Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Het nieuwe organiseren is ecologisch

artikel

06 / 06 / 2014

Ecologie als basis voor organisaties? Wordt dat niet een wat al te platte beschouwing van ‘de strijd om het bestaan’? Over ‘survival of the fittest’ in onze toch al niet zo florissante economie? Of levert ecologie ons vooral metaforen op die ons helpen te begrijpen wie welke rol in het team heeft? Wat mij betreft geen van beiden.

De focus van een groep olifanten of paarden ligt niet alleen op het eigenbelang, maar ook op groeps – en soortbelang. In de natuur heerst een heel goed begrip van de principes die ervoor zorgen dat soorten overleven. Er is een focus op voedsel, veiligheid en voortplanting. Hoe beter aan deze voorwaarden wordt voldaan, hoe groter de kans dat de groep overleeft. Hoe doen wij dat eigenlijk in organisaties? Zijn we vooral gericht op de V van Voedsel? Geld, inkomen en hoge winstcijfers? En wat doet dat met het die andere V’s? Vertaald naar organisaties en bedrijven staat de V van Voortplanting voor het verkopen van je producten of diensten en voor het verspreiden van de gedachtengoed. Welke voortplantingsstrategie is voor jouw organisatie het beste? En past deze ook bij het ‘ecosysteem’ waar je in zit? Is er een lange draagtijd zoals bij de olifant? En vallen de zaden in goede aarde? Wat doet de organisatie om intern de veiligheid van de individuen te garanderen? Of is er een afrekencultuur waarin angst om te falen domineert? Mag je fouten maken? De ecologische V’s maken de focus van een team goed  zichtbaar. Het wordt helder waar meer accent op mag liggen en wat het bedrijfsmatig functioneren beter kan maken.

Ga je het ‘businessecosysteem’ verder in beeld brengen, dan kom je bij de relaties. En daar stuiten we op een belangrijke kern van de ecologie: een belangrijk kenmerk uit de natuur is relationaliteit. Alles hangt samen en het hele ecosysteem acteert op die samenhang. Relaties zijn altijd te duiden. Er zijn predatoren en prooien, er zijn parasitaire relaties en samenwerkingsrelaties. Van die laatste zijn er overigens verbazingwekkend veel! Er zijn schimmels die bijdragen aan de interactie tussen bomen, er zijn vogels die honingdassen de weg wijzen naar een bijenvolk en er op rekenen dat ze een graantje mee kunnen pikken. Er zijn levenslange verbindingen en er zijn kortstondige samenwerkingen. Voor cocreatie is een lesje ecologie dus zo gek nog niet!

Het toepassen van dit ecologische denken op organisaties in trainingen, workshops en lezingen helpt individuen en teams om anders te denken. De ecologische bril verruimt het denken, zo hebben we ondervonden. Het geeft veel inzicht in productieve versus energievretende relaties. Deze inzichten geven ook kansen om relaties om te buigen. Ook wordt duidelijk aan welke cyclische of niet cyclische processen je je moet aanpassen omdat ze horen bij het ecosysteem waarin je organisatie werkt. De financiële jaarcyclus bijvoorbeeld is het jaargetijde van ecosystemen van de gematigde streken. Meebewegen heeft meer zin dan het willen veranderen.

Ecologisch werken is feitelijk niet anders dan effectief omgaan met het business ecosysteem om je heen. Wat mij betreft geen metaforen dus maar het zorgvuldig toepassen van ecologische principes.  Een deel van deze principes staan beschreven in de publicatie: ‘Tien perspectieven uit de natuur’. Deze publicatie is in PDF-formaat te vinden op de site www.cailinpartners.nl.

Bowine Wijffels

Over de auteur:
‘Duurzame ontwikkeling’, ‘leren’ en ‘procesmanagement’ met de natuur als belangrijke inspiratiebron (biomimicry). Dat zijn belangrijke pijlers van Cailin Partners. Als klein bureau ondersteunen wij met name overheden maar ook NGO’s en bedrijven in beleidsontwikkeling, onderzoek en programmamanagement. Contact: Bowine Wijffels, tel: 06 – 51204682, mail: b.wijffels@cailin.nl.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

6 + = 10

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management