Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Adem in, adem uit – De balans in veranderingen

interview

23 / 04 / 2014

Interview met blogger Jitske Kramer – door Lenny Vaessen –

De blik van een corporate antropologe, dat leek me interessant. Hoe kijkt zij naar de veranderingen in de samenleving en de weerslag die dat heeft op de politiek? – Met interviews probeert Lenny Vaessen hiervan een beeld te vormen. – Jitske Kramer, blogger van Duurzaam Nieuw Organiseren, bijt de spits af …

“Transformatie in verbinding”, dat is een van Jitske haar uitspraken tijdens het interview. Het pakt me, het lijkt me de kern. We praten over het systeem wat ons zover heeft gebracht en over wat er nu gaande is. Veranderen, vernieuwen, anders…..  de stap naar een nieuwe wereld? Jitske: “We hebben geen leeg blad, we komen ergens vandaan . Ik vind het belangrijk dat niet uit het oog te verliezen. Het heeft wijsheid in zich. We mogen eren wat er is en kijken wat we willen behouden.- Adem in – En dan heb je die andere kant, die is nieuw, leuk, spannend en noodzakelijk om verder te komen. – Adem uit – Tussen die twee werelden moeten we verbinding blijven maken. Blijven ademen. Ook in vernieuwing heb je structuur nodig.”

“Ik ben niet de aangewezen persoon om iets te zeggen over de politieke structuur. Belangrijk vind ik dat we weer met elkaar gaan praten. Het echte gesprek voeren. Ik zie veel gekonkel en gedraai, wat strategisch of politiekgevoelig wordt genoemd. Maar je kunt pas verbinden als je tegenstellingen er echt laat zijn. Zeg gewoon ‘ik zie het niet zitten’ als dat is wat je voelt . Of ‘ja, ik wil dat wel, maar weet niet hoe’. Dat zijn de echte gesprekken. En die zijn klein, maar leiden tot iets groots. We moeten die weer leren voeren.” Een punt van aandacht dus…

We praten over de overheid als geheel. Jitske: “Die rol verschuift steeds vaker van regie naar coördinatie. Oftewel geen inhoud, wel controle. Maar ik zou de expertrol van de ambtenaar wel willen herwaarderen. Als open en luisterend expert. Het is zonde als mensen hun inhoudelijke expertise niet meer gebruiken onder het mom van ‘regie’.” En over de verhouding tussen ambtenaren en politiek? “Die wordt gelijkwaardiger. De een faciliteert de ander. Hoe de rollen er dan precies uitzien? Ik weet het niet. Wel hebben we leiders nodig met een groot hart”.

Jitske: “Leiders in organisaties, bij de overheid, in de politiek, die inzien dat het oude construct niet meer werkt en hun ego aan de kant kunnen zetten. En dat is heel lastig. Door te zeggen ‘ het moet anders’, lijkt het erop dat degenen die ons zover hebben gebracht alles verkeerd hebben gedaan. Dat is niet zo. Met de kennis van nu is het makkelijk praten. Wel hebben we nieuwe leiders met lef nodig die zich in willen zetten voor een groter geheel. Met durf om mensen op plekken te zetten die het anders doen. Maar wederom, in verbinding. Vooral niet vergeten de voorouders te eren”.

Een mooi beeld dat Jitske schetst dat in balans is en met respect voor wat is. Ik besef me hoe waardevol dit gesprek is. En ze heeft wel degelijk iets te zeggen over de politiek. Durven zeggen wat er echt leeft, in ons als mens,ook in de politiek. Wat leeft er in haar? Dat ze stiekem de ambtenaar wel zou willen kiezen in plaats van een politicus….’.

Een klein gesprek? Ik hoop het…. Met in ieder geval een belangrijke boodschap: blijven ademen.

Jitske Kramer is Corporate Anthropologist en zet zich in om de dynamiek van het verschil in organisaties beter te benutten. Zij is auteur van de boeken ‘Normaal is anders!’ (in de Engelse vertaling ‘Managing Cultural Dynamics’) en Wow! Wat een verschil.

Lenny Vaessen houdt zich bezig met de veranderingen in de samenleving en het effect op jou als persoon, organisatie en de samenleving. www.lennyvaessen.com Naast coachen en schrijven, houdt ze deze interviews. De volgende keer Alex Brennikmeijer, voormalig Ombudsman, over de rol van de politiek en veranderingen. www.lennyvaessen.com.

1 reactie

 1. Pingback: Verandering | Duurzaam Nieuw Organiseren

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

23 − = 14

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management