Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Lekker belangrijk! Transformationeel leiderschap en Frodo in de hel van Shell.

artikel

22 / 11 / 2013

Natuurlijk willen we zo snel mogelijk gaan boren! aldus financieel topman Simon Henry donderdag op 31 oktober 2014 in een toelichting van de kwartaalcijfers. Het exploratieplan wordt over een paar weken bij de autoriteiten ingediend. Die meneer Henry! Ondanks tegenslagen, pech en ongelukken gaat hij gewoon door met boren in de Noordpool, om precies te zijn in het plaatsje Barrow in Alaska, het meest Noordelijke dorp van Amerika.

Held

Dat vind ik knap: gewoon doorgaan daar waar de rest van de wereld vanuit wetenschappelijk oogpunt, emotionele grensgevoelens en ideeën van goed en fout, meent te moeten stoppen.

Nieuwe duurzame leiders

Toch zou ik de definitie van een HELD enigszins willen aanscherpen, al was het maar om in deze nieuwe leiderschapstijd enig perspectief te kunnen geven op het leiderschap van de operatie Noordpool: wat mij betreft kan de held juist stoppen, daar waar de naaste omgeving van de held roept om  door te gaan; of daar waar langzaam duidelijk wordt dat financieel eigen belang de overhand neemt, ten koste van het algemeen belang, namelijk het leven op aarde.

De vraag is: wat maakt dat meneer Henry bereid is het risico te nemen? Wat vraagt dat van een mens om die leiderschapsplek in het Shellsysteem in te nemen? Hoe kun je deze verantwoordelijkheid dragen? Hoe vrij is meneer Henry om werkelijk te kiezen?

We leggen het hem voor!

Een fictief vraaggesprek op werkelijke en denkbare uitspraken van meneer Henry in VK1/11/13.

Red.:    Dag meneer Henry, wat vindt u eigenlijk van het boren in Alaska?

Henry:  Alaska is voor Shell te veelbelovend om links te laten liggen.

Red.:    Veelbelovend, hoe bedoelt u?

Henry:  Er zouden vele miljarden vaten olie in de zeebodem kunnen zitten.

Red.:   Ja en?

Henry: Nou, het is erg belangrijk om onze boor in dat reservoir te krijgen.

Red.:   ‘Onze’ boor zegt u? U bedoelt die van u en mij?

Henry: Nee, die van mij en Shell.

Red.:   Uw boor in ONZE Noordpool. Waarom is dat belangrijk?

Henry:  … er is 5 miljard dollar in de exploratie geïnvesteerd.

Red.:     Ja, dus?

Henry:  … we hebben enorme investeringen en weinig opbrengsten. Je moet weten: ons rendemen op investment is slechts 10,4 procent dit kwartaal tegen 13,5 vorig jaar, en de nettowinst t.o.v. vorig jaar daalde tot 32 procent.

Red.:    Lekker belangrijk!

Henry:  Vergeet niet de schade als de Kuluk na die enorme botsing niet gerepareerd blijkt te kunnen worden. Een afschrijving zou ons een paar honderd miljoen dollar kosten.

Henry:  … en we moesten deze maand ook weer een pijpleiding afsluiten in Nigeria wegens sabotage,  dus dat is allemaal heel vervelend voor Shell.

Red.:    Heeft u enig idee waarom mensen u zouden saboteren?

Henry:  Weet u het?

Red.:    Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse zaken zette in maart 2013 vraagtekens bij Shells vermogen om ‘veilig en verantwoord’ te opereren in uitdagende en onvoorspelbare omstandigheden. Dit na enkele ongelukken en ‘pech’, waaronder dus het boorschip Kulluk dat op weg naar de Beaufortzee ten Noorden van Alaska, op de rotsen liep.

Henry: Ja, dat is inderdaad niet de bedoeling. Sorry nog daarvoor.

Red.:   De zekerheid dat dingen mis kunnen gaan maakt het toch onverantwoord voor mens en milieu om door te gaan op weg naar uw winst?

Henry: Alaska is voor Shell te veelbelovend om links te laten liggen.

Red.:    Ja, dat zei u al.

Henry:  Het is erg belangrijk om onze boor in dat reservoir te krijgen.

Red.:   ONZE, meneer Henry?

Henry:  We willen met z’n allen die olie toch? Nou dan.

Red.:    Zegt u ONS nou dat ONS die olie wil hebben ongeacht tegen welke offers? U wilt dat ONS die olie wil zodat UW ONS de eer en de winst op strijkt?

Henry: Als wij het niet doen dan pakt de concurrentie de olie.

