Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Blue Economy: betalen zonder kosten

artikel

10 / 12 / 2013

Soms heb je van die sluimerende ergernissen waarvan je denkt er niets aan te kunnen doen. En dan, tijdens het hardlopen, vraag ik me af wat er zou gebeuren als ik problemen ga combineren. Is er dan wel een oplossing mogelijk? Vaak wel. Dit eenvoudige principe passen we toe in onze Blue Economy aanpak. Een aantal zaken waar ik al een tijdje over pieker betreft ons geldsysteem en de betaalinfrastructuur. Een nogal actueel en wijdverspreid ‘dingetje’ lijkt me zo.

 

Mijn ergernissen zijn:

 1. Als ik iets doe voor een klant en daarvoor een factuur stuur, (meestal doe ik dat direct na de levering) laat de  betaling tegenwoordig nogal eens op zich wachten. 2 maanden is daarbij eerder regel dan uitzondering. Mijn krediet bij de bank wordt aangesproken en dat kost mij geld. Het liefst zou ik de financiële afwikkeling ter plekke kunnen afwikkelen door bijvoorbeeld een mobiele betaling of een Ideal transactie.
 2. Banken verstrekken steeds minder makkelijk krediet en als er risico’s aan verbonden zijn, zijn voorwaarden zo ongunstig dat het krediet niet meer op te brengen is. Allerlei vormen van crowdfunding en –lening worden daardoor noodgedwongen al steeds populairder.
 3. De financiële infrastructuur uit de vorige eeuw doet zijn werk goed, voor alle dienstverlening (pinnen, Ideal, overbruggingskrediet) moet betaald worden maar zonder bank is er geen betaling mogelijk. Verplichte winkelnering is toch niet meer van deze tijd!
 4. Bij betalingen van de ene financiële instelling naar de andere kan het nog steeds 2 dagen duren voor het geld dat al is afgeboekt, op de rekening van de ontvanger verschijnt. De banken lijken hieraan nog steeds te verdienen. In deze tijd van real time transacties zou dit echt niet meer nodig hoeven zijn.
 5. De BTW betaling van ondernemers aan de Belastingdienst is een ingewikkeld en dus duur systeem. Per maand of kwartaal verrekenen, wachten op je terugbetaling en uitstelregelingen, zorgen voor gedoe bij zowel de ondernemers als bij de Belastingdienst.

 

Oplossing in Blue Economy-combinatie:

 

Wat nu als we de BTW die door de eindgebruiker betaald moet worden, direct aan de staat kunnen betalen? Bij online aankopen moet dit nu al zeer eenvoudig te realiseren zijn maar het kan ook bij alle betalingen gaan gelden. Bij BTW-plichtige betalingen gaat het netto bedrag naar de leverancier en de in rekening gebrachte BTW direct naar de Belastingdienst. Dit zal een enorme besparing opleveren in de administratie van alle ondernemingen maar vooral ook bij de Belastingdienst. Het doorberekenen en terug laten betalen van BTW van de “tussenhandel” is dan niet meer nodig. Dit scheelt vele handelingen, transacties en onnodig aanspreken van krediet tijdens het wachten op het terugstorten van betaalde BTW. Bovendien zal de overheid (belastingdienst) enorm veel besparen door minder werk bij de belastingdienst (kunnen die mensen weer bij wereldverbeterende ondernemingen gaan werken). De grootste besparing is echter nog niet genoemd: de gigantische daling van de afschrijving in geval van faillissement. De BTW wordt immers per transactie ‘afgedragen’. Even ter toelichting: het eerste wat bedrijven nu niet betalen bij moeilijkheden is BTW, doordat dit in dit voorstel direct per betaling wordt ‘betaald’ is er geen achterstand bij de fiscus meer mogelijk!

Wat nu als we een nieuwe geld-infra-coöperatie oprichten die gefinancierd wordt uit de besparing (zie boven) die deze BTW route van de 21e eeuw op kan leveren. Dan zouden we een gratis betalingsinfrastructuur kunnen inrichten waarmee we voor de dagelijkse betalingsbehoefte niet meer afhankelijk zijn van een commerciële Bank. Hierdoor zijn ook afspraken over realtime transactieverwerking direct te realiseren. Banken kunnen het, volgens hen, dure betalingssysteem afstoten en zich concentreren op hun core business: op ons geld passen en op een betrouwbare manier weer investeren als het reële economisch ideeën betreft. Niet meer in debiteuren, want tegelijk met het invoeren van ons nieuwe coöperatief betaalsysteem spreken we af dat iedereen direct na levering of prestatie mobiel/ real-time betaalt (dus ook in business to business direct afrekenen!). Banken ‘hoeven’ dus geen debiteuren meer te financieren….

Wie heeft zin om mee te denken om dit idee uit te werken en te implementeren?

Mail me: engbert.breuker@pentascope.nl

Engbert Breuker

1 reactie

 1. 10 / 12 / 2013

  “Betaal je blauw” is dus eigenlijk je devies, Engbert? 😉 –> Blue Economy

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

12 + = 20

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management