Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Pim, de Corporate Animal

artikel

02 / 07 / 2014

Vorige week kwam ik er weer eentje tegen: de ‘corporate animal’!

We zijn met z’n allen in een geanimeerd gesprek over het wel en wee van de relatief kleine onderneming. Voor mij is het een eerste ontmoeting met dit team. Hij zit een paar deelnemers verder op in de vergaderzaal. Pim is veel aan het woord en zegt zinnige dingen. Hij lijkt een wijs man want hij heeft hij al veel meegemaakt. Hij heeft overal een mening en visie over. Zijn betrokkenheid is overduidelijk.

Maar mij valt iets op. De anderen vragen, verwonderen zich en komen met originele ideeën. Zij praten over wat zij persoonlijk nu doen en zij zelf, samen met anderen, gerealiseerd hebben. Pim daarentegen heeft het over wat ‘de organisatie’ zou moeten doen. Hij spreekt over ‘ze’ in plaats van ‘ik’. Hij vraagt niet, maar zendt. Zijn mening staat vast. Tegenover andermans idee staat een ‘maar’. Telkens weer dat gemaar, dat bedenken voor een ander en zichzelf buiten het spel zetten. Het houdt de innovatieve dynamiek in het gesprek tegen. Ik word er kriegelig van.

Pim werkt sinds een paar jaar bij deze onderneming. Als ik hem belangstellend vraag waar hij voorheen zat komt hij met twee klinkende namen van megagrote bedrijven. Volgens hem sterk bureaucratische omgevingen en niet fijn om in te werken. Daarom had hij ook de overstap gemaakt.

Het wordt duidelijk. Pim heeft zich, onbewust, bij de vroegere organisaties een gedrag aangeleerd dat goed in de overlevingsstrategie in dergelijke grote organisaties past. Opties open houden. De bal bij de ander leggen waardoor jezelf buiten schot blijft. Houd je stil, laat anderen kastanjes uit het vuur halen en zet je op juiste moment op de voorgrond. De aanpak van een ‘corporate animal’.

Maar in een team van ondernemende professionals, waar iedereen voor het waarom van de organisatie gaat, is die strategie contraproductief. Sterker nog, die werkt verlammend en excluderend.

Het is aan Pim om zich onmiddellijk te herscholen, zichzelf te heropvoeden, en zich een daadwerkelijk ondernemende strategie aan te meten. Dat betekent met ideeën komen, die ideeën onbaatzuchtig delen en vervolgens zelf in actie komen.

Het is aan iedere andere deelnemer in de vergadering om geen corporate overlevingsgedrag van een Pim te accepteren en wel per onmiddellijk. Direct aankaarten en smoren. Mijn oproep is om dat echt te doen. Het wordt zoveel leuker. Bewijs jezelf een dienst en geef tegelijk de echte wijsheid van Pim ruimte en een kans.

De tijd van corporate animals is wat mij betreft voorbij. Hun vernietigende tegenwerking moet een keer stoppen. Die is namelijk volledig uit de tijd.

(Mocht je toevallig Pim heten, weet dan dat de naam gefingeerd is. Of misschien toch niet?)

 

2 reacties

 1. 03 / 07 / 2014

  Hoi Fokke, raak en waar wat je beschrijft. Maar heten we allemaal niet een beetje Pim? Ik wel in elk geval. Wat je beschrijft zijn deels overlevingsmechanismes, die in meerdere of mindere mate in elke organisatie wel ergens in de cultuur verankerd zijn (ook in kleine professionele organisaties). Ik denk dat we meer bereiken door de Pim in onszelf te onderkennen, dan de Pim in de ander resoluut af te wijzen. Dan leggen we nl de bal bij de ander, en dat is nou net het Pim-gedrag waar we zo graag van af willen.

 2. 07 / 07 / 2014

  Jacky, dank voor je waardevolle aanvulling op het artikel.
  Daarop doordouwend: een Pim is levendig paard in de kudde.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

5 + 2 =

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management