Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Innovatieve oplossingen tegen ziekteverzuim

artikel

03 / 09 / 2014

– Gastblog door Sebastiaan Eikholt –
Steeds meer bedrijven en overheidsinstellingen zien een toename in het ziekteverzuim onder werknemers. Met als gevolg torenhoge kosten per zieke werknemer. Een sta in de weg voor organisaties die een duurzame bedrijfsvoering nastreven.

Oplopende kosten
De voorziene en onvoorziene kosten van bedrijven vallen vaak hoger uit dan men van tevoren had verwacht. Niet alleen dient een hoog percentage van het brutoloon doorbetaald te worden over de eerste twee jaren, ook heeft het bedrijf te maken met de kosten voor de bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige. Zo kan een bedrijf per dag een bedrag van €250,- kwijt zijn per werknemer, stelt Else Slegers van ArboNed. Daarnaast valt een schakel binnen het productieproces weg, wat dient te worden opgevangen door een collega of een nieuwe vacature. Verontrustend is dat maar liefst twintig procent van het korte ziekteverzuim een kans van zestig procent heeft om binnen een jaar wederom uit te vallen, aldus Slegers. En vooralsnog lijkt er geen daling zichtbaar in het aantal werknemers dat met ziekteverlof is. De nadruk ligt met name op de aanpak van de gevolgen van het ziekteverzuim, denk aan het behandeltraject van de zieke werknemer. En dit terwijl de oorzaak van het probleem niet de aandacht krijgt die nodig is. Waarom heeft een organisatie te maken met een toenemend aantal zieke werknemers?

Niet duurzame organisatie
Gezondheidsdeskundigen wijzen op de negatieve effecten van de huidige werkindeling. Niet alleen wordt er van de werknemer verwacht dat er tussen vaste tijden wordt gewerkt, ook gaat de computer of de telefoon thuis vaak nog aan om nog even te werken. De verleiding is te groot om niet even een telefoontje of email te beantwoorden. Gevolg, het harde werken en het overwerken leidt tot fysieke en mentale klachten onder werknemers. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out. En dit wordt zichtbaar door een slaapachterstand, concentratieverlies of bijvoorbeeld geheugenproblemen. Gevolgen waar zowel werkgevers als werknemers niet op zitten te wachten.

Innovatieve oplossingen
Bedrijven over de grens zien ook een sterke toename van het ziekteverzuim. Zo is het opgenomen ziekteverlof, vanwege psychische aandoeningen, door Duitse werknemers tussen 2008 en 2011 toegenomen met maar liefst 40 procent. Inmiddels heeft een groot aantal Duitse bedrijven maatregelen getroffen om een groot gedeelte van het ziekteverzuim een halt toe te roepen. Zo worden emails niet meer doorgestuurd naar de werknemers die reeds thuis zijn. Andere bedrijven bieden, in de vorm van vakantie of salaris, compensatie voor het beantwoorden van werkgerelateerde emails en telefoontjes. Jonge Amerikaanse startups voeren een vierdaagse werkweek in, om psychische aandoeningen, zoals burn-outs en depressies, te voorkomen. In Japan wordt de powernap gestimuleerd. Door een kort rustmoment te pakken worden de werkprestaties van werknemers bevorderd. Het wordt door Japanse bedrijven en overheidsorganen gezien als een kosten effectieve aanpak, die met weinig investeringen leidt tot meer concentratie en energie bij de werknemer. In het Verenigd Koninkrijk hebben werknemers sinds juni dit jaar recht op het aanvragen van flexibele uren. Deze uren kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om vanuit huis te werken of op een derde werkplek. De Britse overheid tracht met de invoering van deze flexuren de motivatie en productiviteit onder Britse werknemers te stimuleren.

Voorlichtingscampagne
Niet alleen is het bedrijfsleven zich bewust van de toename van het ziekteverzuim en neemt zelf maatregelen. De overheid is inmiddels begonnen met een voorlichtingscampagne, met als doel gezondheidsproblemen binnen het bedrijfsleven aan te pakken. Volgens de huidige minister Lodewijk Asscher van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zullen werkgevers en werknemers oplossingen dienen aan te dragen. Met behulp van de eerder genoemde creatieve keuzes hoeft dit dus niet een onmogelijke opgave te zijn.

 

Sebastiaan Eikholt

2 reacties

 1. 08 / 09 / 2014

  Die Japanners hebben het goed bekeken! Met een oorsprong in de Japanse Shiatsu is een behandeling stoelmassage een gewaardeerde en geaccepteerde manier om een kort rustmoment te creëren tijdens een drukke werkdag. Medewerkers die regelmatig een behandeling stoelmassage ontvangen zijn beter opgewassen tegen de steeds maar toenemende werkdruk.

 2. 16 / 09 / 2014

  22 september is er is een Powernap Workout met sportarts Kasper Janssen, die alles weet over a. Hoe te Powernappen en b. de effecten van herstel en…
  C. Het Taboe op een dutje
  Ter info zie http://www.napatwork.nl

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

39 + = 43

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management