Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Birdwatching

artikel

04 / 06 / 2013

Donderdagmorgen 6 mei, heel vroeg de wekker gezet. In het donker reden we de parkeerplaats van de golfclub op. Daar stonden ze: early birds. Bijeen om die andere vroege vogels te horen zingen en kwetteren. En vooral ook om andere vogels te ontdekken en bewonderen door de lenzen van onze verrekijkers. Geen idee van die geluiden en een enkele vogel ken ik bij naam. Maar wat ik vooral nooit heb geweten is dat er een ordelijke volgorde is in het fluiten van de vogels. Vanaf een uur na zonsopkomst begint eerst de merel, gevolgd door de zanglijster, roodborst, grote lijster en winterkoning. Met dit zingen stellen ze hun territorium veilig en gaan dan voedsel zoeken. Bij voldoende licht kunnen ze meteen hun voedsel, zoals zaden en insecten zien. De rest van de dag zingen ze door elkaar heen en is er geen orde meer.

Wat ik evenmin wist, is dat onopvallende vogels harder fluiten dan zichtbare vogels. Goed zichtbare vogels maken graag indruk met hun jasje en prachtige kleuren. Vogels in dichte omgeving fluiten ook luider, dan die in een open veld. Zo heeft de roerdomp in de dichte rietvegetatie een zeer luide en kenmerkende klank. Die van het open veld onderscheidden zich met een kenmerkend zangritueel. Zo maakt de graspieper een zangvlucht met een lange glijvlucht. Kortom er was genoeg te horen en vooral te onderscheiden.

Wij mensen verschillen eveneens in hoe we gebekt zijn. Allemaal afstammeling van de mens en haar typische gewoonten en gebreken, zijn we uniek in ons DNA. We hebben een unieke essentie. We zijn allemaal gelijk qua soort, maar we zijn niet identiek. Ook wij willen met onze unieke essentie ons onderscheiden en ons terrein afbakenen. Ook wij zijn op zoek naar voedsel om onze essentie te laten groeien en bloeien. “Diep in mijn hart zou ik wel weten wat ik echt wil”, zei een topmanager tegen me in een gesprek. “Ik zou graag zo vrij als een vogel willen zijn”. “Gewoon mijn neus achterna”.

Hoe vrij is de vogel? Vogelvrij betekent bijvoorbeeld dat je een makkelijke prooi bent voor anderen. Wat ik bovendien leerde van onze deskundige birdwatcher, is dat de zwakkere vogels meer aan de buitenrand van de groep leven. Die worden dan het eerst gepakt door een roofdier, waaronder zijn soortgenoot de roofvogel. Ook let de vogel goed op bij het sterk houden van de soort. Een zwak mannetje dat een sterk vrouwtje bevrucht, kan er op rekenen dat een ander sterk mannetje, het ingebrachte zaad met de bek eruit sleurt en er zelf het beste van maakt met het eigen sterkere zaad. Natuurlijk leiderschap zouden we het kunnen noemen.

Er zijn heel wat begrippen gekoppeld aan leiderschap. Zoals natuurlijk leiderschap. Kenmerken daarvan zijn: verbinden, synchroniciteit, leren staat centraal, luisteren naar onze intuïtie, leven in het nu, het is zoals het is denken, eenvoud, dialoog, aandacht en reflecteren. Dat laatste impliceert ook dat leiders kijken naar hun patronen. Wie zingt er altijd het eerst als de zon opkomt? Wie bakent zo snel mogelijk zijn territorium af, als opmaat om zich te gaan voeden? Wie is de zwakke schakel aan de buitenrand aan het zetten? Wie sleurt de bevruchte ideeën weer uit de schoot van het team en gaat er zelf nog eens dunnetjes overheen?

Binnenkort organiseer ik een leiderschapwatching. Heel vroeg op de golfbaan. Na afloop reflecteren we op de natuurlijke orde die er was te ervaren. Wie maakten bijvoorbeeld de meeste indruk in het open veld en wie in de dicht begroeide delen van de golfbaan. Wordt vervolgd.

1 reactie

 1. Pingback: Natuur | Duurzaam Nieuw Organiseren

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

71 + = 81

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management