Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Robots, voetbal en het hogere doel: een paradigmashift

artikel

03 / 10 / 2013

In juni was ik te gast bij de Robocup 2013, het internationale voetbaltoernooi voor robots, met maar liefst 40 deelnemende landen. Een hele nieuwe wereld: ik vergaapte me aan de robots (waaronder de ontwapenende ‘humanoids’), de wedstrijden en aan het internationale gezelschap van fastfood etende technologiestudenten.

Mijn verbazing werd nòg groter, toen ik hoorde wat de grondregel is van deze jaarlijkse competitie: na afloop van het kampioenschap stellen alle teams hun programmatuur aan elkaar ter beschikking. Alle kennis komt vrij voor iedereen.
Hè, dacht ik, het is toch een wedstrijd, dan geef je je kennis toch niet zomaar weg? Jawel, dat was juist wèl de bedoeling, werd mij verteld. Deelnemende teams hebben namelijk een gezamenlijk hoger doel: in 2050 met robots voetballen tegen echte mensen! Dat doel kan alleen behaald worden als iedereen alle kennis vrijgeeft. Door van elkaar te leren ontstaan er ieder jaar weer slimmere, geavanceerdere robots en kunnen ze de spelregels van het robotvoetbal ieder jaar aanpassen, steeds meer in de richting van het echte-mensen-voetbal. Het hogere doel komt steeds meer in zicht.

Wauw, dacht ik. Wat een waanzinnig principe: je concurrent alles geven! Wat een kennis komt er dan vrij, wat een vlucht kan ontwikkeling dan nemen! Fantaseer eens mee: hoe zou het zijn als bedrijven en instellingen dat óók zouden doen? Misschien komen er dan eindelijk echt goede en betaalbare medicijnen tegen malaria, komen er des te sneller ècht schone auto’s, …..

Maar dan dichtbij huis: hoe zou dat voor mij zijn, als organisatieadviseur, om al mijn best practices en lessons learned met iedereen te delen? Toch wel een hele spannende gedachte. Of eigenlijk: gewoon héél eng. Blijf ik dan nog wel staan? Kan ik me dan nog wel onderscheiden? Ik stelde de vraag ook aan enkele mensen in mijn omgeving, die de lijst met maarr-en alleen maar aanvulden: dan halen we onze investeringen er niet meer uit, dan lopen anderen weg met onze goede ideeën, dan verliezen we marktaandeel, ….
Er ontstond een lijstje ‘moderne zakelijke paradigma’s’. Een tragisch lijstje: paradigma’s waar we eigenlijk onszelf mee tekort doen. Die onze idealen doen verpulveren tot naïeve fantasieën. Want dat doen ze toch eigenlijk: onze hogere doelen en drijfveren ondermijnen. Ze halen onze aandacht weg van waar het echt om gaat: goeie medicijnen maken, mensen genezen, vitale organisaties creëren, noem maar op. Die dingen waar je vanuit je vakmanschap eigenlijk voor staat. Maar ja…

Maar is dat nou echt zo naïef? Of zou het omgekeerde óók waar kunnen zijn? Dat door delen van kennis, je juist minder hoeft te investeren omdat je het wiel niet helemaal zelf hoeft uit te vinden? Dat de concurrentie minder hard wordt, omdat er door de toegenomen kwaliteit van diensten méér vraag ontstaat? Dat we veel tijd en geld besparen omdat allerlei juridisch gedoe rondom ‘eigendom’ overbodig wordt? En dat de intrinsieke motivatie van mensen toeneemt, omdat ze zien dat ze echt een bijdrage leveren aan iets belangrijks? Waardoor ze gezonder blijven en beter presteren?

Het is maar een wilde fantasie. Maar Robocup laat zien dat dat niet zo wild en gevaarlijk is als we denken. Dat het niet òf-òf is, maar èn-èn. Je kunt een hoger doel nastreven èn gewoon geld verdienen. Creating wealth by giving it away – RepRap leeft deze visie met de zichzelfprintende 3D printer. En er zijn méér voorbeelden.
Misschien is het wel andersom. En zijn het juist onze eigen paradigma’s waar we bang voor moeten zijn….

PS:
Nederland, de winnaar van Robocup 2012, werd in de finale genadeloos afgedroogd door de Chinezen.  Heel jammer. Maar daar ging het uiteindelijk toch niet om…

1 reactie

 1. Pingback: Robots, voetbal en het hogere doel: een paradig...

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

+ 82 = 88

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management