Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Een koe is een melkvervoermiddel voor de boer!

artikel

17 / 04 / 2013

Goed nieuws over duurzaamheid tussen alle ellendige berichten die de laatste tijd weer op je af komen? De motortjes beginnen weer te draaien, ondanks sombere economische vooruitzichten. We maken ons op voor een nieuw seizoen druk doen. Een tweet van afgelopen maandag: ‘kom mensen geef weer eens een slinger aan onze economie’.

Ook ik merk dat er weer mensen wakker worden, vooral aan telefoon en e-mail… Maar, het wordt spannend. De ‘double dip’ of een meltdown? Of redden/rekken we het weer een periode en volgt weer een nieuwe hausse? Hoe dan ook, ik raakte de laatste tijd meer geïnspireerd om het roer om te gooien de komende jaren. Mijmeringen over ‘wat kan ik nog meer doen’. Natuurlijk, organisaties verleiden zich te herorganiseren op talent en passie (vakmanschap), ze gaan processen bedenken waar iedereen blij van wordt, ‘holistisch’ leiderschap helpt allemaal, maar wat kan IK nog meer doen.

Ik droomde over de economische meltdown: het kaartenhuis van geld stort in, Griekenland is nog maar het begin. Wij worden meegetrokken. Pech als je geld hebt: je verliest alles en iedereen krijgt weer een tientje (l’histoire se répète). Geld wordt daarna gewoon weer ruilmiddel, maar goederen ruilen wordt als handiger ervaren.


Ik werd wakker en dacht: wat heb ik nodig om te overleven als het geldsysteem kapot gaat? Het kwam neer op: een plek om te wonen en te werken die zelfvoorzienend is op energiegebied, een moestuin met een goede jaarplanning en vrienden met andere hobby’s. Kunnen we lekker ruilen…

Veel vrienden. Ooit ging het mij heel goed en nu nog steeds heb ik niets te klagen. Altijd als ik de kans kreeg/krijg om een etentje en/of lunch te betalen, vroeg mijn gesprekspartner:  zal ik betalen? Vaak weigerde ik dat. Wel stelde ik een wedervraag: als het ooit financieel heel slecht met me gaat, mag ik dan met mijn gezin eens bij je komen eten? Ik hoop er nooit gebruik van te hoeven maken om die reden, maar ik weet dat ik nog een paar levens door kan op deze manier…

Ergo: het bezit en dus de waarde in een duurzame samenleving zit in zelfredzaamheid op zo klein mogelijke schaal en, je raadt het al: veel goede relaties (‘vrienden’). Zorg goed voor jezelf en de ander, dan ben je klaar voor de wereld na de ineenstorting van het monetaire systeem.

Tijd voor actie: we hebben ons huis in de verkoop, de plannen voor zelfvoorzienend (de generatie opa en oma doen mee) bouwen worden gemaakt. De lijn van het werk voor de komende decennia in het hoofd. Er is hoop.

Ps. De titel van deze column is een uitspraak van Midas, mijn jongste zoon…

Engbert Breuker

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

5 + 4 =

Laatste reacties

 • Jaap Dekker“Dag Miriam, Wat leuk om van te vernemen. Ik heb genoemd programma ook gekeken en ervan genoten. Met hartelijke groet, 🙏 Jaap 🙏” op Gezond ouder worden!
 • Soffe“Dag, Ik ben enorm gefascineerd door uw stuk. Graag zou ik de gebruikte bronnen willen om hier verder op te onderzoeken.” op Alléén voor Bazen met Ballen (deel...
 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management