Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

De reis van de tentstok

artikel

07 / 11 / 2014

Kleur je als vakman altijd binnen de lijntjes of ga je daar wel eens buiten? Gewoon omdat het vanuit je vakmanschap beter is. Bij de keuze in zo’n dilemma winnen meer en meer de lijntjes ten koste van de vakmensen.

De tocht wordt eens in de drie jaar georganiseerd. Dit jaar was ‘ie er weer: de Elfstedentocht per kajak. Ruim 200 kilometer in 6 dagen. Onderweg overnacht je in de verschillende steden, waarbij overdag de walploeg je tentje en bagage naar de volgende locatie brengt. Een week vol sport, natuur en gezelligheid. Een ontspannen sfeer met 180 kajakkers en gastvrije Friese stedelingen. Een aanrader dus, maar dat terzijde.

Het is acht uur in de avond. Jan houdt het ‘palaver’. We praten bij over de belevenissen van de dag en een enkele mededeling voor de volgende dag. Jan heeft een grote groep deelnemers om zich heen staan en steekt van wal. Zijn ogen glimmen van pret:

‘Vanochtend is op het veld bij de ijsbaan van IJlst, na ons kampement aldaar, een tentstok gevonden. Nou is het je tent opzetten zonder stokken best lastig, dachten wij. Daarom heeft één van de bewoners van IJlst de stok meegegeven aan de machinist van de trein. Hij ging toch naar Stavoren en één van de tochtcommissieleden heeft deze stok daar met grote dank aanvaard. Ja, mensen, dit soort dingen gebeuren hier nog. Dat is toch prachtig!’.

Jan is verguld met het verhaal, uit het leven gegrepen. En wij ook. Ik zin ter plekke over een blog. Eentje met een hoopvolle inhoud. Een dag later. Al peddelend door Friesland zitten we ondertussen in Workum. Palaver! Jan dit keer:

‘Ik wil, nou ja wil, ik moet even terugkomen op dat mooie verhaal van gisteren. Het is wellicht beter als jullie dat verhaal niet verder vertellen, want de machinist kan er wel eens door in moeilijkheden komen. Ik weet niet of zijn baas het wel zo’n goed idee vindt.’

De machinist is een pure vakman. Hij kent ongetwijfeld de regels en weet tegelijk hoe je die in de juist maat moet toepassen. Dus, nee, geen pakketdienst maar wel maatschappelijk even helpen. Echter de structuur, de strikte handhaving van regels binnen het hokje, vaagt in één klap het spontaan neergezette prachtige imago van de treinonderneming van tafel. Menig PR en marketingafdeling zou jaloers zijn op het verhaal. Maar nee, het kan en mag niet.

Of heeft de machinist toch een keuze: laat hij zich leiden door zijn gevoel voor onveiligheid of laat hij zich leiden door zijn vertrouwen in de kracht van zijn vakmanschap. Immers, eerlijk duurt het langst.

Eigenlijk voel ik met hem mee. Het vereist moed. Heb ik daarom zo geaarzeld met het optekenen van deze gebeurtenis? Respect voor de machinist, voor Jan, voor het palaver versus mijn ‘boosheid’ over de vernietigende kracht van regels en structuur. Doe maar wat de baas zegt en houd je aan de regels. Die cultuur staat mij meer en meer tegen. Er zijn waarschijnlijk teveel tentstokverhalen die we niet kennen.

O ja, de disclaimer: misschien is het verhaal wel verzonnen.

1 reactie

 1. 10 / 11 / 2014

  Mooie blog Fokke. Het gaat om houding. Is het een mentaliteit van Sta-voren of Deins-naar-achteren ? 🙂

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

41 + = 49

Laatste reacties

 • GlenieVam“Услуги перевозки оборудования - это услуги повышенной важности для любых организаций. Сделать перевозку сверхтяжелых грузов: медицинское оборудование, оснастку производства, основы для фундамента? Нет проблем профессиональные...” op Mijn reis met U.lab – week...
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management