Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

De natuur als inspiratiebron: Niets is wat het lijkt!

artikel

14 / 08 / 2014

Wandelend in de Noordwaard van de Biesbosch, een prachtig gebied waar je de mooiste waarnemingen kunt doen,  zoals het zien van een zeearend of een landkaartje, zagen we onlangs wel iets heel bijzonders. Een boom met okselharen! Niet dus 😉 Mogelijk langharig mos op zo’n vochtige plek.  Zou kunnen. Maar de haren bewegen! Boeiend. Een nauwkeuriger observatie liet honderden lange poten zien. “Een nest hooiwagens!” riep mijn man (bioloog). Dat was de volgende vergissing.

HooiwagensDB DSC07898

 

Het was een flinke groep hooiwagens. Het blijkt dat hooiwagens een sterke sociale samenhang kennen om zichzelf en elkaar te beschermen tegen vijanden. En inderdaad, geen insecteneter waagde zich aan deze bewegende harige massa! Een mooi voorbeeld van niets is wat het op het eerste gezicht lijkt.

Lang geleden was ik in de bijzondere omstandigheid om aan Harvard University Boston een internationale training, “Leadership, an evolving vision” voor schoolleiders te mogen beleven. Van de indringende ervaringen die ik daar opdeed en die mij als HR professional gevormd hebben, wil ik er u één niet onthouden.

Een van de professoren die een inleiding zou gaan houden, Norman Kunc, was zwaar gehandicapt, hij liep en sprak slecht. Hij vroeg ons, wie van de deelnemers bedenkingen voelde toen hij het toneel op strompelde. Dat bleek te gelden voor een grote groep schoolleiders, including me. Zijn verhaal:  “I am the canary in the coalmine” ging er over dat hij als geen ander kon ervaren hoe mensen (be)oordelen en discrimineren op uiterlijkheden. Vaak onbewust hebben we een idee van wat de standaard is. Dat maakt niet alleen dat de mensen die niet in dat kader passen het gevoel krijgen er niet bij te horen (sense of belonging), maar dat we ook onszelf en de maatschappij tekort doen. Dat diversiteit verrijkend kan werken is genoegzaam bekend. Nu nog wegen vinden om ernaar te handelen! “Find the story in the stranger” was Norman Kunc’s advies.  Ik heb dat vaak toegepast en ondervonden dat het je minder oordelend maakt en dat veel mensen verrassender zijn dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Bovendien blijkt het stimulerend voor het welbevinden en de prestaties van betrokkenen.

In Maslow’s hierarchie van de menselijke behoeften komt zoals bekend “belonging”, veiligheid en geborgenheid na de basisbehoefte van eten en drinken en een dak boven je hooft. Pas als dat in orde is komen we tot gevoel van eigenwaarde, vriendschap en zelfverwezenlijking. De praktijk in veel organisaties is helaas heel anders. Om erbij te mogen horen moet je eerst flink presteren, terwijl dat niet optimaal lukt als je je niet veilig en vrij voelt in de omstandigheden. Een catch-22 situatie waarin weinig ontwikkeling te verwachten is.

Kortom (leidinggevenden…), wil weten wat mensen drijft, wat hun oorsprong en achtergrond is, “find the story in the stranger”, er is veel te winnen en niets is wat het lijkt!

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

12 − = 6

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management