Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

NewYorkse Rechter oordeelt: Airbnb is illegaal

artikel

22 / 05 / 2013

Airbnb is zo populair geworden dat de bestaande hotelindustrie een grote anti-lobby is begonnen. Zo is er – ongetwijfeld door hun inspanningen – in 2011 een wet gekomen die stelt dat New Yorkers hun eigendom niet korter dan 29 dagen mogen verhuren. Zo’n zielige poging om deze vorm van duurzaam nieuw organiseren gebaseerd op peer-to-peer en menselijk contact de nek om te draaien.

Airbnb is gebaseerd op het concept dat iedereen die wat extra ruimte heeft, deze kan verhuren. Zo simpel is het. Als iemand een extra slaapkamer, een tweede woning of appartement heeft, of als iemand zijn woning wil verhuren om zijn eigen reizen te kunnen betalen, kan hij deze kamer of woning via Airbnb verhuren.

Ongeveer 50% van de verhuurders verhuurt hele woningen, zoals tweede huizen of hun hoofdverblijfplaats tijdens het reizen. De andere 50% verhuurt kamers in hun woning, terwijl ze zelf aanwezig zijn.

Omdat iedereen zelf op die manier Bed & Breakfastje kan spelen, heeft Airbnb inmiddels al een netwerk met airbnb-adressen in 34.183 steden en 192 landen.

Het verhuren van ongebruikte ruimtes is economisch, is duurzaam, de verhuurder kan er wat rekeningen van betalen, of zijn of haar volgende vakantie. De huurder komt op unieke plekjes, komt mogelijk contact in met locals, er kunnen vriendschappen ontstaan of gewoon hartelijke contacten. Hoe dan ook: een persoonlijkere benadering dan dat anonieme 2-sterrenhotel met uitzicht op blinde muur en goedkoper dan dat 5 sterren hotel met tig voorzieningen waar je toch geen gebruik van maakt.

Deze transitie doet denken aan de transitie die een aantal jaren geleden de muziekindustrie op zijn kop heeft gezet. Een monopolistisch netwerk van aanbod (take it or leave it) met hoge prijzen, die nu – dankzij de techniek – door een peer-to-peer variant links en rechts wordt ingehaald.

Welke hotelketen ziet het licht en gaat ook werken met locals, met onderaanbieders, met thuisadresjes? Hef die wet op en zet twee concurrenten naast airbnb. Dan kom je nog eens ergens! Het is niet zo dat met dit concept geen geld te verdienen valt! Integendeel! Alleen de manier waarop is al veranderd. Wie dat niet ziet, kan wel met een wetboek gaan zwaaien, maar staat toch met lege handen.

Guido van de Wiel

3 reacties

 1. 22 / 05 / 2013

  Het past in de Amerikaanse cultuur. Kijk ook naar voedselmanipulator Monsanto. De vrije markt betekent voor veel grote bedrijven: ‘vrij voor ons, maar niet voor anderen’.

 2. 23 / 05 / 2013

  Ha Wouter ter Braake,
  Dank voor je reactie. Dat het in de Amerikaanse cultuur past is een verklaring, maar nog geen reden om ons er bij neer te leggen “dat het nu eenmaal zo is”. Laten we de ridiculiteit ervan blijven blootleggen. Je legt de vinger op de zere plek, nu nog opereren!

 3. 01 / 06 / 2013

  Ha Guido. Nee, het gaat me beslist niet om ‘er bij neerleggen’, maar om onderstrepen van de afkeer van dat soort praktijken. Zie ook de dvd Food,inc. Zo je die al niet kent. Verplichte kost voor iedereen die voor gezonde en voor eerlijke kost is. En voor community denken en handelen. Hgr. Wouter

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

93 − 90 =

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management