Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

De natuur als inspiratiebron: diversiteit, ook in seksualiteit

artikel

13 / 08 / 2013

Onlangs hebben we kennis kunnen nemen van het warme pleidooi van Steven Fry  (weer helemaal in de rol van Oscar Wilde) om de Olympische Spelen in Rusland te boycotten m.n. vanwege de homohaat van Poetin en de overeenkomsten van zijn optreden met Hitler. De reacties van de formele leiders zijn helaas niet verrassend. Ze worden in mijn beleving m.n. gevoed door economische belangen en vriendjespolitiek. Ethische en morele belangen blijken volledig ondergeschikt. De heren deden een plas en alles bleef weer zoals het was.

Gelukkig laat ook rond dit thema de natuur een afwisselender beeld zien. In tegenstelling tot het wat saaie en cliché mensenbeeld dat ons in reclame, films en actualiteit veelal wordt voorgespiegeld blijkt ook de seksuele diversiteit in de natuur groter dan standaard. Los van de beste bokito’s die de beste vrouwtjes scoren zijn er grote groepen werkvolken die soms risicovolle, maar vooral uitvoerende en verzorgen taken verrichten. Zij passen op de jongen, staan op de uitkijk, gaan op verkenning of leggen voedselvoorraden aan. Dit gedrag doet zich voor bij insecten zowel als bij zoogdieren. De seksualiteit van dit werkvolk staat soms op een laag pitje, maar speelt zich ook af, als dat zo van pas komt, met seksegenoten. Afhankelijk van de situatie en de sociale functie in het grotere geheel, het ecosysteem, doen zich dus allerlei vormen van seksualiteit voor.

Ook in dit opzicht zou de natuur voor ons ook een inspirerend voorbeeld kunnen zijn. Veel diersoorten blijken immers, veel langer dan de mensheid, goed te kunnen overleven (althans zolang wij hen met rust laten) en hun bestaan te kunnen veraangenamen. Voor organisaties en andere ecosystemen is een positief werk- en leefklimaat ook een mooie voedingsbodem voor een evenwichtige samenleving. Mensen van allerlei slag kunnen daarin goed gedijen, waardoor het zelfreinigend en innoverend vermogen toeneemt. Met het huidige ruime aanbod op de arbeidsmarkt doet zich een mooie kans voor om diversiteit in alle opzichten een nieuwe impuls te geven.

Biseksualiteit in Amaryllis

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

27 − 26 =

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management