Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

De natuur als inspiratiebron: Среща във Варна*

artikel

03 / 10 / 2013

Eind september was ik vier dagen in Varna om een seminar rond leiderschap  te verzorgen. Dordrecht heeft  al jaren een stevige stedenband met Varna en in dat kader is anderhalf jaar geleden een HRM-project opgestart.

De eerste ontmoeting indertijd met enkele bestuurders en HR verantwoordelijken was voor ons een uitermate  boeiende ervaring en een ware cultuurschok. In een ruime en chique zaal met forse tafel zat onze delegatie, geflankeerd door een tolk, recht tegenover de Bulgaren.  Er vond een stroeve kennismaking plaats waarbij de non verbale communicatie van onze overburen liet zien dat zij vooralsnog niet erg open stonden voor ons gedachtengoed. Omgekeerd was het voor ons nodig te gaan begrijpen hoe hun wereld eruit zag, zo’n 20 jaar na de omwenteling in Oost Europa.

De wederzijdse kennismaking breidde zich uit door uitwisseling van documenten, maar vooral ook door wederzijds bezoek met genoeglijke maaltijden. Met gepaste trots werden wij geattendeerd op Bulgaarse cultuurschatten zoals het goud van de Thraciërs, hun paleizen en indrukwekkende kerken. Al wandelend door Varna ontdekte ik veel prachtige (Jugendstil)bouwwerken die er helaas bij gebrek aan middelen wat slecht aan toe waren. De maaltijden hebben een mediterraan karakter en het voedsel en de wijn zijn meer dan goed; groenten en fruit, vooral de tomaten recht van het zonnige land, hebben een mooie volle smaak. Ook ontdekten we dat de Bulgaren zo verstandig zijn om hun mooiste wijnen niet uit te voeren…

Meerdere malen ontvingen wij ook een delegatie bestuurders en ambtenaren in Dordrecht en geleidelijk kregen we een beter gevoel bij elkaars manier van leven en werken.  Daarnaast heeft onlangs een jongere, meer enthousiaste garde van bestuurders het in Varna voor het zeggen gekregen, wat ook bijdraagt tot de ontwikkelingen.

In het genoemde seminar konden we de vruchten plukken, om maar even bij het mooie fruit te blijven, van onze wederzijdse verdieping in de afgelopen periode. Zonder ons te laten hinderen door wat er allemaal nog niet mogelijk was (a.g.v. bureaucratische wet- en regelgeving) kwam de discussie en het plezier rond leiderschap deze ronde goed op gang. Directe aanleiding waren rollenspellen en metaforen met leiderschapskwaliteiten van dieren waarin iedereen zich kon herkennen.  Enkele voorbeelden:

 • Slim samenwerken zoals wolven en bizons dat doen,
 • minder autoritair en meer wisselend aanvoerderschap zoals de ganzen ons leren,
 • vooruitkijken en zorgen voor reserves in mindere tijden zoals bijv. chipmunks dat regelen
 • en goed communiceren zoals de mieren en de bijen (zie ook mijn eerdere blog over ontmoetingen)

De conclusie ook hier was dat dieren prachtige vormen van leiderschap laten zien, maar dat een schaap met heel veel poten toch ook wel handig zou zijn! Het werken met metaforen uit de natuur sprak niet alleen tot de verbeelding, maar maakte door het universele karakter gemakkelijk gevoelige zaken meer bespreekbaar.

Inmiddels gaat een deel van leidinggevenden en medewerkers op het stadhuis van Varna aan de slag met basale maar mooie zaken als meer tijd voor elkaar nemen, beter naar elkaar kijken en luisteren, je nek wat uit durven steken en meer wezenlijke interesse tonen. Het vertrouwen leeft dat kleine positieve stappen in de communicatie het verschil kunnen gaan maken in de ontwikkeling en productiviteit van medewerkers  en in de verbeteringen voor de stad.

Mijn persoonlijke leerervaring in dit traject was, dat langdurig investeren in elkaar bijzonder de moeite loont, hoe groot de weerstand en het cultuurverschil op het eerste gezicht ook lijkt!

* Ontmoetingen in Varna

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

45 − = 43

Laatste reacties

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management