Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Vertrouw op je talent

artikel

07 / 03 / 2014

Vele jaren geleden worstelde een jonge kunstenaar uit Kansas City ermee zijn cartoons gepubliceerd te krijgen in de stadskranten. Keer op keer werd hij afgewezen als hij zijn werk aanbood. “Vergeet het maar”, zeiden redacteurs tegen hem. “Je hebt geen talent. Zoek toch een echte baan”. Maar de kunstenaar voelde dat hij wel talent had en weigerde om een compromis te sluiten met betrekking tot zijn loopbaan.

Uiteindelijk belandde de kunstenaar in een garage die vergeven was van de muizen, platzak. Verveeld begon hij zijn omgeving te schetsen, vooral een kleine muis die steeds heen weer rende over de vensterbank. Geleidelijk werd hij vriendjes met het knaagdier en ontstond er  een band tussen de twee. Hij gaf de muis de naam “Mickey”.

De kunstenaar was Walt Disney, en de rest van het verhaal ken je. Disney vestigde het grootste entertainment imperium ter wereld, met pretparken over de hele wereld, vooraanstaande film- en televisie bedrijven en talloze spin-off producten. Gedurende vele jaren hebben Walt, Mickey en hun “amusements-nakomelingen”,  honderden miljoenen kinderen en hun families eindeloos plezier bezorgd. Als je ooit een bezoek hebt gebracht aan een Disney park of Disney films of -televisieprogramma’s hebt bekeken, kun je Walt Disney bedanken dat hij op zijn talent vertrouwde.

Iedereen heeft een kredietwaardig talent. Je kwam naar de aarde met een bedoeling. Op het diepste niveau ben je hier met een spiritueel doel, je identiteit en je waarde te ontdekken in het kosmische plan. Je hebt ook een bepaalde vorm van expressie in de wereld, waarmee je anderen dient terwijl je jezelf vervult. Stop niet totdat je jouw talent hebt aangeboord en het vormgegeven hebt. Het is waarom je hier bent.

In Bijbelse tijden was een talent een hele kostbare valuta-eenheid, ongeveer 80 zilveren ponden waard, gelijk aan het loon dat werd uitbetaald aan een man voor ongeveer 20 jaar werk. Als je dit omrekent naar het bedrag in dollars dat je tegenwoordig krijgt voor 20 jaar werken, begrijp je de gigantische waarde ervan.

De Bijbelse gelijkenis van de talenten vertelt van een landheer die lange tijd van huis ging en drie bedienden talenten gaf die ze met wijsheid moesten gebruiken. Toen de meester weer thuiskwam, zag hij dat twee van de bedienden in hun talenten hadden geïnvesteerd en daar beduidend winst uit hadden teruggekregen. De derde bediende echter, had simpelweg zijn talent diep in de grond verborgen en deed er verder niets mee. De meester was daar erg ontdaan over en gooide hem eruit.

De gelijkenis leert ons dat talenten alleen van waarde zijn als je ze gebruikt. Als jij “jouw licht onder de korenmaat verstopt”, kan dat licht nooit doen waarvoor het gemaakt is om te doen. Als jij jouw talenten negeert of ontkent, zal de wereld de zegeningen missen waarvoor je geboren bent om te brengen. En jij mist de geestelijke en materiële beloning die je verdient.
Cesar Millan

Cesar Millan
Een wat modernere voorloper, Cesar Millan groeide op in armoede in Mexico in een huis zonder stromend water. De jonge Cesar was verlegen en niet erg populair, en andere kinderen lachten hem uit omdat hij zijn tijd doorbracht met honden. Ze noemden hem lacherig “El Perrero”, honden jongen. In 1990, op 21 jarige leeftijd, stak Cesar als illegale immigrant de grens over naar de VS, betaald met de $100 die zijn vader investeerde in een betere toekomst voor zijn zoon. Millan, die geen Engels sprak, geen huis en geen geld had, liep bedelend door de straten, en hing wat rond in het park. Daar ontmoette hij mensen die hun hond uitlieten en hij hielp hen om het gedrag van hun hond te verbeteren. Uiteindelijk kreeg Cesar een baan in een hondentrimsalon, waar hij hielp een agressieve Cocker Spaniel te temmen. De eigenaren vonden hem aardig en gaven hem een sleutel van de winkel zodat hij van de straat af was en een plek had om te slapen en douchen.

Millan verhuisde naar Los Angeles, waar hij hard werkte in een autowasserette. De eigenaar gaf hem een busje om een mobiel hondentrainingscentrum op te starten. Cesar ontmoette actrice Jada Pinkett (die later de vrouw zou worden van acteur Will Smith) en hielp haar met haar hond. Pinkett was zo onder de indruk dat ze Cesar voorstelde aan haar vrienden uit Hollywood en betaalde een jaar lang een leraar om zijn Engels te verbeteren. In 2004 gaf National Geographic Channel Cesar Milan zijn eigen televisieshow, die een hit werd en zijn wereldwijde reputatie als “The Dog Whisperer” (De Hondenfluisteraar) aanwakkerde. Milans show, uitgezonden in 80 landen, heeft 5 bestsellers voortgebracht, een dieren productenlijn, verschillende hondenopvangtehuizen en gulle donaties aan goede doelen.

Je kunt je afvragen hoe de wereld eruit zou zien zonder de gaven die geschonken werden door Walt Disney, Cesar Milan en Stephen Jobs, die zijn studie opgaf om lettertypes te ontwerpen, en uiteindelijk het Apple imperium opbouwde. Geloof jij dat je minder te bieden hebt dan zij? Je bent misschien niet geïnteresseerd in, of voorbestemd voor het stichten van een imperium, maar je kunt een hemels koninkrijk maken door het opvoeden van je kind, serveren in een restaurant, of door ouderen te helpen. God heeft iedereen een uniek talent gegeven om te dienen en voldoening in te vinden, ook jou.

Inventariseer je talenten. Wat gaat jou natuurlijk en gemakkelijk af? Wat zou je doen zelfs als je er niet voor zou worden betaald? Waar geven mensen jou complimenten over? Dit zijn allemaal aanwijzingen voor jouw talent. Begraaf je talent niet, verberg het niet. Het is waarom je hier bent. ■

door Alan Cohen. bron:  http://spiritlibrary.com/alan-cohen/trust-your-talent
Nederlandse vertaling door Heleen, © Nieuwetijdkind.com

© Alan Cohen Publications – http://www.alancohen.com – Alan Cohen is de auteur van vele populaire inspiratieboeken, waaronder het zojuist verschenen Enough Already: The Power of Radical Contentment. Voor meer informatie over Alan’s andere boeken en gratis dagelijkse inspirerende citaten via email, bezoek www.alancohen.com, email info@alancohen.com, or phone 1 808 572-0001.

Overgenomen met toestemming van © www.nieuwetijdskind.com

Bron: www.nieuwetijdskind.com

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

− 3 = 3

Laatste reacties

 • GlenieVam“Услуги перевозки оборудования - это услуги повышенной важности для любых организаций. Сделать перевозку сверхтяжелых грузов: медицинское оборудование, оснастку производства, основы для фундамента? Нет проблем профессиональные...” op Mijn reis met U.lab – week...
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management