Red.:   Doe DAAR dan wat aan?

Henry:  Wij hebben een vergunning!

Red.:   Ja meneer Henry, dit zeiden de Engelsen ook toen ze de Indianen in Amerika uitmoordden.

Henry:  Tuut tuut tuut tuut.

Reflectie en wijsheid

De echte HELD reflecteert zo nu en dan, zo ook meneer Henry, want na in 2012 een beginnetje geboord te hebben van de put in de Tsjoektsjenzee, ten oosten van Alaska, heeft Shell begin dit jaar een pauze ingelast om alles op een rijtje te zetten. Dit moment van reflectie is overigens ‘as we speak’ voorbij en de conclusie na die bezinningsperiode luidt, inderdaad: ‘Alaska is te veelbelovend om links te laten liggen’. Hoe zouden die bezinningssessies eruit hebben gezien?

De leider aan het woord

Via de documentaire van astronaut André kuipers die de wereld vanuit een hoger standpunt bezag, was ik afgelopen vrijdag in Groenland, waar een leider van de Inuit zich afvroeg of het fijn zou zijn als Groenland, een oliestaat zou worden. Wat hij daarop zei echoot nog steeds na: ‘We hebben te leren nee te zeggen tegen zaken. Nee tegen het boren, ja tegen het leven’.

Frodo-isme

De leider van deze tijd beheerst de kunst van de dingen met rust te kunnen laten, niet alles (aan) te nemen wat voor (mogelijk) gehouden wordt. Frodo-isme is daartoe een inspirerend sleutelwoord. Een leiderschapsstroming genoemd naar de beroemde Hobbit  Frodo die de ring van macht met grote moeite en met veel hulp van zijn beste vriend, afstaat en in het allesverzengende vuur gooit. Daarmee redt hij het leven op aarde.

Transformationeel leiderschap

Het is precies deze innerlijke strijd waar transformationeel leiderschap omdraait. De persoon van de leider dient in zichzelf iets te keren, om in de wereld om zich heen een verandering teweeg te brengen. Het is de innerlijke strijd tussen het bijna onbedwingbare verlangen naar individuele overwinning op alles en iedereen versus buigen voor dat wat groter is dan het eigen ik en de eigen organisatie, namelijk het leven zelf.

Van de hel naar de held van Shell.

Het is leiderschap dat niet volgzaam is aan hoe de dingen neigen te gaan maar leiderschap dat vanuit een eigen vrije keuze en weet hebbend van een omvattender belang dan het eigen organisatiebelang, een JA EN NEE uitspreekt. Leiders die de eigen queeste volgen en uit de eigen veilig gewaande economische denkbubbel stappen, op zoek naar het keerpunt dat evenwicht brengt aan het menselijk handelen.

Zouden bedrijfsleiders als meneer Henry daartoe bereid zijn? Of gaan zij voor de doorgaande weg en veranderen daarmee … niets. Hoe lang zou het duren voordat er geen enkele leider meer te vinden is die dit soort klusjes als van het systeem Shell op z’n rekening neemt?

 

P.s. De tijd waarin een vliegtuig kan omdraaien met nieuwe passagiers is teruggebracht van 30 tot 25 minuten.

3 reacties

 1. 29 / 11 / 2013

  Volledig zinloos om met leiders die momenteel bedrijven als Shell, GE en Goldman leiden een dergelijke discussie aan te gaan. De wateroversteek van de schorpioen en de schildpad op globaal niveau. En zelfs de eerlijkheid van de schorpioen in de parabel is deze mannen vreemd. Overigens zie ik in mijn begeleiding van directies ook de jonge garde zorgvuldig uitgeselecteerd en in het systeem grootgebracht precies dezelfde mentaliteit of paradigma’s vertegenwoordigen. De vraag blijft tot hoe ver laten we het komen?

  Het enige dat ik kan beïnvloeden in mijn eigen microkosmos is mijn eigen mindset, mentaliteit en attitude. Niet door mij er tegen te verzetten, door te strijden blijf je de dynamiek voeden, maar gewoon door te proberen balans te brengen in mijn omgang met anderen & omgeving. En waar mogelijk door geen producten en diensten van dergelijke bedrijven te consumeren of dergelijke systemen anderzijds te bekrachtigen.

  • 09 / 12 / 2013

   De strijd aangaan doet jezelf geen goed. Hoe dan wel? Dank voor je toevoeging en tip over jouw omgang met het gebeuren.

 2. Pingback: Leiderschap | Duurzaam Nieuw Organiseren

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

+ 13 = 20

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management