Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Ze zijn zo afwachtend…

artikel

27 / 01 / 2014

‘Het gaat mij niet snel genoeg!’ roept Huibert uit. Café Oudaen in Utrecht blijkt een plek bij uitstek te zijn om onze gedachten de vrije loop te laten. Ik leer Huibert kennen als één van de betere veranderadviseurs. Hij laat op bestuurdersniveau daadwerkelijk bewegingen ontstaan.

Huibert vertelt over zijn veranderaanpak waardoor nieuwe inzichten in het organiseren veel sneller ontstaan. Op zich mooi,  maar hij is er ontevreden over. Het gaat hem niet snel genoeg, want we hebben te weinig tijd. Het jaar 2014 kon wel eens een omwentelingsjaar zijn. Daar willen organisaties klaar voor zijn.

We zijn het er over eens dat “het” niet langer meer zo gaat. Maar wat is “het” dan? Ja, we zijn het er over eens dat aansturen door mensen in de tang te houden steeds minder werkt. ‘Die dominante kijk van control en beheersen moet vervangen worden door context creëren en laten ontstaan.’  Maar dat woordje ‘moet’ zit me niet lekker. Dat moeten maakt me stekelig. Dus het ‘laten ontstaan’ dat móet? bedenk ik bij mezelf. Deze gedachte maakt me alert en ik besluit hier nog even op te kauwen.

We komen te spreken over goedbedoelende bestuurders en managers. Een veelgehoorde klacht van deze bestuurders en managers is dat zij de mensen weliswaar alle mogelijkheden bieden, maar dat deze hun verantwoordelijkheid maar niet nemen. Waarom zijn ze zo afwachtend? ‘Het volgende beeld komt bij me op,’ antwoordt Huibert. ‘Het gevoel dat we met z’n allen in de startblokken staan, maar dat zij maar niet los gaan. Ronduit frustrerend.’

Het doet mij denken aan het boekje van vroeger: ‘Hoe krijg ik ze zover’ inclusief de trainingen daarover. Wat moeten we eigenlijk veel van een ander. Wat wordt er veel voor de ander gedacht. Er wordt alsmaar tegen ons geduwd en gedrukt. Ik word ongedurig naar Huibert. Hier zit een paradox. Het gaat immers niet zozeer om startblokken, maar om wat de start blokkeert. Het gaat niet om iets mogelijk te maken, maar om de tegenhouders weg te halen! Je hoeft niets te stimuleren. Er hoeft helemaal geen gas bij; je hoeft alleen maar de remmen eraf te halen.

De vraag is: richten we ons op de startblokken of op de wielblokken? Huibert ziet het ineens voor zich in een prachtige metafoor. Die van het vliegtuig dat met ronkende motoren op de startbaan staat en tegen de wielblokken drukt. Of moderner: met brullende jets en krachtig op de rem. Het vliegtuig wil wel, vol energie, maar wordt nog tegengehouden. De motoren hoef je niet meer  te voeden, de tank is vol en de piloot weet echt wel waar hij naartoe wil. Zijn verlangen is om te vliegen en in vrijheid te koersen naar zijn doel. Het enige wat nog nodig is, is om op het juiste moment de wielblokken weg te halen en ‘off you go’. Release is zo’n mooie Engelstalige term daarbij.

Wat houdt de start, het laten vliegen, tegen?
Anders kijken naar de mensen wellicht. Zij willen wel. Zij weten echt wat de bedoeling is, zelfs beter dan je denkt. Maar weet jij als leider, trainer, consultant, HR-er eigenlijk wat hen tegen houdt? Stel dat gesprekken alleen hierover gaan. Stel dat je waarnemingen zich richten op de blokkades in plaats van de startblokken, wat zie en hoor je dan?

Het kon wel eens gaan over het weinig ervaren van het vertrouwen van de baas in de medewerker. Of slecht zichtbaar congruent gedrag in steun, over gevoel van collegiale onveiligheid. Wat te denken van het verborgen gebrek aan respect voor de leiders. Waarom zou je dan je nek uitsteken en vliegen? De nek uitsteken en vliegen willen en kunnen medewerkers echt wel. Ze hebben allang een vliegplannetje.

Maar waarom zouden ze?
We maken ons in organisaties nog veel te druk om het geven van brandstof, het instrueren van de piloot, het plannen van zijn vlucht. Een hardnekkig dominant gedrag. Ja, vanuit goede bedoelingen, maar ineffectief. Immers met die brandstof, de kennis, het vluchtplan, komt het allemaal wel goed. Het gaat om het vrijmaken van de startbaan, die nu vaak een hindernisbaan is. Mensen hebben geen aanmoediging bij de startblokken nodig. Ze willen vrij baan. Zonder blokkades. Echte leiders nemen die blokkades weg. Veel leiders zijn echter – zonder dat ze het weten – er zelf een.

Huibert en ik praten hier nog lang over door: wat er gebeurt als we de aandacht volop richten op het wegnemen van de blokkades in plaats van ons te richten op het aanmoedigen bij de startblokken. Want als medewerker zit je niet te wachten op stimulans als targets, bonussen, opleidingen. Je verlangt naar een context, een sfeer, een waardesysteem waarbinnen je goed kunt vliegen. Release de medewerker.

Fokke Wijnstra

Deze bijdrage is via het platform Duurzaam Nieuw Organiseren en Fokke Wijnstra eerder gepubliceerd in het E-zine van het tijdschrift van Ontwikkeling in Organisaties. –

 

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

85 − 82 =

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management