Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Klopt het duurzaam?

artikel

11 / 12 / 2013

KLOPT HET DUURZAAM?

Duurzaamheid verkoopt goed. Duurzaam is maakbaar en 24 uur per dag voorradig. Zichtbaar ook in het toenemend aantal windmolens op betonnen voetstukken, die later niet meer uit de grond te krijgen zijn als we geen windmolens meer willen. Het neodymium voor de in de windmolens gebruikte neodymium-magneten in de windmolens worden in China gesplitst van twee radioactieve materialen: uranium en thorium. Ja, en wat doe je met dat afval? In de meren dumpen en dat water staat vervolgens in verbinding met de grote Gele rivier. Duurzame windmolens. De bedoeling is om het leven duurzaam te laten zijn, toch? Alleen onze leefwereld past zich onvoldoende aan en het daaruit volgend systeem, zoals Wouter Hart dat in zijn boek Verdraaide Organisaties noemt. Windmolens lijken toch verre van duurzaam te zijn. Als we het geheel bezien. We denken en handelen helaas in een materiële wereld van separatie. Gescheiden denken alsof de wereld in losse stukjes kan worden geknipt. Het helpt geen mens en geen maatschappij. En dat in een land als China dat in het tijdperk van het Taoïsme en Confucianisme een prachtig samenhangend en zichzelf regulerende idee hadden over hoe de mens en de wereld samenhangt.

Annelies Pic01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In mijn proefschrift Essentiële kracht in ondernemingen, heb ik aangetoond dat deze klassieke Chinese idee van ordening exact hetzelfde is als welke celdeling dan ook en vitaliteit bepaalt. Een cel splitst zich in 2-en en vervolgens in 4-en en vervolgens in 8-en, enzovoort totdat er een logisch dynamisch samenhangend systeem ontstaat. Water en Vuur zijn elkaars veronderstellende dualiteiten, net als hemel en aarde, meer en berg en donder en wind. Begrippen die in het China van toen op simpele wijze de samenhang in de natuur weergaven. Iets is duurzaam als de verhoudingen tussen de elkaar veronderstellende duale elementen kloppen. In je element zijn. Zoals het hart klopt, de oceanen met hun getijden blijven kloppen, zoals we alleen door in- en uitademen in leven blijven en kloppen. Dus iets met die windmolens klopt er niet. En iets met die enorme vuilnisbelt aan plastic in onze oceanen klopt niet. En die enorme winsten bij de zorgverzekeraars met stiekeme afspraken over prijzen kloppen niet. En wat er bij de financiële instellingen nu plaats vindt, lijkt met moeite te kloppen. En als het niet klopt is de bedoeling misschien wel duurzaam, maar het hart klopt niet meer en dan sterf je vroeg of laat. We zijn in een verdraaid niet kloppende samenleving belandt.

We hebben een keer gedacht: wie materieel rijk wil zijn, moet weinig uitgeven en veel binnen harken. Die moet vroeg of laat de kluit belazeren en meer ruimte gaan innemen dan in een kloppende verhouding ons allen vitaal zal houden. Financiële markten bepalen nu het te voeren beleid in de EU. Denkt u zich eens in. Door destructieve praktijken en het opdrijven van de rente van de staatsschuld, is menig EU land in de problemen. Klopt dat dan nog? Is dat duurzaam?

Duurzaam betekent Samen Duren.

Het is het egoïsme en het gescheiden denken in een saus van begeerte naar materie en macht, dat duurzaamheid een lachertje maakt. Te verdraaid. Door het top-down gedomineerd materialistisch-hebzuchtig-denken wordt al het unieke uit de mens geperst. De ziel is uit de samenleving. We mogen niet uniek allemaal onze kiemkracht leven. We worden onder één kam geschoren. Op één hoop gegooid. Terwijl we samen de uren, samen de tijd willen. We willen leven en overleven. Samen duren en samen de tijd nemen vraagt een volledige omkeer naar een meer bezielde samenleving. Naar logisch dynamische samenhangende natuurlijke modellen.

