Steevast vond een nieuwe top, een nieuw bestuur, een nieuw MT die ontwikkelingen verfrissend. Vanuit het perspectief van die directies was dat wellicht zo, vanuit het perspectief van Maarten was het eerder een regressie naar een eerdere ongewenste toestand.
Ik bevind mij op een dergelijk punt. Ik zie bij enkele van mijn opdrachtgevers een centralisatie plaatsvinden van mijn dierbare vakgenoten in Learning en Development. Deels is dat een trend die zich doorzet vanaf het moment dat ik voor mijn opdrachtgevers ging werken, deels wordt opnieuw voor centralisatie gekozen na een periode van decentralisatie. En juist die regressie vind ik opmerkelijk en zorgwekkend. En ik vermoed zomaar dat Maarten het met me eens zou zijn.
In die glorieuze centrale L&D-afdeling worden de afspraken tussen afnemer en aanbieder in SLA’s (Service Level Agreements) vastgelegd. Op mij komen die veelal over als intern bedachte constructen die niet of nauwelijks met opdrachtgever en afnemer zijn afgestemd. Ik maakte bij een dergelijke afdeling mee dat de organisatieperiode voor evenementen drie maanden bedroeg. De afnemers in de lijn vroegen echter om een responsiviteit die dichter bij vijf weken lag. Je kan erop wachten dat externen direct door de lijn worden ingehuurd om die lacune te vervullen (ik kan erover meepraten). Als dit maar lang genoeg duurt, wordt op een gegeven moment weer een reorganisatie van de centrale L&D afgekondigd.
Kortom: jammer.
Jammer dat centrale ‘efficiency’ het moet winnen van decentrale wendbaarheid, responsiviteit en ‘organizational agility’. Want juist die kenmerken maken decentraal L&D duurzaam en dichtbij de kloppende de levensader van bedrijven en instellingen. Jammer dat we de toegevoegde waarde die L&D in die positie kan bieden niet duurzaam en blijvend kunnen verzilveren.
drs. Evert Pruis werkte als verandermanager en leeradviseur bij Atos-Origin en Shell. Momenteel is als hij als senior opleidingsadviseur en trainer partner van Forzes en geassocieerd aan EMC Performance. www.forzes.nl.
Deze bijdrage is eerder namens het platform Duurzaam Nieuw Organiseren waar Evert Pruis vaste blogger is geplaatst in het Ezine van TvOO, het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties.