Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

De natuur als inspiratiebron: Herfstgedachte

artikel

11 / 11 / 2014

biesbosch_008

Prachtig om de natuurlijke cyclus van verval en winteropslag bij planten en dieren bewust te beleven. De geur van rottende bladeren, de blauwe glazenmaker die nog even haar eieren in onze vijver legt, ineenstortende inktzwammen en de opgewonden geluiden van wegtrekkende ganzen. Forse veranderingen blijken nodig voor nieuw leven in de toekomst.

Het blijft vreemd dat mensen vaak moeite hebben met veranderingen en dat ze hunkeren naar hoe het was. Liever de veiligheid en het gemak van het bekende dan het avontuur van de verandering. Althans, voor de meeste mensen.

De afgelopen periode heeft ons weer geleerd dat onvoldoende verandering, stug doorgaan met vaste gewoonten, vasthouden aan bestaande wetten niet goed is voor bv. onze economie en onze gezondheid. Een paar voorbeelden:

De zondagswet (uit 1815!) staat een gezonde hedendaagse economie in de weg. Christine Lagarde (directeur internationaal monetair fonds) roept op naar product- en diensthervorming, investering (nu de rente laag is), gedurfd beleid i.p.v. doormodderen… Insecten blijken bv. een prima grondstof voor diervoeding, maar wetgeving verbiedt dat gebruik.

Bestaande systemen zijn niet meer opgewassen tegen bacteriën; door onze gemakzucht van monocultuur en het gebruik van antibiotica bij mens en dier, worden bacteriën resistent. En virussen zijn al helemaal ongrijpbaar. Bovendien houdt de verspreiding van ziekten niet op bij door ons bedachte onnatuurlijke grenzen. Het wordt hoog tijd voor denken buiten kaders, wetten en grenzen…

Denken in het gezondere concept van diversiteit vraagt in eerste instantie om kijken en onderzoeken met frisse blik en om het tonen van lef, maar zal onze soort op de lange termijn energiek houden en redden. Monocultuur en inteelt hebben nog nooit tot kwaliteitsverbetering geleid. Diversiteit gedijt en levert goede productiviteit daar waar de natuur in evenwicht is.

Gelukkig staan er af en toe mensen op die de gevestigde orde durven te doorbreken, dwarsdenkers en verbinders zoals b.v. Paul Rand, een republikein met democratische ideeën of Joko Widodo, de nieuwe president van Indonesië, die niet uit de elite komt en die corruptie durft te gaan aanpakken.

Het zou mooi zijn als we ook hier in Nederland durven af te stappen van het doortrekken van bestaande lijnen in onze prognoses en plannen. Inspelen op de nieuwe omstandigheden (zoals moeder natuur ons leert) en niet krampachtig vasthouden aan oplossingen uit het verleden, die niet werken voor hedendaagse vraagstukken. De wereld om ons heen is niet in te delen in cijfers en vakjes…., dat is slechts schijnzekerheid. Het is een organisch en dynamisch geheel. Virussen als ebola en bewegingen als IS houden zich niet aan afgesproken grenzen, maar ook het internet en onze watervoorziening niet. Landsgrenzen en landspolitiek zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Te dol voor woorden dat op landelijk niveau gediscussieerd moet worden over het zwaarder belasten van ongezonde producten en het goedkoper maken van bv.groenten. De WRR doet overigens in dit opzicht volkomen terechte aanbevelingen. En laat Europa wat globale kaders geven met vooral veel ruimte voor lokale invulling.

DSC05829

Ondertussen staat gelukkig niets ons in de weg om thuis, in de wijk en in onze organisaties op vernieuwende wijze bezig zijn met lokale mogelijkheden zoals bv. (bio)diversiteit en stadslandbouw. Met sperziebonen uit Egypte (VK) en appels uit Nieuw Zeeland zou het toch om allerlei redenen ook maar ‘ns afgelopen moeten zijn.

Even tot zover mijn herfstgedachte…

1 reactie

 1. 24 / 11 / 2014

  Hoi Miriam,

  Leuke en heerlijke blog! Laten we de wereld een beetje ‘natuurlijker’ maken 🙂

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

79 + = 84

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management