Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Dit dossier moet goed gaan

artikel

09 / 11 / 2013

Met z’n twintigen zitten Steven en zijn collega’s in een kring. Ze werken bij een grote onderneming van tienduizenden medewerkers. Dat is nogal een organisatie! Het gaat over hoe het anders kan.

De ‘vibe’ en energie zijn er volop. Het was dan ook hun eigen idee en initiatief om bij elkaar te komen, los van positie en functie. Nu gaat het over de mooie voorbeelden van succes en over waardoor die voorbeelden zo goed gingen. Wie wil daar niet bij zijn?

Steven schetst een schitterend en succesvol project. Een heel groot project. Eentje van cruciaal belang voor de onderneming. “We deden het met de mensen die volgens andere deskundigen echt iets van het vak weten en ook verstand hebben van het probleem. Rangen en standen deden er even niet toe. Ze kwamen uit de hele organisatie. Multidisciplinair: de ICT-ontwikkelaar, de man uit de fabriek, de klanteigenaar zaten zonder sores over hun hiërarchische positie, machtsspel of tegengestelde belangenstrijd bij elkaar”. Steven verhaalt o.a. over het gevolg. Het bleek een veel kleiner team dan gebruikelijk te worden, opererend met een fenomenale snelheid en heel weinig ruis. Door de verbinding tussen de disciplines binnen het team en het onderlinge begrip werd organisatiegedoe ter plekke opgelost om vervolgens door te gaan.

Het begon met de bijzondere opdracht van de topleiding. Regel het maar zoals je denkt dat het moet! Met als toevoeging “Dit dossier moet goed gaan”. Maar het is wel tijdelijk hoor, want daarna gaan we weer gewoon doen.

Want daarna gaan we weer gewoon doen! Ho, wacht even. Dus als er echt iets op het spel staat weten we hoe we het moeten organiseren, maar dat is ongebruikelijk. Ongewoon. Vervolgens gaan we doodleuk over op hoe we meestal een organisatie in elkaar steken. Een organisatie waarvan weten we dat die stroperig en minder effectief werkt. Immers anders zou je daar wel een belangrijk dossier aan toevertrouwen.

Ik verlang ernaar dat we meer organiseren volgens de realiteit. Organiseren zoals we dat in het ‘echie’ allang kennen. Laten we werkelijkheid eens als uitgangspunt nemen en niet het toneelstuk dat we dagelijks met elkaar opvoeren.

Steven en zijn collega’s weten het wel. Van hen mogen alle dossiers goed gaan. Op de ongebruikelijke manier. Zij worden er razend enthousiast van.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

+ 4 = 12

Laatste reacties

 • GlenieVam“Услуги перевозки оборудования - это услуги повышенной важности для любых организаций. Сделать перевозку сверхтяжелых грузов: медицинское оборудование, оснастку производства, основы для фундамента? Нет проблем профессиональные...” op Mijn reis met U.lab – week...
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management