Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Humanisering van organisaties

artikel

18 / 10 / 2013

Organisaties zijn samenwerkingsverbanden tussen mensen. Hierbij worden krachten gebundeld om een gezamenlijk gesteld doel te behalen. Dit is één van de vele omschrijving van het begrip organisatie. Zie verder: http://www.encyclo.nl/begrip/Organisatie voordat ik van plagiaat word beschuldigd. Het gaat me trouwens hier en nu niet om die definiëring van het woord organisatie, maar om de toevoeging van het woord humanisering. Dat verwijst naar human, de mens.

Organisaties staan en vallen met mensen en als we humanisering toe willen voegen, dan is een organisatie kennelijk niet humaan, menselijk genoeg. Er moet wat bij. Een rondje encyclopedie rond dit woord humanisering levert niets op. Maar wel de woorden humanist en humanisme. De mens stelt zichzelf daarin centraal met zijn eigen persoonlijke zingeving. Niet God maar de mens zelf staat centraal in organisaties als het om humanisering gaat. Is dat niet altijd al zo? Nee, dat is het niet. Laat ik het kort en bondig zeggen: de mens is verworden tot ruilmiddel zoals geld. Wat kost de mens en wat levert het op? Willen we er iets mee of willen we er vanaf? Human resources afdelingen doen veel aan de menselijke maat en vooral wat de mens kost en wat het oplevert in het doel van de organisatie. En dat doel is al te lang: geld verdienen. De organisatiemens mag zich scholen, maar dan moet het zijn geld wel weer kunnen terug verdienen. Om erachter te komen of dat lukt, moet de organisatiemens fysiek en geestelijk gemeten worden en zijn er strakke protocollen nodig en die moeten weer worden gecontroleerd, gerapporteerd en besproken worden met human being, het individu dus, in de organisatie. Die maten leveren data op voor onderzoek. We meten aantallen, aantal uren productief, aantal uren werkzaam, aantal uren zwak, ziek en misselijk. We meten ook de psychische kwaliteit met allerlei tests rondom elementen als introvert en extravert, doorgaans weer uitgedrukt in letters I en E zoals bij de Meyer-Briggs test of als kleuren aangeduid zoals bij de PAP test.

Wat we doorgaans niet meten is de menselijke maat als INSPIRATIEBRON. We meten geen broncodes, geen kiemkracht. Want hier houdt ons meten op. Zingeving kan je moeilijk meten, vinden we. Het is het potentieel van de mens. Het is zijn eenheid van bestaan. Wat wij in onze Human Resource drift doorgaans bij mensen fysiek en psychisch meten, is dat wat hij/ zij realiseert of gerealiseerd heeft tot nu toe. Het zegt niets over de werkelijke aard van de gemeten mens en zegt ook niets over zijn potentieel. Het zegt niets over zijn inspiratie, zijn zingeving. We meten slechts dat deel van die mens in een test of in aanschijn van anderen wat hij op dat moment weet te formuleren. Ooit wel eens een dergelijk test online een aantal keren achter elkaar gedaan? Of jaarlijks een aantal keer? Zowel in het nu als in de tijd ontstaan grote verschillen. Kortom de mens is niet zomaar gemeten. Ja zijn neigingen, maar zijn inspiratiebron?

MA-AT, de Egyptische uit een ver verleden, die de harten van de overledenen woog, om te bepalen of ze naar de ene of de andere onderwereld mochten doorgaan, was dichterbij de kern van de menselijke maat dan nu aan het licht komt over mensen in veel Human Resource activiteiten. MA-AT woog het hart en als het hart niet bezwaard was geraakt door allerlei gedachten en gedragingen en het nog zo licht was als een veertje verdiende de mens van dat hart een mooie gene zijde. Het woord zegt het al: gene zijnde is het geen zijnde, het niet-iets zijnde. Licht als een veer dus. Daar gaat het om bij humanisering van organisaties. Het is een kunst om een licht hart te houden gedurende het leven en in samenwerking met anderen in organisaties. Dan bedoel ik licht als zijnde niet zwaar en ook licht als zijnde niet donker. Want dat is verlicht zijn: niet-donker, niet zwaar, niet-iets en iets tegelijkertijd, lekker licht en luchtig. Gewoon jezelf, authentiek. Als je emoties hebt, laat ze weer gaan. Als je tegenstand ervaart, voel het, doe er iets mee en laat het weer gaan. Als je in het volste vertrouwen ervaart dat de ander niet te vertrouwen leek, blijf dan als een dwaas: houd het vertrouwen dat je in jezelf hebt zo licht als een veertje. Houd je Maat. Zoals een muziek in de maat lichter klinkt. Humanisering is het bevorderen van de inspirerende kant van de mens, zodat deze relationeel en geestelijk en fysiek zichzelf licht houdt. Een genot voor jezelf en de ander. Een genot voor elke organisatie. Het maakt vitaal en duurzaam van binnenuit.

3 reacties

 1. 21 / 10 / 2013

  Mooooiiii…… tja, dat zou toch wat zijn, als wij ons meer bewust waren dat MA-At onze maat opneemt bij het verlaten van deze wereld en wij licht werden bevonden. Daar zet ik me graag voor in!

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

41 − = 40

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management