Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

De natuur als inspiratiebron: Natuurlijk Leiderschap

artikel

15 / 02 / 2014

 

blogboomMS

Onlangs verscheen bij  “Trees for all” tot mijn vreugde een gratis down te loaden e-boek met bovengenoemde titel.  Bart Geutjes en Martijn Raaijmakers  interviewden 20 stevige leiders (waarvan 18 blanke mannen …) over hun idealen t.a.v. leiderschap, duurzaamheid en de toekomst. De inspiratie uit de natuur is m.i. wat mager en beperkt zich met name tot de boom als (op zich prachtige) metafoor. Deze staat onder meer symbool  voor:  geleidelijke en daardoor degelijke groei, flexibiliteit; handhaaft zich  in vrijwel alle weersomstandigheden en nemen (zonlicht, voeding en vocht uit de aarde) en geven (voeding en zuurstof aan vogels, insecten en mensen). De functie in de keten van een ecosysteem kan uiteraard op alle planten en dieren op hun eigen wijze geschetst worden. Jammer dat de visie van deze heren in mijn beleving soms wat beperkt  blijft en niet gehinderd lijkt door systeemdenken.

Ik ben het in dit verband graag eens met een citaat uit het blog  uit “de kunst ven inclusief leiderschap 01” door Manfred van Doorn:  ‘de beste ideeën komen gewoonlijk niet van de topmanagers’ (Eric Schmidt, Google). Over de hele linie sowieso een heel wakker en aansprekend verhaal 😉

Maar goed, toch mooi dat de visie van voornoemde leiders door Trees for all vrijgegeven wordt. Wie weet is het inspirerend voor anderen. Het idee is, dat we het gedachtegoed vooral doorgeven, bij deze dus:

http://www.treesforall.nl/zakelijk/natuurlijk-leiderschap.html

 

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

+ 88 = 95

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management