Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

De natuur als inspiratiebron: ontmoetingen

artikel

12 / 06 / 2013

 

Al reflecterend tijdens een vakantieweekje op Rhodos viel me het volgende op.

Ondanks de verminderde financiële situatie was het dagelijkse leven daar uiterst gemoedelijk en plezierig. Op alle dorpspleintjes begroetten mensen elkaar door het geven van handen of door omhelzing en werd er gepraat, wat gedronken en gelachen. Ontmoetingen all over the place. Net als bij andere groepsdieren werkte het fysieke contact daar bandversterkend en werden de besognes van alle dag gezamenlijk beleefd.

Mieren gebruiken hun voelsprieten en feromonen voor hun communicatie met soortgenoten. Met name als gevolg van goed ontwikkelde communicatiesystemen en hun aanpassingsvermogen aan verschillende leefsituaties zijn ze al miljoenen jaren een van de succesvolste diergroepen. Ook bijen bedienen zich van mooie communicatiesystemen (overigens zolang hun vermogens niet verstoord zijn door bestrijdingsmiddelen) b.v. om aan elkaar door te geven waar zich voedsel bevindt, hoe je je bijenvolk weer terug vindt of wie er voor welke activiteit aan de lat staat.

Bij Google wordt een ruimhartig HR-beleid gehanteerd, medewerkers worden in de watten gelegd. Of je nou je kinderen mee brengt naar het werk, een arts wilt consulteren, wilt sporten of echt goed wilt eten, het kan allemaal.

In één opzicht heeft het bedrijf echter een harde eis: je geeft acte de presence, bent lijfelijk aanwezig, vijf dagen per week! Wat nou tijd en plaats onafhankelijk werken.

De filosofie van dit succesvolle bedrijf is wat mij betreft glashelder. Er ontstaan alleen mooie, creatieve en innovatieve ideeën als mensen elkaar werkelijk meemaken in een sociale en inspirerende context. Voor het echte vuur heb je vonken tussen wakkere mensen nodig is de visie. Wel grappig trouwens voor een bedrijf met als corebusiness digitale communicatie. Mijn zoon, die erg gesteld is op zijn vrijheid en relaxed thuis werken heeft zich inmiddels laten verleiden bij Google aan de slag te gaan, hij gaat er geen spijt van krijgen schat ik in.

Het wordt tijd dat het nieuwe werken hier op dat punt ook eens onder de loep genomen wordt en dat we echte communicatie hoger op de werkagenda zetten. De korte termijn pret van lekker handig thuis wat werken en bellen, in suffe vergaderingen je aandacht verdelen tussen smartphone en collega’s is wellicht handig voor het afhandelen van lopende zaken en oppervlakkig contact, maar zal nooit leiden tot enthousiaste interactie, interessante ideeën en boeiende en duurzame resultaten.

Als we niet oppassen brengt korte termijn denken en gemakzucht de diersoort mens in gevaar, dan zijn de mieren en bijen toch echt slimmer bezig…

 

 

 

1 reactie

 1. 06 / 01 / 2014
  Jolante

  Toen ik dit artikel gelezen had dacht ik het volgende.
  Eindelijk een denkwijze waarin ik me kan vinden.

  Fysiek contact werkt bandversterkend en
  Wat nou tijd en plaats onafhankelijk. Bij Google dien je lijfelijk aanwezig te zijn.

  Voordat ik in het artikel over Het nieuwe werken las had ik er al aan gedacht.
  Eerlijk gezegd heb ik nooit veel gezien in het nieuwe werken.
  Het is voor de meeste mensen niet weggelegd om de discipline op te brengen alleen en zelfstandig te werken. Bovendien blijf je contactarm voor wat je collega,s betreft. Geen voeling meer hebben met het bedrijf waar je werkt. Naar mijn gevoel heeft Google gelijk.
  Dit heeft zijdelings ook te maken met de kinderopvang.

  Wat Google betreft. Zij hebben zover ik weet ook te maken met multimedia. Wellicht zie ik dat niet genuanceerd genoeg. Ik wil toch het volgende opmerken over multimedia.

  Van zeer dichtbij, in de familie, en in bus, tram, trein, bijna overal zie ik dat kinderen en jong volwassenen zich afsluiten van de werkelijkheid door constant in de virtuele wereld bezig te zijn. Zij denken dat dat hun sociale wereld is.
  Weet ook, en ik weet het zeker, dat jonge en wat oudere kinderen enorm gepest worden via deze media. Meisjes worden gepest door jongens uit andere culturen, ook onze jongens kunnen er wat van. De andere cultuur speelt echter wel degelijk een rol tegenover de meisjes.
  Hierdoor onstaan verstoorde thuisrelaties enz. enz.

  Wat ik hier mee wil zeggen is wat al is opgemerkt; fysiek contact werkt bandversterkend en is pas echt sociaal contact. Onze jeugd moet dat weten!!

  Voor nu laat ik het hierbij!
  Groet,
  Jolante

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

25 + = 31

Laatste reacties

 • GlenieVam“Услуги перевозки оборудования - это услуги повышенной важности для любых организаций. Сделать перевозку сверхтяжелых грузов: медицинское оборудование, оснастку производства, основы для фундамента? Нет проблем профессиональные...” op Mijn reis met U.lab – week...
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management