Alles over Duurzaam Nieuw Organiseren in de nieuwe tijd

Duurzaam Nieuw Organiseren

Van HNW naar veerkracht in de financiële sector

artikel

07 / 02 / 2013

Gewenste verandering
De financiële wereld is aan noodzakelijke veranderingen begonnen. De Baak ondersteunt dit proces. De burgers verlangen ernaar om (opnieuw) met betrouwbare partners in zee te kunnen gaan voor hun beleggingen, verzekeringen en andere geldzaken. De financiële organisaties dienen daarom intern anders georganiseerd te worden om beter te voldoen aan de eisen die gesteld worden. Voor de partij die toezicht houdt op het bank- en verzekeringswezen geldt eveneens dat zij nog nadrukkelijker toezicht dient te houden en bijdraagt aan het transparant maken van de financiële structuren en producten die aangeboden worden aan de burgers.

De toezichthouder wil daarom binnen haar eigen geledingen de juiste mensen in dienst hebben (en houden) die een goede bijdrage leveren aan de transparantie op de markt. De werknemers dienen hun kennis en ervaring flexibel in te zetten bij de verschillende marktpartijen. Daarvoor acht de toezichthouder het zeer wenselijk als de werknemers zich geïnspireerd voelen en prettig kunnen werken. De aanname hierbij is, dat als de werknemers met veel plezier hun werk verrichten, zij ook productiever zijn voor de organisatie. Bovendien zijn zij eerder geneigd bij de organisatie te blijven werken als ze het naar hun zin hebben bij de werkgever.

HNW wordt Flex4flex
In een aantal strategische sessies besluit de managementgroep van de toezichthouder dat Het Nieuwe Werken een goede bijdrage kan leveren aan de scherpte van de dienstverlening en de retentie van goede en tevreden medewerkers. Er komt een programmateam en de naam voor het programma flex4flex wordt bedacht: Flexibiliteit van de medewerkers én flexibiliteit van de werkgever leiden tot meer plezier en hogere effectiviteit. Ook wordt de keuze gemaakt de verandering op een ontwikkelende en open manier in te zetten en niet van tevoren te bedenken welke interventies nodig zijn om de gewenste doelen te bereiken. Wel wordt bepaald dat de organisatie zich op drie verschillende aspecten van het Nieuwe Werken richt: Fysiek, Virtueel en Mentaal.

Ontwikkeling van Fysieke, Virtuele en Mentale experimenten
In samenwerking met twee begeleiders van de Baak, ontwikkelt de toezichthouder een proces in co-creatie met managers en teams. De medewerkers reflecteren op hun huidige manier van werken en gaan in dialoog. Tijdens de verschillende bijeenkomsten maken ze plannen voor experimenten in nieuwe werkvormen en nieuwe gedragspatronen. Dit creëert nieuwe energie. Voorbeelden van thema’s zijn het delen van kennis binnen en buiten de organisatie, energie-gevende en effectievere vergadergewoontes en transparantie rondom bereikbaarheid, beschikbaarheid en aanwezigheid van medewerkers en leidinggevenden. Dilemma’s gaan onder andere over loslaten en controleren, eenzaamheid en onafhankelijkheid, profileren en onzichtbaarheid. Virtuele hulpmiddelen worden bij de experimenten ingezet indien ze een bijdrage leveren aan meer plezier en verhoging van effectiviteit. Lync, Facebook, Black Berries, laptops, Basecamp, Linked in, Sharepoint en Dropbox zijn voorbeelden van virtuele middelen waarmee geëxperimenteerd wordt. Een groot succes zijn de cursussen virtuele vaardigheden waardoor medewerkers hun kennis en kunde aanzienlijk vergroten. Rondom de aanschaf van ict middelen dienen zich ook nieuwe vraagstukken aan rondom arbeidsvoorwaarden: “Voor wie zijn de kosten van de aanschaf? Hoe lang werk ik door op de black berry? Hoe veilig zijn sociale media?” Qua werkplekken kunnen medewerkers gebruik maken van hun eigen thuiswerkplek, verschillende soorten werkplekken op kantoor en Deelstoel, een initiatief van een aantal overheidsorganisaties om voor hun medewerkers werkplekken dichterbij huis te organiseren.

Monitoring
Gedurende het hele programma worden de resultaten gemonitord. Hierbij gebruikt de toezichthouder een door de Baak ontwikkelde vragenlijst en voeren de begeleiders gesprekken met de managers over de resultaten.

Resultaat: Veerkracht in de organisatie
Het programma flex4flex draagt bij aan het verlagen van drempels rondom werkplek en gebruik van nieuwe virtuele middelen, waardoor een balans in werk en privé over het algemeen makkelijker te vinden is. Daarnaast evalueren en reflecteren medewerkers op regelmatige basis op hun eigen manieren van werken, zodat zij gezamenlijk veerkrachtig kunnen reageren op de vragen die de burgers en de financiële sector aan hen stelt. Nu en in de toekomst.

Tanja Vermeer

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet getoond bij uw reactie. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Gebruik Gravatar om automatisch een avatar of foto naast uw naam te tonen.

60 + = 65

Laatste reacties

 • Miriam“Goed en herkenbaar verhaal Guido, Jammer dat moeilijke situaties aansporen tot regelontduiking i.p.v. creativiteit... Maar 'ns beginnen met perverse prikkels uit regelgeving te halen! Dank...” op Je krijgt waar je op stuurt
 • Apotheek“Borderliners vinden het over het algemeen erg lastig om met hun emoties om te gaan. De emoties bij mensen met borderline lijken harder en heftiger...” op 'We leven in een borderline-maatschappij'
 • Jan Timmer“Oud zijldijkster Herinner me het als de dag van gisteren Zijn er nog.fotos van? Gr Jan” op Nieuwscentrum
 • adriaanes“top :)” op De menner en zijn twee paarden

Inspiratie

Behavior is the mirror in which everyone shows their image
Goethe
Verandermanagement is het organiseren van verlangen
Hans van Rosendaal
Ingeving. Zullen we besluiten dat iedereen intrinsiek gemotiveerd IS, maar dat we organisaties daarop niet hebben ingericht?
Evert Pruis
CFO asks CEO:"What happens if we invest in our people & then they leave us?" CEO: 'What happens if we don't, and they stay?"
Onbekend

Duurzaam Nieuw Organiseren is powered by

NVO2


Duurzaam dankzij deze partners:

 • NVO2
 • CSR Academy
 • De Baak
 • POGG
 • Go Beyond MBA
 • Managenmentboek
 • Managementsite.nl
 • Duurzaam Door
 • Slow Management