Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

“For the good cause”

artikel

03 / 04 / 2013

Op de avond dat er vanuit de sixtijnse kapel witte rook uit de schoorsteen kwam, mailde ik naar mijn schoonvader – een, zoals wel vaker met ex-gereformeerden, bewust atheïst – een mailtje met “Fijn hè… een nieuwe Paus! “, met de bedoeling hem op de kast te krijgen. Drie minuten later kreeg ik een mail terug met:

‘t is net als met Berlusconi ; de man zelf is het probleem niet, dat zijn z’n aanhangers “.

Zo’n zin heeft bij mij een incubatietijd nodig van een nachtje slapen, maar de volgende ochtend trok ik voor mijzelf de conclusie dat de uitspraak een universele wet is: “De man zelf is het probleem niet, dat zijn z’n aanhangers“.

Historie
De historie biedt talloze voorbeelden van bloedvergieten, oorlogen, genocide en biedt talloze voorbeelden van dictators, sekteleiders en eigenaren van ‘enige’ en ‘echte’ waarheden.

De stelling ‘de man zelf is het probleem niet, dat zijn z’n aanhangers’ is van toepassing op elke beweging die we in ons menselijk bestaan kennen – of het nu politiek betreft, onderwijs, bedrijfsleven en bestuursorganen in de overheid en de zorgsector.

Leiders en volgers. Soms gaat het goed, vaak niet en op het moment dat een volk zegt ‘genoeg is genoeg’, worden Bastilles bestormd, vallen ijzeren gordijnen en ontstaan er Arabische lentes..

Het Laatste Bastion
Zo niet in organisaties. Daar worden woekerpolissen verkocht, fraude gepleegd, ‘gemismanaged’ en bestuurders pas ontslagen als vertrekvergoedingen zijn geregeld en een puinhoop achter blijft. Gedwee, volgens de regels – want het zijn immers de Raden van Commissarissen of de Raden van Toezicht die uiteindelijk meestal na druk van buiten (lees: media) ingrijpen. Zelden wordt er ingegrepen na druk van binnen. Leiders en volgers.

Waar was je nou?
“De man zelf is niet het probleem – dat zijn z’n aanhangers“. Als deze wet waar is, dan verklaart dit waarom grote groepen medewerkers van Vestia nìet het vliegtuig hebben gepakt naar Bonaire om daar op de oprit van de villa van Erik Staal te gaan zitten om het ‘getoucheerde’ kapitaal terug te claimen. Het zou wereldnieuws zijn geweest. Het zou beslist CNN en The New York Times hebben gehaald.

Waar was de openlijke verontwaardiging en het verzet van medewerkers van SNS, Vestia, In-Holland, Amarantis, de woekerpolisverzekeraars en al die andere organisaties die we de afgelopen jaren in de media voorbij hebben zien komen, in de tijd dat het bestuur er nog zat? Waar is het verzet van al die bankmedewerkers, voordat ze bij bossen werden ontslagen, terwijl de bank fantastische winstcijfers maakt? Waar blijft de ‘westerse lente’? Een klokkenluider legt het loodje, maar een massa kun je niet negeren. Zou je zeggen.

Stilzwijgen
Ik geloof dat de toekomst van verandering er is, zodra volgers tegen leiders zeggen ‘genoeg is genoeg’ en dit – als het nodig is – in de kantine bij de nieuwjaarsreceptie laten horen. De geschiedenis heeft nog altijd aangetoond dat corrupte macht kan vallen. Dat het alternatief voor de zittende macht beter zal zijn, zal ik niet beweren. Maar als we het hebben over ‘Company values’, dan zijn het wel onze ‘Company values’. Daar moet je zuinig op zijn en daar moet je voor willen staan. Niemand heeft het recht om de goede naam en reputatie van je (dus jouw) organisatie te grabbel te gooien. Jij niet, ik niet, hij niet. Niemand.
Maar zoals de lente dit jaar lang op zich laat wachten, zo zal ook een ‘westerse lente’ vooralsnog niet aanbreken. Zolang de volgers zelf veel te verliezen hebben, zoals een job, inkomen, uitsluiting, fikse hypotheekverplichtingen en studerende kinderen hebben, zal het stilzwijgen worden bewaard. Was het niet Aldous Huxley die in ‘The Brave New World’ schreef: “Zodra het systeem jou erkent, zul je het systeem omarmen”? Menselijk.
Het spel zal volgens de regels van ‘de beschaving’ worden gespeeld en er zal niets veranderen. Verder dan van achter de iKrant vloeken op ‘graaiers’ en ‘zakkenvullers’ om vervolgens door te zappen naar DWDD zal het niet gaan.

Hoe dan?
De neiging bestaat, om als tegenreactie op de uitwassen waarvan we in de media kennisnemen, meer regel- en wetgeving te verlangen. Meer regels geven meer ruimte voor escape en maakt een organisatie bureaucratisch, technocratisch en traag – alleen al vanuit het oogpunt van toezicht. Misschien zou een oplossing gezocht kunnen worden in het volgende:

Dat ‘moraliteit, geweten en ethisch handelen’ de volle aandacht krijgt en houdt;
Dat het belang van moraliteit, geweten en ethiek letterlijk onderschreven wordt door elke bestuurder en toekomstig bestuurder alvorens hij/ zij wordt benoemd;
Dat het je plicht is als werknemer, manager en bestuurder om misstanden die de reputatie en de operatie schaden aan de kaak te stellen en dit, ter bescherming van jezelf, in de arbeidsovereenkomst wordt vastgelegd en derhalve is gelegitimeerd;
Dat de ‘volgers’ kritisch zijn op de handel en wandel van ‘leiders’;
Dat bestuurders democratisch worden gekozen door groepen werknemers i.p.v. het huidige systeem van uithuwelijking;
Dat er een zetel wordt vrijgemaakt binnen de Raad van Commissarissen voor een ethische portefeuille – iets heel anders dan een jurist als ‘compliance officer’ – en;
Dat als het nodig is… je opstaat. Met z’n allen. For the Good Cause.

Richard Koopman, Zynn / Center for Change / biechtenophetwerk.nl

 

 

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

4 + 3 =

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management