Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Nieuwscentrum

artikel

17 / 03 / 2014

Het is eind jaren vijftig. Kapper Kees Brouwer valt lachend de huiskamer binnen. De tranen rollen hem van de wangen. Geen wonder, want zojuist ontwikkelde zich samen met zijn klanten in de ‘scheerkamer’ een aanstekelijk en komisch verhaal. Eentje over die ware gebeurtenissen op het Groningse Hoogeland, het land van boeren en dorpen als Uithuizen, Zijldijk en Loppersum.

Kees is veelzijdig, net als zijn vrouw Riek. Samen hebben zij een kapperszaak en een manufacturenzaak aan huis. Bovendien houden zij het postkantoor en bemannen zij de telefooncentrale. Een van de laatste handbediende centrales met stekkers. De postbode Remmert komt elke dag langs om de post op te halen. Na zijn ronde in het dorp en langs de boeren doen ze samen een bak koffie. Met Groningerkoek en vooral de laatste verse nieuwtjes. Want uiteraard spreekt ook Remmert onderweg met zijn ‘klanten’.

Kapperszaak met de wekelijkse scheerbeurten van de boeren, telefooncentrale van het dorp, rondgaande postbode, wat wil je nog meer als bronnen voor je nieuws. De peilstok van het lokale leven. Het is nieuws dat ter plekke gedeeld wordt, zonder opsmuk, verdraaiing. Geen spindoctors, machtsspel, en mediaregels. Niemand heeft ooit van een mediatraining gehoord. Alle verhalen krijgen de ruimte en zijn niet gehouden aan ‘de boodschap in drie zinnen’. Dit is communicatie pur sang in een werkgemeenschap.

Kees Brouwer was mijn opa. Nostalgie? Misschien. Een herinnering, een werkelijkheid die nog steeds actueel is. Ja zeker. In werkgemeenschappen of in ‘Mienskippen’ zoals ze dat in Friesland noemen blijkt deze wijze van delen van informatie uitermate effectief. Nieuws wordt gemaakt in de gemeenschap en niet van buiten door anderen. Dat blijkt krachtig en waardevol.

Zou ik daarom steeds minder voorgeprogrammeerde nieuwszenders en met meningen en oordelen doordrenkte actualiteitenprogramma’s volgen? Het is een trend.

1 reactie

 1. 24 / 02 / 2020
  Jan Timmer

  Oud zijldijkster
  Herinner me het als de dag van gisteren
  Zijn er nog.fotos van?

  Gr Jan

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

64 − = 58

Laatste reacties

 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management