Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Naar een kleurrijk 2014!

artikel

28 / 12 / 2013

bonte was blog kleurrijk 2014

Jammer hoor, al die controle, regel- en bemoeizucht in Nederland. De middelmatigheid  en grauwheid floreren, de schijnzekerheid heerst: Een helm voor rijders van electrische scooters, nog meer inspectietoezicht en CITO-toetsen. Europese ranglijsten over onderwijs, wetenschap, emancipatie en arbeidsparticipatie laten op pijnlijke wijze zien hoe Nederland niet wijzer wordt. We worden niet alleen door de scandinavische landen, maar inmiddels ook door vele andere europese landen op allerlei fronten voorbijgefietst.

Zo wordt er in Duitsland in verhouding vijf keer meer wetenschappelijk onderzoek gedaan en heeft Merkel een vrouw op defensie benoemd. In Frankrijk kun je je kind al vanaf 3 jaar vrijwel kosteloos verantwoord onderbrengen, werken vrouwen vaker fulltime en bezetten ze ook interessantere posten. De hoge kwaliteit van het onderwijs in Finland is genoegzaam bekend met gemotiveerde academici voor de klas en veel persoonlijke vrijheid en mooie resultaten voor alle betrokkenen. In Italië en Spanje is de levensverwachting inmiddels hoger en sterven in Nederland ook meer mensen aan kanker omdat uit kostenoverweging patiënten vaak laat worden doorverwezen naar specialisten.  De te beperkte toelating tot de Down-test is een recente droeve economische keuze. “Pennywise poundfoulish” is blijkbaar nog steeds het credo in middelmatig Nederland.

Het is mij niet duidelijk waar onze politici en beleidsmakers bang voor zijn. Nou ja, misschien ook wel. Als er in het hier en nu maar wordt gescoord en geen risico wordt gelopen. Investeren in de toekomst en nek uitsteken boven dat suffe maaiveld is nauwelijks aan de orde. Onbegrijpelijk, want iedereen wil toch een leefbare wereld en een mooie toekomst voor ons (gezonde!) nageslacht?

Het goede nieuws is dat het steeds meer en vrolijker borrelt aan de basis van onze samenleving. Er ontstaan steeds meer burgerinitiatieven en communities van mensen die elkaar vinden in idealistische en nuttige zaken en initiatieven.  Er ontstaat Interactie met de omgeving (soort biotoop), die door het internet uiteraard  ook mondiaal kan zijn. Aan de rand van wet- en regelgeving worden plannen ontwikkeld en vooral enthousiaste zaken gedaan.  Veel gebeurt op basis van vertrouwen, wat volledig contrair is aan het controle gestuurde overheidssysteem. Denk vooral aan de inmiddels grootschalige ruilhandel van diensten en producten (bv http://sharenl.nl/), maar ook b.v. aan de rebelse bitcoin handel en het menselijke afwijken van protocollen door artsen. Wat een organisch gebeuren, het lijkt de natuur wel 😉

Creativiteit , kleurrijkheid, ontregeling en duurzaamheid voeren de boventoon in deze hoopvolle nieuwe trend.

Laten we in 2014 nog meer het heft in eigen hand nemen en onze omgeving positief beïnvloeden en met elkaar in allerlei samenwerkingsvormen kleurrijke en duurzame initiatieven ontwikkelen. Hiermee stimuleren we beleidsmakers en politici, is er hoop voor de toekomst en vervangen we in elk geval de grauwheid door een bonter beeld!

 

 

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

78 + = 87

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management