Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Bezieling

artikel

20 / 03 / 2014

door: Albert Jansen

Wat bezielt je? Een vraag die ik als arts en therapeut duizenden keren heb gesteld tijdens een consult. ‘Wat bezielt je?’ is een vraag naar je essentie, naar wat je drijft en wie je eigenlijk bent. Een vraag ook naar je diepste verlangen en een vraag naar je doel hier op aarde, naar datgene wat je ten diepste met vreugde vervult en voldoening geeft. Dus het is niet zomaar een vraag, maar een van de belangrijkste vragen die je een ander kan stellen. Met deze vraag kom je dus bij de eigen bron uit, waar alle wijsheid en weten over het individu en zijn incarnatie ligt opgeslagen.

Veel mensen verwarren bezieling met drijfveer of motief. Drijfveer of motief is kleiner dan bezieling, is vaak ego-gestuurd en kent een praktische invulling. Waarom doe je wat je doet? Gewoon, voor ‘brood op de plank’, een dak boven je hoofd, een prettig vervoermiddel, om erkenning en respect van anderen te verwerven, etc. Je drijfveer heeft te maken met je ‘kleine’ wil: je wil iets bereiken in het leven en dat drijft je voort. Het is vooral de ratio die dit stuurt.

Geheime wil versus ego
Bezieling is van een heel andere orde. Bezieling heeft te maken met je ‘grote’ wil of liever gezegd met je ‘geheime’ wil. Dit gaat om iets wat diep van binnen in je zit, maar dat je vergeten bent. Veel mensen hebben geen benul van hun bezieling, omdat ze geleerd hebben om vanuit de ratio hun leven te leiden. De ratio kan wel slim zijn, maar is zelden wijs. Ongetwijfeld ken je het verschil. Bezieling werkt meer op het on(der)bewuste niveau.

Mijn bezieling
Voor het eerst werd ik me daarvan bewust tijdens een belangrijke ziekte, mijn burn-out als huisarts. Ik wilde huisarts zijn omdat ik dat een mooi beroep vond. Ik werkte hard, was enthousiast, maar holde mezelf volledig uit. Tijdens mijn burn-out kwam de vraag bij me op: waar werd ik als huisarts nou echt blij van? Dat was als ik een echte ontmoeting met iemand had en de diepte in kon gaan ten aanzien van wat er speelde. Ik werd pas echt blij als ik als een therapeut alle tijd en aandacht aan een patiënt kon geven. Ik lette dan niet op de klok, wat voor mijn doktersassistente en mijn agenda uiteraard vervelend uitpakte. Waar het voor mij om draaide was om mijn werk met liefdevolle aandacht (= con amore) te doen. Daar werd iets van mijn bezieling zichtbaar. Toen ik dat eenmaal goed besefte kon ik het besluit nemen om nooit meer binnen de knellende dwangbuis van de huisartsengeneeskunde te gaan werken, maar voortaan als een vrije arts, met alle tijd en aandacht voor zijn (weinige) patiënten.

Con Amore
Liefdevolle aandacht en de aangeboren blijheid om iets te doen, komen voort uit bezieling. Nieuwsgierigheid (ook een eigenschap van een bezield wezen!) heeft ertoe geleid dat ik, na 30 jaar als arts/therapeut gewerkt te hebben, mijn liefdevolle aandacht nu wil focussen op het opleiden van therapeuten. En hoe kan mijn ervaring en opgedane wijsheid in het reguliere en complementaire veld beter tot zijn recht komen dan in een opleiding medische basiskennis? Het is verrijkend en erg leuk om met gemotiveerde therapeuten te werken en een bijdrage te leveren aan de verdere professionalisering van het complementaire zorgveld. Ik heb ervaren dat er een enorme kloof bestaat tussen regulier wetenschappelijke en de ‘alternatieve’ geneeskunde. Regulier werkende artsen hebben doorgaans geen tijd, geen zin of zelfs geen behoefte om zich te verdiepen in alternatieve mogelijkheden en om de samenwerking op te zoeken met complementaire therapeuten. Dat is een groot manco van de reguliere sector en getuigt overigens van een weinig wetenschappelijke (want weinig open) attitude. Ook het overweldigende belang van economische motieven, in plaats van bijvoorbeeld de vraag naar de essentie van genezen, heeft een negatieve en sterk inperkende rol in de gangbare geneeskunde. Het is daarom primair aan therapeuten om een brug te slaan naar individuele zorgverleners uit de reguliere geneeskunde en dit contact goed te verzorgen. Dat kan gemakkelijker naarmate de therapeut ‘op niveau’ en in de gebruikelijke medische taal kan communiceren met artsen, wanneer hij beschikt over basale medische kennis en bijvoorbeeld weet wanneer hij iemand moet doorverwijzen. Als ik in dit proces mijn steentje kan bijdragen met mijn opleiding medische basiskennis, con amore gegeven, dan is mijn missie geslaagd te noemen en volg ik mijn bezieling.

Met toestemming overgenomen van:
http://www.medischebasiskennisconamore.nl/bezieling/

1 reactie

 1. 30 / 03 / 2014

  Met genoegen deze weblog gelezen en ikben het er roerend mee eens. Met liefde leven, wat je ook voor beroep hebt is de spil van vitaliteit.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

33 − = 27

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management