Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

De natuur als inspiratiebron: organisch & kleurrijk bouwen

artikel

15 / 04 / 2014

GP DB Rotterdam 4-3

Blij verrast werd ik enige dagen geleden door een publicatie in de Volkskrant inzake ziekenhuisbouw in Zwolle. Muren van 7 baksteensoorten, kozijnen in allerlei vormen en kleuren in golvende gevels. En dat was alleen nog maar de buitenkant! Eenmaal binnen begint het avontuur helemaal: natuurlijke vormen en kleuren, vloeiende lijnen, scheve muren, geen kamer ’t zelfde, veel hout, groen en zicht op tuinen.

Je hoeft geen psycholoog te zijn om te weten dat deze omgeving van veiligheid en intimiteit goed is voor het welbevinden en herstel van mensen. Wat een contrast met de enge, witte, hoekige, kille ruimtes die we meestal tegenkomen en waar niemand vrolijk van wordt. Gelukkig staat de organische nieuwbouw van het ziekenhuis in Zwolle niet op zichzelf. Mensen als Gaudi, Hundertwasser en Steiner waren indertijd al bijzonder gecharmeerd van natuurlijke vormen en materialen. Aan de hand van het voorbeeld van de termietenheuvel zijn onlangs energie-neutrale gebouwen geconstrueerd; Japanners bouwen soepel meebewegende stormbestendige wolkenkrabbers. Weer laat de natuur ons feilloos zien wat handig en duurzaam is.

Het principe dat ten grondslag ligt aan organisch bouwen, vorm volgt functie, is overigens zo oud als de mensheid. Onze voorvaderen wisten niet anders dan met hout, klei en steen te bouwen wat nodig was voor warmte en veiligheid. Het lelijke, harde, economische bouwen is dat oorspronkelijke spoor knap bijster geraakt. Mooi dat we na die verwijdering nu weer terugkomen bij een warm “beterhuis” i.p.v. een kil ziekenhuis vanuit het vertrouwen dat dat goed is voor ons welbevinden en dus voor onze gezondheid.

Een optimistische gedachte dat de nood vaak weer leidt tot de deugd. Nu maar hopen dat we, door de sense-of-urgency van de Poetin dreigementen, op veel energiezuinige en alternatieve ideeën komen. Moeder natuur ziet vast mogelijkheden 😉

foto: Gridpic van organische bouw in Rotterdam MS

1 reactie

 1. 18 / 07 / 2017

  Mooi artikel. Soms is een bouwbedrijf hierin gespecialiseerd. Ik kan mezelf goed vinden in je argumentatie.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

+ 26 = 30

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management