Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Creativiteit als overlevingsstrategie

artikel

04 / 06 / 2014

De natuur als inspiratiebron: creativiteit als overlevingsstrategie

In de bekende serie van de “TED talks” luisterde ik onlangs naar een aantal inspirerende presentaties van Ken Robinson, een onderwijsman en schrijver.

Zie: 

Hij breekt een forse lans voor onderwijs met veel meer ruimte dan nu meestal het geval is voor diversiteit, talentontwikkeling en vooral ook creativiteit. Het is te vreemd voor woorden dat we proberen om mensen die stuk voor stuk totaal verschillend zijn langs dezelfde maatlat te leggen en dat een systeem van toetsen en controle veelal de dienst uit maakt. Door oog te hebben voor de kwaliteiten en talenten van (jonge) mensen, open je de weg naar betrokkenheid, groei en creativiteit.

In de natuur werkt het onmiddellijk zo, dat daar waar forse veranderingen ontstaan, de natuur reageert met nieuwe levens- en groeivormen. In het najaar van 2004 regende het fors in Death Valley (178 mm), in het voorjaar van 2005 ontstond er een ongekende bloemenzee….. Death Valley is dus allesbehalve dood, heeft de potentie voor groei en bloei, maar vraagt alleen om de juiste condities.

Death Valley CIMG0319

In ons onderwijs en in onze organisaties zijn we vaak (onbewust) bezig initiatieven in te dammen en weinig ruimte te geven voor spontane invallen en nieuwe ideeën. De condities voor groei en ontwikkeling zijn beperkt aanwezig. Zekerheden prevaleren boven het avontuur.

In een wereld waar de mens als enige diersoort geen onderdeel is van een gezond ecosysteem en waar onverminderd wordt doorgegaan met het opsouperen van de natuur, is het van existentieel belang dat alle creativiteit wordt aangeboord. Het is en wordt mogelijk de belangrijkste kwaliteit van mensen. De vraagstukken waarvoor we staan zijn namelijk complex en onoverzichtelijk en vragen om een onorthodoxe aanpak. Een mooi voorbeeld van creatief denken om de plastic soep in onze oceanen te lijf te gaan komt van een 19-jarige Delftse student en is een prachtig initiatief.

Zie: 

De jonge mensen van nu zijn onze hoop, volwassenen handelen en consumeren vaak (onbewust) in bestaande patronen en denken wellicht dat het hun tijd wel zal duren.  Al kan ik me dat van mensen met kinderen trouwens slecht voorstellen… Gelukkig zijn er optimisten zoals deze student die niet terugdeinzen voor complexe vraagstukken.

Laten we vandaag nog beginnen ruimte geven aan initiatieven waarvan we nog niet precies weten wat ze opleveren, maar die kansrijk zijn (werkwijze Google). Lang leve de onvoorspelbaarheid en de hernieuwde kans op een bloemenzee!

Want:  Als b.v. insecten er niet meer zijn (missing link in eco-systeem), gaan veel levende wezens binnen 50 jaar dood.  Als de mensheid er over 50 jaar niet meer zou zijn, draait de wereld met alle andere levende wezens vrolijk verder; wat overigens een troostrijke gedachte is 😉

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

85 − = 81

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management