een dagelijkse last voor mensen met psychische beperkingen.
Psychiatrisch stigma wordt ook wel “de tweede ziekte” genoemd omdat het stigma dat mensen moeten dragen soms meer belemmeringen opwerpt dan de aandoening zelf. Uit onderzoek blijkt dat vooroordelen het moeilijker maken om werk te vinden en te behouden, toegang te krijgen tot voorzieningen, woonruimte te vinden en relaties aan te gaan. Dat kan ernstige psychologische gevolgen hebben, een terugval in de hand werken en de bestaande gezondheidsproblemen verergeren. Stigmatisering en discriminatie belemmeren de maatschappelijke integratie en rehabilitatie van mensen met psychische beperkingen.

Wat kunnen we hieraan doen?

Pas als je weet dat je vooroordelen hebt en dus het herstel van een ander in de weg kunt zitten, kun je je gedrag veranderen. GGZ Friesland kiest daarom voor een bewustwordingscampagne: het onderwerp onder de aandacht brengen en de maatschappelijke discussie op gang brengen. Pas na deze bewustwording, kan er daadwerkelijk wat worden gedaan aan verandering van gedrag. Openheid is de enige manier om hiermee aan de slag te gaan. Open het gesprek: vraag aan de ander of hij/zij vindt dat je vooroordelen hebt en vraag wat je daaraan kunt veranderen.

En bedenk altijd hoe je zelf behandeld zou willen worden.

Verder lezen? Help in de strijd tegen stigma’s in de psychiatrie! www.ggzfriesland.nl/vooroordelen

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

59 + = 65

Laatste reacties

 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management