Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Interplacement als alternatief op ontslag

artikel

17 / 10 / 2014

Het bedrijf VDL Weweler, fabrikant van veersystemen voor trailers, trucks en bussen, moest als één van de eerste bedrijven in de crisis van 2008 arbeidstijdverkorting aanvragen. De omzet van VDL Weweler was, door de dramatische productieterugval van opleggers en vrachtwagens, binnen één jaar – en feitelijk binnen een aantal weken – met bijna driekwart gezakt. Toch is er niemand ontslagen. Terwijl het in de media steeds vaker over ontslagrecht en de versoepeling daarvan gaat, wordt er te weinig naar werkbare alternatieven gekeken. Een alternatief waar HR een grote rol in kan spelen. Een alternatief waar VDL Weweler naar greep.

Ontslagregelingen kennen – ook in de meest versoepelde vorm – een groot aantal nadelen: het ontslaan zelf kost hoe dan ook veel geld. Outplacementtrajecten aanbieden en ontslagvergoedingen uitkeren, terwijl het economisch al zwaar weer is, is een kostbare aangelegenheid. Daarnaast is ontslag emotioneel zwaar voor alle betrokkenen, het is een blijvend verlies van kennis, ervaring en vakmanschap, het geeft potentiële imagoschade (denk aan investeerders, klanten, opdrachtgevers) en het veroorzaakt grote en langdurige onrust in het bedrijf. Grootste nadeel is dat een bedrijf zijn mensen definitief kwijt is, ook als de markt weer gaat aantrekken.

Trekt die markt na onbepaalde tijd weer aan, dan dient HR van scratch af aan opnieuw personeel te werven, te selecteren en op te leiden. Als bij Monopoly: Ga langs start en ontvang geen 200 gulden. Dat gevoel. HR zal tijd moeten investeren in hernieuwde functieprofielen, recruitment, opleiding en training. Het bedrijf is opnieuw veel tijd en geld kwijt, voordat het nieuw aangetrokken personeel is ingewerkt en – hopelijk -blijkt te passen in de bedrijfscultuur.

VDL Weweler heeft er voor gekozen om zijn personeel tijdelijk te gaan verhuren aan aanpalende bedrijven en branches waar de crisis op dat moment nog niet zo hard was toegeslagen. Zo is veel personeel tijdelijk ondergebracht bij onder meer fietsfabrikant Sparta. Gevolg? De directie hoefde niemand te ontslaan, de medewerkers bleven zinvol werk doen en er bleven inkomsten tegenover de loonkosten staan. Daarnaast was er ook een aantal onvoorziene positieve effecten:

 

 1. zodra de markt aantrok, keerden de werknemers (direct weer inzetbaar!) vitaler in het eigen bedrijf terug,
 2. door de externe werkervaring hadden veel medewerkers ideeën opgedaan uit andere bedrijven,
 3. zij waren beter in staat mee te denken hoe ze hun werk wilden inrichten,
 4. zagen dat ze het goed getroffen hadden en
 5. waren loyaler dan ooit naar het eigen bedrijf, want dat had hen niet ontslaan

De directie die nu soms geen andere uitweg ziet dan ontslag aan te vragen, staat een vitaal, ander (HR-) instrument ter beschikking. In plaats van de noodgreep outplacement, is er de deugd van interplacement. Goedkoper, creatiever, vitaler en duurzamer dan het zwaktebod dat ontslag heet. ♦


Guido van de Wiel is auteur van o.a. ‘Organiseren met toekomst’ en ‘Innoveerkracht.’ Naast coach, trendwatcher en organisatieadviseur schrijft hij als ghostwriter ‘Managementboeken op maat’. www.wheelproductions.nl

Deze blog is eerder gepubliceerd in het e-zine van het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties.

 

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

− 6 = 4

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management