Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Kloppend Duurzaam Leiderschap

artikel

27 / 02 / 2014

Wanneer is er sprake van kloppend duurzaam leiderschap? Duurzaam wordt het naar mijn idee pas als de mens zichzelf begrijpt in wat duurzame scheppingskracht kan zijn. Kloppend duurzaam leiderschap vanuit het hart. Er liggen logische wetten van orde ten grondslag aan ons vitale bestaan als het gaat om het duurzame karakter ervan. China was ooit de bakermat van denken over duurzaam creëren. In mijn proefschrift Essentiele kracht in ondernemingen, heb ik aangetoond dat het eeuwenoude Chinese idee van ordening een helder inzicht geeft in vitaliteit, duurzaamheid en vernieuwingsprocessen.

Taal van het Taoïsme
In het Taoïsme bepaalt het element vuur, dat als eerste element van de vijf elementen voorkomt, de energie van de overige vier elementen, te weten: aarde, metaal, water en hout. De vijf elementen hebben allemaal een bepaalde rol in het scheppingsproces. Ze zijn van dezelfde grootte; niet identiek, wel uniek. Samen vormen zij de Wu Xing. De Wu Xing bevat de vijf fasen van scheppingsprocessen. De Wu Xing ontstaat in de overgang van de wereld van de oneindige mogelijkheden (Wu Ji) tot in wat de realiteit van de tienduizend dingen wordt genoemd (Wan Wu). Er zijn in de Wu Xing twee zelfregulerende systemen: de voedende en de controlerende. Wu Xing kan worden verdeeld in deze twee cycli die een balans tussen de elementen aangeven.
wu-xing NLgrootkopie De voedende  cyclus staat voor creatie (shēng) en de controlerende cyclus voor vernietiging (). Creatie verloopt voedende via de buitenste pijlen in de Wu Xing, met de klok mee, want:

 • Hout voedt het vuur
 • Vuur schept aarde (as)
 • De aarde herbergt metaal
 • Metaal draagt water
 • Water voedt hout.

Vernietiging verloopt via :

 • Hout verdeelt de aarde
 • Aarde absorbeert water
 • Water dooft vuur
 • Vuur smelt metaal
 • Metaal hakt door hout

Naar duurzaam vitaal leiderschap
Duurzaam vitaal leiderschap houdt in dat je je bewust bent van je innerlijke kracht (vuur) en je unieke talenten. Dat je bij creatieve processen deze innerlijk kracht gebruikt en de cycli volgt in hun volgorde, zodat je het innerlijk vuur een heldere voedingsbodem geeft. Om het vervolgens om te zetten in een spreekwoordelijk gouden zwaard (metaal). De Wu Xing in leiderschap bestaat uit de volgende elementen:

 

Oosterhoff Tao2

In de loop van het

 

 

 

 

 

 

 

 

In de loop van het wordingsproces van leiderschap en in processen die geleid moeten worden is de Wu Xing een uiterst bruikbaar model.  Vanuit een innerlijke behoefte aan succes ontvlamt het vuur zich in het hart van leiderschap. Om vervolgens in het Aarde element tot ervaringen te leiden. Opgedane ervaringen geven het gereedschap om een ambitie of doel te formuleren. Niet van buitenaf opgelegd, maar van binnenuit gevoeld en gevoed. De transformatie naar een ambitie of doel is als het smeden van een ijzeren zwaard (metafoor voor metaal) om de wereld te veroveren. Met Vuur en Zwaard worden processen ingezet. Een kansrijke architectuur of vorm wordt gezocht om tot realiteit van het gewenste vuur te komen. Een oceaan aan mogelijkheden staan tot onze beschikking. Tenslotte stapelen we het hout op om het vuur te kunnen stoken. Het uiterlijk vuur is dan de realiteit van het innerlijk vuur in plaats van succes dat we helemaal niet willen of verwacht hadden.

Met de zelfregulerende systemen kunnen we het proces bestuderen. De elementen voeden elkaar met de klok mee bijvoorbeeld. Het is niet de bedoeling dat we een vuurtje stoken zonder dat we een bepaalde plek hebben gekozen (aarde als volgende plek in de cyclus van creatie) en water bij de hand houden (cyclus van controleren). Als uiterlijk succes eenzijdig en langdurig gedirigeerd wordt door de vraag van anderen dan de innerlijke behoefte is duurzame vitaliteit in gedrang. Voordat we het weten is er een vuur ontstaan dat we niet duurzaam aan kunnen. We kunnen zelf opgebrand raken als we niet de juiste vorm bij onze innerlijke behoefte kiezen en wellicht met een niet te hanteren zwaard aan de slag gaan. Zo kunnen ook anderen onze vorm gaan bepalen, ook al past die niet bij ons, waardoor het eigen vuur gedoofd wordt.  We kunnen doelen opgelegd krijgen, die niet of onvoldoende passen. Kinderlijk eenvoudig toch zo’n zelf regulerend systeem dat eeuwenoud en rationeel en logisch is. We zijn vergeten hoe het natuurlijk ritme in ons leeft. Dat we samenleven en toch uniek ons eigen vuur willen zien branden. We willen daarin gezien en gehoord worden. We zijn vergeten dat we allemaal uniek zijn en ieder op de eigen wijze een leider is en processen aanstuurt. Het enige dat we samen willen, dat we duurzaam samen leven.

Duurzaam betekent Samen Duren. Samen de uren
Eenzijdig controle van buitenaf helpt daarbij niet. Wel op de korte termijn, maar niet op de lange termijn. Als we als leider onvoldoende  gericht zijn op onze unieke oorspronkelijke bedoeling lopen we tegen onszelf op. Dat geldt voor leiders en voor teams.  De kracht van de unieke oorspronkelijke kiemkracht van een team neemt af als we ons innerlijk vuur niet op elkaar afstemmen.

Leiderschap is helaas veelal verdraaid en daardoor niet duurzaam. Een  langdurig top-down gedomineerde wijze van leiderschap bijvoorbeeld, haalt het unieke uit mens en team. De ziel wordt er dan uitgeperst. Het vuur dooft. Hoe makkelijk dat top-down besturen ook lijkt. We moeten onze unieke kiemkracht niet langer in Cito toets, assessment dagen, ISO normen, EU standaarden ingeleverd zien. Niemand meer op één hoop gooien, duurzaam betekent: samen duren, samen de uren, samen de tijd willen. Dat vraagt een volledige ommekeer naar een meer bezielde manier van samenwerken  en meer bezielde teams en bewust bezielde leiders. <<<

Annelies Oosterhoff inspireert directieteams een heldere blik te formuleren op materieel en relationeel succes. Zij promoveerde bij de Business Universiteit Nyenrode op het onderwerp Essentiele kracht in ondernemingen. Daarin vergeleek zij westerse en oosterse business-strategieën. Annelies geeft lezingen en één op één inspiratie analyses. Centraal staat in haar lezingen Zien & Gezien worden vanuit de unieke aard. Zie verder www.wholeinoneleadership.nl en www.wholeinoneleadership.jouwweb.nl

Deze bijdrage is via het platform Duurzaam Nieuw Organiseren eerder gepubliceerd in het Ezine van TvOO (Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties).

1 reactie

 1. Pingback: Leiderschap | Duurzaam Nieuw Organiseren

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

42 + = 48

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management