De natuur hangt in vele traditionele culturen logisch samen in vier elementen Aarde, Water, Lucht en Vuur en een centraal midden. We hebben vier seizoenen, die elkaar op natuurlijke wijze opvolgen. Na de zomer de herfst en niet andersom. Over de aardbol ook duaal samenhangend geordend. Als het in het noorden winter, is het in het zuiden zomer. Dat is logisch en dynamisch samenhangend. In het Taoïsme werd dat als volgt verbeeld:

Annelies pic02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de winter ligt de opbouwende kracht van het zaad, de kiem besloten. In het voorjaar ontluikt deze en barst in de zomer haast uit zijn voegen om in het najaar weer los te laten en naar de grond terug te keren in de winter. Uit deze yin-yang dynamiek, die u hier herkent is de Wu Xing school ontstaan. De gedachte is dat de bedoeling van ieder individu en van iedere maatschappij centraal staat in het centrum van de vier elementen en tot leven komt door erin te participeren. Een doel (ziel) staat dus nooit los van een daaruit voortkomend systeem. Door het in beweging te brengen met het centrale midden, met de ziel, de ultieme kiemkracht, ontstaat een model van vijf elementen. Net als Leonardo Da Vinci heeft beschreven. En in het pentagram van elementen die samen onze vitaliteit bepalen zijn twee zelfregulerende mechanismen besloten volgens het Taoïsme. Een voedende en een controlerende, eventueel remmende:

Annelies Pic03

Annelies pic04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle vier de oerelementen Aarde, Water, Lucht en Vuur, zijn één geheel met een centraal gestuurde bedoeling, die meedoet in het duurzaam zijn. De elementen voeden elkaar met de klok mee (zie de linker figuur). Gaan ze tegengesteld elkaar beïnvloeden, tegen de klok in draaien, dan wordt het geheel (het individu, de samenleving) ziek. Als de eis tot vlammen het ontluiken van kansen tegengesteld gaat draaien domineert het ons handelen, onze ontluikende kracht en gaat het ons doen en laten beïnvloeden. Dan wordt het eens samenhangende systeem ziek. Dat betekent niet-vitaal en niet-duurzaam en niet samen de tijd hebben levendig te zijn.

De Taoïsten hadden er nog een zelfregulerend systeem bij, naast de voedende (de rechter figuur). Dat is het systeem van de groen pijlen (zie de rechter figuur).  Het ene element controleert het andere in de volgorde van de groene pijlen om vitaal te blijven, om te duren. Dus, hoe meer succeskracht (hoogtepunten & vlammen) des te meer er vraag is naar een vitale duurzame fundering en vormgeving. Anders barst het systeem uit zijn voegen. De boom draagt dan zoveel zware vruchten dat het omvalt. Laten we een blik werpen op de duurzaamheid van banken en andere financiële instellingen. Te gretig gericht op hoogtepunten & vlammen en te weinig duurzame fundering en vormgeving voor een ieder in de samenleving, zien we een ziek systeem. Te weinig gericht op de oorspronkelijke bedoeling van banken (bijvoorbeeld gericht op geld sparen en lenen in juiste kloppende verhoudingen). Te weinig betekent dat de kracht van de unieke kiemkracht afneemt en succeskracht zwaar op het systeem leunt. De honger naar nog meer winsten, laat de kiemkracht volledig ondersneeuwen. Waar zijn ziektekosten verzekeringen nou eigenlijk voor bedoeld? Waar zijn telefoonmaatschappijen nou eigenlijk voor bedoeld? Waar zijn energiebedrijven nou eigenlijk voor bedoeld? Waar is de oorspronkelijke bedoeling? Waar is de kiemkracht? Te weinig aandacht voor de uniciteit van een bedrijf, een individu en teveel willen vlammen. De boel staat in brand. Het is oncontroleerbaar geworden. Er valt nauwelijks meer te blussen.

De klassieke Chinese traditie leert ons vitaal samen te duren in een logisch dynamische zelfsturende samenhang. Kloppend en haast kinderlijk eenvoudig. We zijn van die wijsheid duurzaam afgedreven. China doet er zelf al helemaal niet meer aan. Hoe gaat dit verder duren?

2 reacties

 1. 24 / 12 / 2013

  Zeer interessant en uniek artikel. Dit is een andere blik op duurzaamheid maar zeker niet minder waar.

 2. 06 / 01 / 2014

  Dank u, wijze vrouw.. hoe logica en leven onlosmakelijk zijn gebundeld en hoe we deze van elkaar blijven scheiden, alsof twee separate werelden zijn.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

+ 72 = 82

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management