Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Duurzame samenwerking: een gezonde gedachte

artikel

09 / 07 / 2014

Dat we duurzaam produceren is één ding, dat we duurzaam met onze nalatenschap omgaan is twee. Ik wil het graag hebben over duurzame samenwerking.

Ons zenuwstelsel is zo ingericht dat het bij dreigende schade over een snelle reactie kan beschikken om te overleven. Dat systeem noemen we het reticulaire systeem en zorgt voor Fight, Flight en Freeze (FFF). In de korts mogelijke tijd wordt het lichaam paraat gemaakt voor een korte termijn oplossing. Onze vitale organen zoals hart en longen nemen in frequentie toe en de spijsvertering wordt even stil gelegd. We moeten namelijk op de loop of op de vuist. Of we moeten onze aanvaller het idee geven dat we er niet zijn door net te doen alsof we dood zijn. Deze snelle FFF-reactie vindt  plaats vanuit onze hersenstam en activeert razendsnel alles wat nodig is, zoals reflexen en verhoogd parate zintuigen.

Tegelijkertijd gaat er een signaal naar onze grote hersenen om ook een masterplan te ontwikkelen. De activiteit naar beneden noemen we DRAS en die naar boven ARAS. Van Descending en Ascending Reticulair Activerings Systeem. Op weg naar boven komt het signaal van dreigende schade eerst langs een gebied dat het limbisch systeem wordt genoemd. Dit is ons emotionele brein met geheugen. Alles dat in het verleden onze hersenen in beweging heeft gebracht (vandaar het woord emovere-emotie) voor dreigende verstoringen is in ons geheugen opgeslagen.

Als we samenwerken, doen wij of de ander wel eens iets dat we als dreigende schade binnen krijgen in ons zenuwstelsel. Direct gaan we over tot FFF gedrag omdat we al eens eerder zoiets hebben meegemaakt en dat leidde tot ellende. Dus DRAS!! Kortom ons emotionele brein en ons geheugen bepaalt in grote mate of we al of geen FFF gedrag gaan vertonen. Het limbisch systeem kan ook anders functioneren en de prikkel met dreigende schade langs het limbisch systeem laten komen en de voorhersenen activeren. ARAS dus!!! Dan zijn we in staat over het FFF-gedrag heen om pro-actief te handelen. Kortom, we kunnen dan met een bewuste intentie aankomen.

In plaats van te bijten in de schouder van de tegenstander,  zoals Suarez dat deed tijdens de WK tegen Italië, had Suarez beter kunnen weten en zich beschaafder kunnen gedragen. Zijn emotionele brein blokkeerde dat. Hoe komt dat? Doordat hij niet geleerd heeft zijn emoties te kanaliseren. Bij hem lopen de spanningen zo hoog op dat er geen ARAS aan te pas komt. Hij bijt. Een typische FFF reactie. Als hij leert waar de emoties voor staan en welk denken en welke wijsheid ze kunnen blokkeren, zal hij wel tot ARAS over kunnen gaan in noodsituaties, zoals dreigend verlies op het voetbalveld.

De vijf hoofd-emoties zet ik hieronder in een tabel met de bijbehorende cluster aan gedachten, een bepaald element met bijbehorend orgaan en een aan dit denken gerelateerde wijsheid.

Tabel voor het kunnen doorgronden en kanaliseren van de emoties:

tabel Annelies

We zijn allemaal bedoeld om ons prachtige steentje bij te dragen en om duurzaam samen te werken. Van harte leven en licht zijn zorgt ervoor dat we bewust intentioneel kunnen leven. Niet te snel opbranden door voortdurende onderhuidse FFF reacties. Ons hart eerst eens wagenwijd open zetten. Om vervolgens met ons unieke steentje van waarde te zijn in samenwerken. Dat doen we door ervaringen op te doen met anderen. Blijf aangenaam onder alle omstandigheden. Dan kunnen we bewust intentioneel ons unieke zwaard smeden. Zodat anderen kunnen zien en ervaren wat we in de samenwerking komen bijdragen en doen. Voor dat bewust intentioneel gesmede zwaard hebben we een juiste vorm nodig, een juiste studie, een bijpassend bedrijf. Stabiliteit en grond dus. Vanuit zo’n voor ons unieke hart passende ondergrond kunnen we juist en krachtig handelen. We hoeven dan geen macht uit te oefenen of ons als slachtoffers te gedragen. We treden van harte en bewust intentioneel  krachtig op. Extravert. Als we heel dicht bij onszelf blijven, heel dicht bij ons eigen hart, zullen we de waardering die we vervolgens krijgen in ons hart kunnen voelen. Ons hart zal daarentegen verschrompelen als we waardering krijgen voor iets dat we niet zelf ten diepste willen zijn.

tabel2 annelies

Openhartig zijn, voorkomt dat we blijven steken in bewogen en onrustig zijn. Aangenaam zijn in onze contacten met anderen maakt dat we onbezorgd zijn. Bewust intentioneel maakt ons minder snel bedroefd. Stabiel maakt ons minder bang en extravert en in onze eigen kracht staan maakt ons minder snel boos. Samenwerken is een duurzaam feest.

 

1 reactie

 1. 08 / 06 / 2018

  Hallo met interesse las ik je artikel ikzelf ben hartcoherentie coach en acupuncturist. Ik herken heel goed wat je bedoelt. Fijn dat je deze inzichten ook in de wereld brengt. toch wil ik je er attent op maken dat er een foutje geslopen is in je tabel, nl bij de elementen. Milt is aarde en nier is water . bij jou staan deze omgewisseld. Succes nog! mvg Lerno eveline

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

+ 32 = 34

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management